Už prasmingiausius darbus - garbingos Krivūlės

bertasiusVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Neseniai užvertėme paskutinį darbo kalendoriaus lapelį, - 2013 –ieji jau tapo istorija. Kuo praėjusieji metai buvo išskirtiniai rajono vadovui Juozui Bertašiui ir visam rajonui? Įdomu, kokių gi permainų šakiečiai gali tikėtis naujaisiais Arklio metais? Reikia pastebėti, kad J.Bertašiui šie metai prasideda gražia asmenine švente, - sausio 12 –ąją jis švęs savo 68-ąjį gimtadienį.
 
Nuotr. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas, Šakių skyriaus pirmininkas, rajono savivaldybės meras J.Bertašius rajonui vadovauja jau trečia kadencija. Kiekviena iš jų įprasminta garbingu Krivūlės apdovanojimu.
 
Prisiminkite, kokie gi buvo Jums ir visam rajonui praėjusieji metai?
 
Manau, 2013 –ieji metai buvo tikrai darbingi visomis prasmėmis. Esame vienas iš nedaugelio rajonų, neturėjusių metų pabaigoje skolų. Su visomis įmonėmis ir rangovais atsiskaitėme laiku. Nelikome skolingi ir žmonėms,- visi gavo atlyginimus, daugelis ir šventinius priedus, dėl kurių neseniai labai „išgarsėjome“. Noriu pasakyti, kad padarėme tikrai teisingai, nes sutaupytos mokos fondo lėšos -131 tūkst. litų, būtent ir priklausė mūsų dirbantiems žmonėms. Savivaldybės darbuotojai, eiliniai specialistai, uždirba labai nedaug,- į rankas gauna tik po 1200 litų. Todėl mano sąžinė rami, nes daugelis bent turėjo galimybę paruošti gražesnį šventinį stalą. Šiais metais planuojame priimti diferencijuotą priedų skyrimo tvarką, kad tai būtų savotiška paskata dirbti dar geriau. Praėjusiais metais neliko nuskriausti ir kiti rajono gyventojai. Mes pastoviai finansiškai remiame daugiau nei 20 rajone veikiančių visuomeninių organizacijų, padedame neįgaliesiems ir visiems, kam to reikia. Iš dalies finansuojame kaimo bendruomenių įgyvendinamus projektus,- pernai tam buvo skirta apie 600 tūkst. litų. Remiame Vietos veiklos grupių projektus. Iš viso pernai rajone įvairiose srityse investicinių darbų buvo atlikta už 34 mln. litų, iš jų 4 mln. litų – mūsų savivaldybės lėšos. Reikia nepamiršti, kad praėjusių metų rajono biudžetas nesiekė nei 80 mln. litų, iš jų tik 25 mln. litų galėjome disponuoti kaip vietos savivaldos lėšomis, nes didžioji dalis lėšų buvo skirta švietimo ir socialinėms reikmėms. Vadinasi, pernai dirbome tikrai gana produktyviai.
 
Kuo įsimintini praėjusieji metai buvo Jums asmeniškai ir visai Jūsų šeimai?

Iššūkių buvo įvairių, kai kurie dar iki šiol nesibaigia. Turiu galvoje Specialiųjų tyrimų tarnybos operaciją. Tačiau mano sąžinė rami, nes ši byla kvepia politiniu užsakymu. Niekada per visą savo darbinę veiklą, o ji tęsiasi net 56- erius metus, iš niekur ir nieko nesu paėmęs. Ir dabar asmeniškai aš nieko nestačiau ir nedariau. Per visą savo gyvenimą užgyvenau alytnamį ir trečdalį namo. Užsienio bankuose irgi jokių santaupų neturiu. Štai ir visi mano turtai. O kad aš susigundyčiau smėlio „kyšiu“, tai jau tiesiog trūksta žodžių. Bet kažkas nori, kad taip atrodytų. Tikiuosi, viskas greitai išaiškės.

Žinoma, yra ir kuo pasidžiaugti. Turiu labai gerą žmoną ir puikią marčią, darbštų sūnų, turiu dvi šaunias anūkes, - dvejų ir ketverių metukų. Visada didžiausias džiaugsmo šaltinis man yra šeima.
 
Ar dosnus Jūsų šeimai buvo Kalėdų Senelis? Šakietėms moterims rūpi, ką gi padovanojote savo žmonai Genutei?

Kalėdų Senelis mažosioms anūkėms padovanojo tikrai nemažai gražių žaislų, o mes, suaugusieji, vienas kitam dovanojome kitokias dovanas,- pasitikėjimą, meilės jausmą, tikėjimą geresne rytdiena. Arklio metai, manau, visai mūsų šeimai bus geri ir darbingi. Juk arklys yra stiprybės simbolis, pagrindinis žmogaus pagalbininkas.  
 
