Pasigesdami valdžios iniciatyvos, rimti vyrai jos imasi patys

kapinesGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šiemet, kaip niekada ankstesniais metais, pastebima, jog rajono gyventojai  aktyviau imasi savanoriškos veiklos, nukreiptos į visuomenės gyvenimo gerinimą. Šiomis dienomis viešoji įstaiga „MOTORSPORT LT“, vadovaujama tarybos nario, direktoriaus Valdo Stankūno, ėmėsi iniciatyvos telkti žmones bendram darbui – sutvarkyti Šakių miesto senąsias civilines kapines, mat valdiškos institucijos tuo pasirūpinti, akivaizdu, neišgali. Tačiau tai tik pradžia -  dėl Šakių patrauklumo pilietiški šakiečiai planuoja dėti dar daugiau pastangų.

Nuotr. VšĮ „MOTORSPORT LT“ nariai inicijuoja akciją, skirtą Šakių kapinių teritorijos sutvarkymui. Planuojama naujai nutiesti takelių, pastatyti suolelių.


Inicijuoja kapinių tvarkymą

Viešoji įstaiga „MOTORSPORT LT“, vadovaujama direktoriaus V. Stankūno, inicijuoja ir skelbia savanorystės akciją Šakių miesto senųjų civilinių kapinių, esančių V. Kudirkos gatvėje, sutvarkymui. „Jeigu vasarą po lietaus ar rudenį, kai visur šlapia, ateini aplankyti mirusiųjų artimųjų kapus ir prisemi batus – tai jau prastai. Juk gyvename XXI amžiuje“, - vieną iš argumentų, kodėl imtasi tokios iniciatyvos pateikė įstaigos narys Nerijus Naujokaitis. Jam ir klubo vadovui keista, kad kapinėse nėra pasirūpinta suoleliais. Planuojama, kad akcijos metu bus tiesiami takai, statomi suoleliai ir atliekami kiti kapų teritorijos tvarkymo darbai. Šiam darbui įgyvendinti sudaryta speciali šešių asmenų komisija, vadovaujama savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio, kuri jau šią savaitę lankysis miesto kapinėse ir apžiūrės, kiek iš tikrųjų dar reikia nutiesti takelių. „Tik tada paaiškės, kiek reikės pinigų mūsų užmojams įgyvendinti“,- teigė vyrai. Šios kilnios savanorystės akcijos globėjas – rajono savivaldybės meras J.Bertašius, pirmasis į specialiai atidarytą sąskaitą įnešė 500 Lt asmeninių lėšų. Sąskaita atidaryta AB DNB banko Šakių poskyryje, jos numeris – LT 844010042100347824. Norintieji prisidėti prie darbų gali paremti savo asmeninėmis lėšomis.
 
Akcijos iniciatorių negaliu nepaklausti, ar ne per lengva mūsų valdžios atstovams gyventi, kai, jau tampa įprasta, jog už viską sumoka geros valios Lietuvos piliečiai. „Jeigu to nedaro tie, kam, sakykime, priklausytų tai daryti, tai, manau, kažkas turi daryti. Jeigu aš esu rajono tarybos narys, jeigu mane žmonės išrinko, tai po savęs turiu kažką gero palikti“,- teigė V. Stankūnas. Pašnekovai įsitikinę, jog kapinių sutvarkymas tikrai bus naudingas visuomenei. Todėl viliamasi, kad prie šios idėjos noriai prisidės žmonės. Suplanuotus darbus planuojama atlikti iki šių metų lapkričio 1 dienos. Be to, V. Stankūnas mano, jog būtina nutiesti takelį nuo Laidojimų namų iki kapinių, kad žmonėms būtų saugiau tiek žiemą, tiek vasarą.

Šakių seniūnas Alfonsas Jakas džiaugiasi, kad atsirado tokių iniciatyvių žmonių. „Tai yra šaunu. Džiugu, kad atsiranda tokių, kurie mąsto, kurie nori kažką daryti. Mes tai tikrai pritariame šiai akcijai“, - sakė seniūnas. Jis džiaugtųsi, jeigu tokių žmonių atsirastų ir daugiau. „Seniūnija negauna lėšų, kad dar kažką naujai galėtų padaryti. Jų faktiškai užtenka tik eksploatacijai ir priežiūrai. Kartais daugiau pinigų reikia priežiūrai negu, kad naujam darbui padaryti“,- kalbėjo Šakių seniūnas.

Gražės ir Valiulių tvenkinio pakrantė

VšĮ „MOTORSPORT LT“ inicijuojama kapinių tvarkymo akcija – tai tik lašas jūroje. Per kelerius metus planuojama įrengti modernią poilsio zoną prie Valiulių tvankinio. Įstaigos Žvejų komiteto narių paskatinimu šiemet jis buvo išsinuomotas. Todėl prie pat tvenkinio įsigytas vienas hektaras žemės (buvusio senojo paplūdimio teritorijoje). Pasak V. Stankūno, žvejai turi didelių užmojų, planuojama šiame tvenkinyje gausiai įveisti karpių. „Norime rajone turėti gausiai karpiais įžuvintą tvenkinį. Jau dabar yra investuojama į tvenkinio įžuvinimą“,- tvirtino pašnekovai. Kol kas įstaigos nuosavybėje esantis plotas yra žemės ūkio paskirtis, bet savivaldybė įtraukė į rekreacinę zoną. Įstaigos atstovai turi planą, pagal kurį numatyta, kas artimiausiu metu turėtų atsirasti minėtoje vietoje. Jau dabar įstaigos iniciatyva iš naujo sutvarkytas, suformuotas kelias, kuris, pasak V. Stankūno, tuojau bus išpiltas smėliu ir žvyru. „Dabar ieškome galimybių, kas galėtų tai padaryti“, - teigė V.Stankūnas.

Pasak jo, įstaigai priklausančioje teritorijoje tvenkinio pakrantės pilnos šukių, todėl ten pavojinga maudytis. „Gali kojas susipjaustyti. Reikia pakrantę išvalyti – tai yra didelis darbas. Prie pat vandens norime giliau iškasti žemes ir užpilti plautu smėliu. Tolėliau bus pėsčiųjų zona, dar toliau nuo kranto bus apželdinta teritorija, kurioje planuojame pastatyti ąžuolinius suoliukus, stalus“,- įstaigos narių idėjomis dalijosi V. Stankūnas. Vyrai neatmeta galimybės, kad galbūt atsiras ir kavinukė. Panašu, jog taip bus įgyvendinta daugelio svajonė. Tačiau, kam to apskritai reikia? „Tai, kad niekas nieko nedaro. Niekam nieko nereikia. Šakiuose nėra, kur nuvažiuoti“, - atrėžė N. Naujokaitis. Jeigu planai virs realybe, tikriausiai ne vienas norės už tai iniciatoriams medalį užkabinti. Tačiau vyrai tvirtina, jog jiems jokių medalių nereikia, nes nuo apdovanojimų (sportinėje veikloje - red.)  ir taip lentynos lūžta. Pasak pašnekovų, svarbiausia, kad iš to būtų nauda žmonėms.

Nors šiuo metu vyriškių pagrindinis galvos skausmas – pinigai, tikimasi, kad jų tikrai atsiras. Galų gale viliamasi ir pačių žmonių ne tik materialinės, bet tiesiog darbinės pagalbos. Minėtuosius planus įstaiga tikisi įgyvendinti pritraukdama europines lėšas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.