Reformos dalgis nepakirto Sintautų ugniagesių

sintautu_ugniagesiaiGintarė MARTINAITIENĖ

Sintautų seniūnijos ugniagesių gelbėtojų komanda gali lengviau atsipūsti. Nors naikinamųjų sąraše buvo ir ji, tačiau pavyko įrodyti, kad ši komanda turi išlikti. Kaip sakoma, darbas duoda vaisius. Jei komanda nebūtų savo bazės susitvarkiusi taip, kaip dabar, galbūt dėl jų išlikimo niekas net nebūtų kovojęs. Dabar pasiektu rezultatu džiaugiasi ir rajono valdžia, ir ugniagesiai. Iš numatytų naikinti keturių komandų bus naikinamos tik dvi.

Nuotr. Sintautų komandos ugniagesiai M. Stankevičius (kairėje ) ir V. Labūnaitis džiaugiasi, kad jų komanda nebus naikinama. Vyrai svarsto, kad galbūt tai atlygis už įdėtą darbą savanoriškai tvarkant patalpas.

Vienas jau išėjo

Sintautų seniūnijos ugniagesių gelbėtojų komandos vyresnysis ugniagesys Virginijus Labūnaitis ir kartu su juo budėjęs Mindaugas Stankevičius pripažino, kad pastaruoju metu ugniagesiai gyveno įtampoje ir nežinioje. Pasigirdus raginimams rajone naikinti keturias ugniagesių komandas, tarp kurių buvo ir Sintautai, vienas šios komandos narys, beje ilgiausiai išdirbęs, gavo kitą darbo pasiūlymą ir tiesiog išėjo iš darbo. Tad dabar vietoj devynių ugniagesių šioje komandoje liko tik aštuoni, kurie gali lengviau atsipūsti.
 
Pavyko įrodyti

Praėjusį trečiadienį rajono meras Juozas Bertašius susitiko su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriumi Remigijumi Baniuliu, bandydamas dar kartą įrodyti, jog Sintautuose ugniagesių gelbėtojų komanda turi išlikti. Šį kartą jam pavyko pasiekti tikslą. „Tikiu generolo garbės žodžiu ir džiaugiuosi, kad pavyko įrodyti ir Sintautuose komandos naikinti nereikės“, – po susitikimo kalbėjo rajono vadovas. Dėl komandų naikinimo Briedžiuose ir Barzduose turėtų balsuoti mėnesio pabaigoje posėdžiausianti rajono taryba. Be Sintautų, kaip jau buvo aišku iš karto, išliko ir Sudargo komanda. Jos išlikimo pagrindinis motyvas – dalyvavimas europiniame projekte.

Susitvarkė tik ūkiškai mąstydami

Kovoje dėl Sintautų komandos išlaikymo motyvų buvo gerokai daugiau. Ne kartą buvo traktuojama tai, kad miestelyje veikia medžio apdirbimo įmonė ir, tarkim, kilus nelaimei, iš Šakių ugniagesiai neatvyktų taip greitai, kaip galėtų dėl incidento sureaguoti vietiniai. Be to, ši komanda turi ypač gerai sutvarkytą bazę, kurios galėtų tik pavydėti ne viena komanda. Žinoma, viso to nebūtų, jei ne pačių komandos vyrų darbštumas, ūkiškumas bei geranoriškumas. Jie patys, be atlygio ar kažkieno paraginimo, laisvu nuo darbo ar laisvadienių metu, ne tik susiremontavo automobilį, bet ir vietoj senos malkinės pasistatė priestatą, nusipirko katilą, įsirengė vonios kambariuką, vietinę kanalizaciją, šildomas grindis. Malkų pasirūpinę turi net dviem žiemom. „Nepirkome, o nusipjovėme kapinėse avarinės būklės medžius ir turime“, - aiškino ūkiškai gyvenantys Sintautų ugniagesiai. Rodydamas atliktus darbus vyresnysis komandos ugniagesys V. Labūnaitis vos spėja vardinti ir ateities planus: reikia lietvamzdžius pakabinti, pakalimus stogui užkalti, vyrai nori ir virtuvėlę susitvarkyti ir pastato apdaila pasirūpinti. „Naikinimo atveju būtent įdėto darbo labiausiai ir gaila. Nespėjom dar to malonumo pajusti, o jau naikinti nori“, - kalbėjo V. Labūnaitis. Jis sako net neskaičiavęs, kiek atsiėjo visi darbai – juk dėl savęs, ne dėl kitų darė. „Sunku kalbėti, ar pas mus tikrai taip gerai, nes nematėm kitų punktų, bet juk kai gavome papildomų lėšų, tai gavome visi. Kur jas dėjo kiti punktai? Gal priedus ar ką išsimokėjo, o mes investavome čia“, - aiškino vyresnysis komandos ugniagesys. Dabar ir jis, ir kiti komandos specialistai gali tik ploti rankomis. „Gal tai, kad tiek dirbome, tvarkėme, o dabar mūsų nenaikina ir yra atpildas už tai“, - svarstė pašnekovas.

Vertina skeptiškai

Teiraujamės, kaip sintautiškiai būtų elgęsi, jei jų komanda būtų panaikinta. Ar jie būtų buvę ugniagesiai savanoriai? Netoli gyvenantis V. Labūnatis svarsto, kad galbūt. „Nesunku padėti, kai vietoje gyveni, bet jei rastum nuolatinį darbą, tai jau neprilakstytum“, - mintimis dalijosi pašnekovas. Tuo tarpu ne Sintautuose gyvenantis M. Stankevičius tik gūžčiodamas pečiais retoriškai teiravosi, ar kol jis iš Keturnaujienos atvyktų į Sintautus, vėliau vyktų į incidentą išvis būtų prasmė? Tikriausiai ne, nes tiesiog būtų per vėlu. Suprantama, kad ne tik šie ugniagesiai savanorystės įstatymo koncepciją vertina skeptiškai. Be to, jei jau kažką naikini, kaip mano pašnekovai, reikėtų įsiginti ir į esamą situaciją, turimas darbo sąlygas, o ne iškart pulti naikinti. Ne kartą kalbėta, kad komandų naikinimas susijęs su lėšų taupymu, nepakankamu finansavimu. Tačiau lėšos savanorių apmokymui, jų aprūpinimui reikalingomis priemonėmis, tam tikrų socialinių garantijų užtikrinimui turės būti numatytos. Meras yra išreiškęs nuogąstavimą, kad kol kas nekalbama ir apie tai, kiek tam tikru atveju turėtų prisidėti savivaldybė, kuri taip pat ne auksines monetas dedanti višta...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.