Lekėtiškius nuo dvokiančio vandens gelbsti šaltinis

laukaitisGiedrė PLEČKAITYTĖ

„Jeigu ne šaltinio vanduo, pusė čia mūsų būtų išmirę“, - seniūnijoje vykusiame susitikime su rajono tarybos nariu Edmundu Rinkevičiumi pareiškė lekėtiškė Zinaida. Kiekvieno uosliai vis kitaip – žuvimi ar siera dvokiantis Lekėčių vandentiekio vanduo jau seniai neduoda ramybės šio krašto žmonėms. Juo labiau, kad už jį greitai gali tekti mokėti beveik dvigubai.

Nuotr. Lekėčių seniūnas V. T. Laukaitis patikino, kad dėl miestelyje tiekiamo nekokybiško geriamo vandens informuota rajono savivaldybė ir UAB „Šakių vandenys“.

Gelbsti šaltinis

Nors į susitikimą su tarybos nariu E. Rinkevičiumi atvyko tik keturios aktyvios lekėtiškės, jos nepabūgo viešai kelti didžiausius šio krašto skaudulius. Vienas tokių – vandentiekio tiekiamo vandens tragiška kokybė. „Jūs man pasakykite, kodėl vanduo būna žuvies kvapo? Net maudytis neina. Kartais vandenį reikia leisti valandą, kad rūdys nubėgtų“, - tvirtino Zinaida. Jai pritardama kraštietė Rasa pridūrė: „Vanduo – tai iš tiesų siaubingas“.

Pasak moterų, visa laimė, kad Lekėčiai turi puikios kokybės šaltinį, kurio vandenį noriai vartoja aplinkinių kaimų ir miestų gyventojai. „Jeigu ne šaltinio vanduo, pusė čia mūsų būtų išmirę“,- pridūrė lekėtiškė. Tuo pačiu moterys išreiškė nuogąstavimus, kad neaišku, kiek ilgai ir jis išliks puikios kokybės.   

Institucijos - informuotos

Moterys domėjosi, kas yra daroma, kad Lekėčių žmonės turėtų kokybišką geriamą vandenį. „Galbūt bendruomenė turėtų rašyti vandens gerinimo kokybės projektus ES finansavimui gauti?“,- teiravosi lekėtiškės. Lekėčių seniūnas Valdas Tadas Laukaitis priminė, kad tuomet, kai projektą rašė Mikytų bendruomenė, lekėtiškiai to padaryti negalėjo. „Kai įsikūrė bendruomenė, ji dvejus metus negalėjo pretenduoti į stambaus finansavimo projektus“, - teigė seniūnas.

Manoma, jog Lekėčiuose labiau apsimokėtų įrengti naują vandens gręžinį nei statyti naujus vandens nugeležinimo įrenginius. „Prie vandenų ne vienerius metus dirbęs Mindaugas Akelaitis sakė, kad nugeležinimo prie bokšto visai nereikia. Šalia yra puikiausias vanduo - reikia naujo gręžinio. Aš rudenį savivaldybei ir UAB „Šakių vandenys“ esu parašęs raštą, kad svarstant 2013 metų biudžetą, būtų atsižvelgta į vandens kokybę Lekėčiuose“, - tikino seniūnas V. T. Laukaitis.   

Lekėčiai – prioriteto sąraše

UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Viltrakis pripažino, jog Lekėčių vandentiekio vandens kokybė išties prasta. „Savo laiku, kol bendrovei nebuvo perduotas turtas, nuomos pagrindais vandentiekis buvo savivaldybės. Neturėdami lėšų ir perėmę turtą, investuoti į vandens kokybės gerinimą neturime galimybių. Nugeležinimo stotis nusidėvėjusi, todėl ten reikia naujų vandens gerinimo įrenginių“, - sakė M. Viltrakis, pridurdamas, kad bendrovė už praėjusius metus skolinga apie pusę mln. litų, todėl be savivaldybės pagalbos lekėtiškiams niekuo padėti negalės.

