Keturratininkus pavadino miško priešais

Keturračių pramogos miške - maloni savaitgalio pramoga, tačiau atsiranda norinčių šį malonumą uždrausti.
 
Apkartinti pramogas keturračiais siekia tie, kurie susirūpino dėl šių transporto priemonių daromos žalos gamtai. Vardindami suvažinėtus gyvūnus, sumaitotą, į raudonąją knygą įrašytą augaliją keturračių kritikai ironizuoja, kad miškų paklotės virsta naujomis magistralėmis.

Teigiama, kad keturračiais padaroma žala gamtai kasmet didėja. „Eidamas keturračių motociklų išvažinėta miško paklote, radau suvažinėtą geltonskruosčio žalčio patelę su gausia nespėta sudėti kiaušinių dėtimi. Prieš metus čia buvo rastas suvažinėtas mėnesio amžiaus stirnos jauniklis“,- pasakojo Laurynas Okockis, kuris iškėlė iniciatyvą drausminti keturračių vairuotojus.

Tokių atvejų yra pasitaikę ir saugomose teritorijose, kuriose jautriai augmenijai ir saugomoms ekosistemoms transporto priemonių padaryta žala turi negrįžtamų pasekmių: dažnai suardoma miško, pelkių ir kitų gamtinių teritorijų augalinė danga, sunaikinamos saugomų augalų augimo vietos, teršiama aplinka.

Per kelerius metus taip padaugėjo nelegalių keturračių motociklų pasivažinėjimo trasų, kad dabar be miškotvarkos planų jau neįmanoma atskirti, kur yra miško servitutinis kelias, o kur išvažinėtas nelegalus kelias.

Už savavališką miško paklotės naikinimą, žalojimą, neteisėtą važiavimą per žolės dangą ar miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis, jei dėl to ji buvo pažeista ar sunaikinta, skiriamos baudos dydis gali siekti nuo 50 iki 1000 litų. Vis tik baudų skyrimas yra komplikuotas, mat keturračiais važinėjama tada, kai aplinkos apsaugos pareigūnai nedirba – savaitgaliais.

Šakių rajono miškų urėdas Sigitas Tamošaitis teigė, kad mūsų rajone bent jau kol kas ši problema nėra labai aktuali, nėra skirta ir baudų. „Važiuoja keturračiais, bet ne taip masiškai, kad būtų pastebėta didelė žala gamtai. Kol kas daugiau baudų skiriame už šiukšlinimą miškuose, savavališkus kirtimus, medienos vogimą“,- sakė S. Tamošaitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.