Tualetai Šakiuose: tik darbo dienomis ir valandomis

Vienas viešasis tualetas veikia netoli miesto centre įsikūrusios turgavietės. Šiuo tualetu naudotis galima nemokamai, tačiau tik darbo valandomis nuo 9 val. iki 16 val., tualetas pusvalandžiu trumpiau veikia penktadienį, dar trumpiau šeštadienį, o sekmadienį nedirba. D. Pavalkio nuotr.

Kad Šakių mieste trūksta viešųjų tualetų, kalbama seniai. Mieste veikia vienas viešasis tualetas prie turgavietės, antrasis – autobusų stotyje. Tačiau jais pasinaudoti gyventojai gali tik darbo valandomis ir darbo dienomis. Šakių miesto seniūnas Dalius Jasevičius žada viešojo tualeto darbo valandas ilginti, o savivaldybės administracijos vicemeras Egidijus Peleckis sako, kad tualetų mieste daugės.

„Orai pavasarėja, pilnas miestas žmonių, miesto svečių. Gėda pasakoti, kad štai turime tualetą, bet jis... nedirba. Sisiojama, žinote, Šakiuose tik darbo valandomis ir darbo dienomis. Pro langus ne kartą tenka stebėti vaizdą, kai atėję žmonės iki viešojo tualeto apsidairę reikalus atlieka prie šalia esančių turgaus pastatų...“ – tokiais pastebėjimais šakiečiai dalinasi socialiniuose tinkluose. 

Vienas viešasis tualetas veikia netoli miesto centre įsikūrusios turgavietės. Jo funkcionavimu ypač džiaugėsi kalbinti turgaus prekeiviai. Šiuo tualetu naudotis galima nemokamai, tačiau tik darbo valandomis nuo 9 val. iki 16 val. , tualetas pusvalandžiu trumpiau veikia penktadienį, dar trumpiau šeštadienį, o sekmadienį nedirba. Kyla tikras galvosūkis, prispyrus bėdai – kur rasti tualetą? Tiesa, pasinaudoti galima ir mieste veikiančių maitinimo įstaigų, prekybos centrų tualetais, tačiau tai labiau jų geranoriškumo reikalas. 

Pasiteiravus miesto seniūno Daliaus Jasevičiaus apie viešojo tualeto darbo laiką, šis pritarė, kad darbo valandas reiktų ilginti.

„Galbūt reiktų orientuotis į sezoniškumą: vasarą darbo laiką pailginti, kad veiktų ir savaitgaliais, žiemą galėtų dirbti ir trumpiau. Svarstom, tačiau kol kas nakčiai palikti atrakintą tualetą nesiryžtame“, – kalbėjo seniūnas.

Praėjusią savaitę vaikščiodami po Šakius pasigedome nors kokios nuorodos, kad yra pasiesartyje įrengtas tualetas, seniūnas žadėjo ir tuo pasirūpinti. 

Jis pasakojo, kad, deja, tualetą prižiūrintis darbuotojas nespėja tualete padėti tualetinio popieriaus ar rankšluosčių, nes priemonės nuolat pavagiamos.

„Vasaros laikotarpiu biotualetai pastatomi pliaže bei J. Lingio parke, tačiau žiemą tualetus yra sudėtinga aptarnauti. Viliuosi, kad ateityje mieste atsiras naujų stacionarių tualetų“, – kalbėjo D. Jasevičius. 

Turbūt dažniausiai Šakių centre lankomas ir ne vienam į atmintį įstrigęs tualetas yra autobusų stotyje. Šiuo metu už pasinaudojimą tualetu imamas vieno euro mokestis. Jis veikia darbo dienomis nuo pusės aštuonių ryto iki pusės keturių popiet. Šeštadienį iki 14 val., sekmadienį nedirba. Čia sutikta Šakių autobusų parko darbuotoja aprodo patalpas, kurios išties tvarkingos ir švarios. 

„Šeštadienį praktiškai žmonių nebūna, vos vienas kitas užeina. Darbo dienomis įvairiai. Vakar šešiolika eurų surinkau, kai kada du, penki, o kai kada dvidešimt penki“, – pasakojo kone dvidešimtmetį čia dirbanti moteris. 

Ji taip pat paminėjo, kad autobusų keleiviai, kai tualetas uždarytas, gali pasinaudoti autobusų stotyje esančiu tualetu, tereikia pasiprašyti rakto iš dispečerės. 

Moteris atviravo, kad iš lankytojų sulaukia padėkų už tai, kad tualetai švarūs ir tvarkingi. Pasak jos, kad per tiek darbo metų visokių dalykų yra prisižiūrėjusi, kadangi yra įrengta vaizdo stebėjimo kamera, yra tekę gaudyti ir chuliganus. 

Tiesa, autobusų stotyje įrengtas tualetas nepritaikytas neįgaliesiems, kita problema – autobusų stoties tualete atsiskaityti galima tik grynaisiais pinigais, o dažnai keliautojai įpratę atsiskaityti kortele ir grynųjų neturi.

Dėl galimybės pailginti darbo valandas tualete teiravomės ir UAB „Šakių autobusų parkas“ vadovo Tomo Povilaičio, tačiau jo žadėto komentaro raštu taip ir nesulaukėme.

Ar viešųjų tualetų problemos mieste neįžvelgia turistus priimantys Šakių turizmo ir verslo informacijos centro gidai, teiraujamės jų pačių. Pasak turizmo vadybininkė Vaidos Zimnickienės, viešieji tualetai Šakiuose tikrai opi problema. Anot jos, šiuo metu jau pateiktos projektinės paraiškos viešosios turizmo infrastruktūros modernizavimui, sukūrimui ar pritaikymui lankyti gamtos ar kultūros objektus. Jose numatytos erdvės ir modernaus viešojo tualeto įrengimui Šakių mieste.

„Na, o dabar, kai turime tokią situaciją, kuri, beje, ne visose savivaldybėse taip pat yra labai gera, turistus nukreipiame į maitinimo įstaigas ar cukrainę „Laimė“. Tačiau visada priduriame, kad ten puiki vieta įsigyti kavos ar paskanauti vietoje pagaminto saldėsio“, – sakė V. Zimnickienė.

Kalbinto savivaldybės vicemero Egidijaus Peleckio teigimu, vietų, kur karaliai pėsti vaikšto, mieste ateityje daugės. Anot jo, tikimasi viešąjį tualetą įrengti iš 2022–2030 m. regionų plėtros programos lėšų. 

„Numatomas įgyvendinti projektas „Šakių miesto istorinis žiedas“. Gavus lėšas vienas iš darbų ir būtų stacionaraus tualeto J. Lingio parke įrengimas“, – komentavo E. Peleckis. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.