Pasak jo, šis klausimas yra vienas iš bendrovės prioritetų, todėl kitąmet čia gali būti pradėti realūs darbai, siekiant kokybiškesnio geriamo vandens.

Šakių rajono savivaldybės Turto ir biudžeto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė tvirtino, jog vandentvarkai kasmet savivaldybė skiria dideles lėšas. Lekėčiuose bus pradėtas vadentvarkos antras etapas, kurį vykdo UAB „Šakių vandenys“. Savivaldybė prie šitų projektų prisideda 5 procentais. „Dabar biudžetas tik dėliojamas, bet jame didžiulis dėmesys skiriamas vandentvarkos projektams. Yra baigtas pirmas etapas, liko antras ir trečias etapai, kuriuos vykdo UAB „Šakių vandenys“. Savivaldybė dažnai gesina gaisrus, kur vandens nėra. Būbleliuose bėgo rudas vanduo, ten skirta pinigų. Vandentvarkos klausimai – savivaldybės prioritetas“, - teigė vedėja E. Grigaitienė.   

Kokybe rūpinasi nuolat?

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, rajone geriamas vanduo gyventojams tiekiamas iš 82 vandenviečių. Iš jų, pasak UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus pavaduotojo M. Viltrakio, bendrovė administruoja 72 vandenvietes. „Ateityje planuojama  perimti Griškabūdžio ir dabartinių savininkų nustekentą Gotlybiškių vandenvietę. Per įgyvendinamus projektus planuojama perimti Slavikų vandenvietę. Po jų prijungimo bendrovė valdys iki 95 proc. visų vandenviečių“, - teigė M. Viltrakis.

Tad, kaip bendrovė rūpinasi šių vandenviečių vandens kokybės gerinimu? „Galiu pasakyti, kad kokybe rūpinasi labai stipriai. Yra vandens kokybės monitoringas – tai vandenviečių priežiūra, kurią tiesiogiai atlieka mūsų bendrovė. Mus kontroliuoja aplinkosaugininkai ir veterinarijos inspektoriai. Daugiau nei pusėje vandenviečių vandens tyrimai atliekami kas mėnesį ar kartą per ketvirtį“, - kalbėjo pavaduotojas.

Kaip pabrėžė M. Viltrakis, nekokybiškas geriamas vanduo yra ne tik Lekėčių, bet ir kitų vandentiekių problema, kaip antai Būbleliuose. „Būbleliuose šis klausimas  buvo keliamas daugybę metų. Kai pamatė, kad jau negalima gerti tokio vandens, savivaldybė skyrė lėšų“, - teigė M.Viltrakis.

Beje, Šakių VMVT laikinai viršininko pareigas einantis Alfonsas Kasiliauskas kalbėjo, jog tarnyba dėl Lekėčių vandens nėra gavusi nė vieno skundo. Tarnybos žiniomis, pernai sudėtingiausia situacija buvo Kudirkos Naumiesčio seniūnijos Būblelių vandenvietėje. Šakių VMVT specialistai dėjo nemažai pastangų, kad būtų pasirūpinta geresne vandens kokybe šioje vandenvietėje. Atliktuose  geriamojo vandens  tyrimuose buvo nustatyti viršyti amonio ir bendrosios geležies geriamajame vandenyje rodikliai. 2013 metais Šakių rajono savivaldybė, vadovaudamasi Šakių VMVT raštu, skyrė lėšų vandenviečių sanitarinių apsaugos zonų aprobavimui, mažų vandenviečių perėmimui ir geriamojo vandens nugeležinimo įrenginių statybai.

Nugeležinimo įrenginius šioje vandenvietėje buvo žadėta paleisti pirmąją šių metų savaitę, tačiau to laukiama iki šiol. UAB „Šakių vandenys“ atstovas M. Viltrakis pažadėjo, kad šio mėnesio antroje pusėje būbleliškiai tikrai sulauks kokybiško geriamojo vandens.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.