Sunkius ligonius slaugantys artimieji raginami suskubti

slaugaSima KAZARIAN
 
Šakių savivaldybė pradeda vykdyti projektą, kuriuo sunkiai sergantiems, neįgaliems asmenims bus teikiama visapusiška ir kvalifikuota socialinė ir medicininė pagalba namuose. Rūpybą turintiems artimiesiems tai yra galimybė kelioms valandoms per dieną pailsėti nuo sunkiai sergančio ligonio.
 
Projektas skirtas žmonėms, turintiems ypač sunkią negalią, socialinių paslaugų tobulinimui namuose. Jiems bus teikiama ne tik lankomoji priežiūra, su žmonėmis dirbs ir slaugytojo padėjėjai. Ligoniams bus suteikiama visokeriopa pagalba – masažas, vaistai, bus daugybė procedūrų. „Mes net neįsivaizdavome, kiek galima medicininių paslaugų  suteikti namuose, kol nepradėjome gilintis. Žmonės tikrai turėtų pasinaudoti šia neeiline galimybe“,- kalbėjo Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė.

Projektas, kurio vertė – 1 mln. 200 tūkst., truks dvejus metus. „Turėsime du partnerius, kurie teiks paslaugas. Tai Šakių socialinių paslaugų centras ir Dalios Zaleskienės ambulatorija“,- teigė. L. Pocevičiūtė.

Ketina pradėti nuo spalio

Socialinių paslaugų koordinatore dirbanti Virginija Ratkevičienė pridūrė, jog projekte iš viso gali dalyvauti 50 rajono gyventojų, turinčių negalią. „Šiuo metu turime 32 dalyvius, taigi dar liko 18 laisvų vietų. Labai norime paskatinti gyventojus dalyvauti. Prašome visus norinčius pasinaudoti šia galimybe ir kreiptis į seniūnijas arba tiesiai į mūsų skyrių. Paslaugos bus tikrai kokybiškos, jau gavome naujų techninės pagalbos priemonių.“

Neįgaliųjų priežiūrai bus sudarytos penkios mobilios komandos (viena komanda aptarnaus dešimt neįgaliųjų). Komandos susidės iš socialinio darbuotojo, socialinio darbuotojo padėjėjo, slaugytojo, slaugytojo padėjėjo, masažuotojo.

  Jau įvyko eilė viešųjų  pirkimų, nupirkta techninės pagalbos  priemonių, nupirkta 15 funkcinių lovų, kurias gaus jų neturintys projekto dalyviai. „Nors man atrodo, kad dauguma užsiregistravusių tas lovas turi, nes nuomojasi iš Šakių socialinių paslaugų centro,- teigė V. Ratkevičienė. – Žmonės bus aprūpinti ir specialiais nuo pragulų skirtais čiužiniais, ir vaikštynėmis, ir tualetinėmis kėdėmis.“

Minėti daiktai nebus žmogaus nuosavybė, projektui pasibaigus, įranga pereis įstaigoms, kurios ją nuomos bendra tvarka (kaip dabar nuomoja Socialinių paslaugų centras).

D. Zaleskienės ambulatorija jau turi subūrusi specialistų komandą ir nori pradėti teikti paslaugas nuo spalio 1d.

Atbaido 100 Lt mokestis

„Seniūnijoms visoms išaiškinta, visos žino apie projektą, tad artimieji, kurie slaugo ligonius, turi ar neturi rūpybą, yra kviečiami ir gali dalyvauti šiame projekte. Beje, noriu pažymėti, kad rūpyba nėra priežastis nesikreipti, dalyvauti gali visi“,- akcentavo V. Ratkevičienė.

Specialistė pasakojo, kad su ligoniais bus dirbama daugiausiai iki šešių valandų, o šiaip jau apie keturias valandas per dieną. „Bus vertinamas poreikis, kiek kuriam žmogui reikia, nes ligos sunkumas nevienodas. Vieniems gal reikia slaugos, o kitiems gal užtenka socialinio darbuotojo padėjėjo“,- teigė V. Ratkevičienė.

Iš projekto bus apmokamos tik slaugos specialistų algos, numatyta 19 etatų. Projekto dalyviams už gaunamas paslaugas reikės šiek tiek sumokėti. Suma nedidelė – iki 10 proc. nuo neįgaliojo pajamų. „Maksimali suma – 10 proc., bet bus kiekvienas atvejis apskaičiuojamas individualiai ir suma gali būti mažesnė. Išskirtiniais atvejais gali ir išvis nereikėti mokėti. Kai kas baiminasi, kad reikės mokėti, ir dėl to nenori dalyvauti projekte. Kol pasakoji, žmonės sako: „Taip, labai norim“, bet tik pasakai, kad bus mokestis, iškart tada išgirsti: „Ne, tada jau nereikia...“, nors tas mokestis yra minimalus, lyginant su nauda, kurią gauni“,- kalbėjo V. Ratkevičienė.

Projekto metu bus ne tik prižiūrimi neįgalieji, bet ir teikiamos konsultacijos, mokymai artimiesiems. Šiuo metu globos paslaugos be slaugos yra teikiamos 120 rajono gyventojų.

Kol kas pagal besirengiančiųjų dalyvauti skaičių aktyviausi yra Lekėčių ir Barzdų seniūnijų gyventojai. Visiškai nėra iš Slavikų, Lukšių seniūnijų. „Žmonių su negalia ten yra, tačiau, nežinia kodėl, jie dar į mus nesikreipė. Jei kažkas netiks, juk visada galima iš projekto išsibraukti. Neįsivaizduoju, kaip gali netikti, juk yra atitrūkimas nuo namų, poilsis, papildoma pagalba, kuri taip reikalinga prižiūrint sunkų ligonį“,- kalbėjo V. Ratkevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.