Kaip rodo „Draugo“ internetinėje svetainėje vykdyta rajono gyventojų apklausa, Jūsų kaip politiko reitingas  yra itin aukštas, - surinkote net 57,43 proc. pasitikėjimo balsų. Išduokite paslaptį, kas gi Jus taip profesionaliai konsultuoja viešųjų ryšių klausimais? Kur slypi Jūsų sėkmės raktas?

Svarbiausia, kitus reikia mylėti ir gerbti labiau negu patį save. Reikia būti ne tik pačiu savimi, bet ir rasti bendrą kalbą su kiekvienu žmogumi atskirai, jį suprasti, įsiklausyti ir kalbėti taip, kad jis tave suprastų. Man jau trečia kadencija tenka dirbti rajono vadovu. Prisipažinsiu, duonai užsidirbti pradėjau nuo septyniolikos metų. Penkiolika metų dirbau vyriausiuoju inžinieriumi, dešimt metų - ūkio vadovu. Mano pagrindinė veikla visada buvo susijusi su žemės ūkiu, todėl pradėti vadovauti žemdirbiškam rajonui man nebuvo joks iššūkis. Galiu pasidžiaugti, kad visos trys mano veiklos kadencijos yra pažymėtos trimis apdovanojimais,- Kultūros ministerijos ir Lietuvos savivaldybių asociacijos įsteigtomis Krivūlėmis. 2005 metais savivaldybė gavo Krivūlę „Geriausia kaimiškoji savivaldybė Suvalkijoje“, 2008 metais buvome apdovanoti „Už reikšmingą finansinę naudą bendruomenei“, o praėjusiais 2013 metais gauta Krivūlė „Savivaldybė - kultūros  puoselėtoja“. Visos jos yra man labai brangios, ypač paskutinė, kurios mes tikrai nusipelnėme. Nė viena savivaldybė nėra tiek nuveikusi kultūros srityje, kaip mūsų. Išskirtinis dėmesys Šakių rajone skiriamas kultūros paveldo objektų išsaugojimui. Atstatėme Jablonskynę, sutvarkėme Griškabūdžio bažnyčią, restauruoti Zyplių ir Gelgaudiškio dvarų kompleksai, atstatyti Kidulių dvaro pagrindiniai rūmai, atstatinėjamas Svetošino dvaras Kriūkuose. Gera naujiena ta, kad pernai duris atvėrė nauji kultūros namai Kudirkos Naumiestyje, savo veiklą pradėjo visoje republikoje išgarsėjęs Plokščių daugiafunkcinis centras. Na o dabar dar ir „užviršuosiu“,- per vienuolika mano meravimo metų rajone yra įgyvendinta daugiau nei 100 įvairių projektų, o jų finansinė išraiška - 273 mln. litų, iš jų apie 20 mln. litų yra savivaldybės lėšos. Taigi, aktyvus darbas ir yra pagrindinis raktas į sėkmę. Ir nereikia jokių ypatingų konsultantų viešiesiems ryšiams. Prisipažinsiu, pagrindinė mano konsultantė , kaip aš turiu apsirengti ir atrodyti viešumoje, yra mano žmona. Ji puikiai visa tai išmano.
 
Esate labai iškalbus ir ...„slidus“,- kiek žinau, mokate išsisukti nuo bet kokio nepatogaus žurnalisto klausimo. Kur sėmėtės oratorinio meno paslapčių?

Niekas manęs niekada nemokė, ką aš turiu pasakyti žurnalistams ar kalbėti užlipęs į tribūną. Pažvelgus į susirinkusią auditoriją, man iš karto į galvą ateina tos mintys ir žodžiai, kurie yra tinkamiausi, paremti mano asmenine patirtimi. Niekada kalba negali būti tokia pati, nes nežinai, kokioje auditorijoje atsidursi. Jei bažnyčioje esi, kalbi vienaip, jei pedagogų auditorijoje,- kitaip kalbėsi, su žemdirbiais, medikais, kultūros darbuotojais ar jaunimu,- vėl kitaip. Visų žmonių skirtingas mąstymas, požiūris, supratimas, todėl reikia greitai rasti teisingą ir tinkamą žodį. Jokios kalbos iš anksto pasiruošti ir išmokti neįmanoma, nes bendravimas su žmonėmis yra tiesiog natūralus rajono vadovo kasdieninis darbas ir gyvenimas.
 
 Kokia Jūsų nuomonė apie politinį populizmą? Kaip manote, kodėl rinkėjai taip atlaidžiai žiūri į politikų „pažadėjau- neištesėjau“ ?

Populizmas, mano nuomone, yra pats didžiausias politiko  priešas, - juk pats save žudai, sakydamas netiesą. Aš visada stengiuosi tik tai pasakyti, kas tikrai bus padaryta po metų ar dviejų. Labiausiai stengiuosi pirmiausia padaryti, o tik paskui nuveiktais darbais pasidžiaugti. Tuščių pažadų nemėgstu, o jei ką jau pasakiau, tai stengsiuosi ir padaryti. Ir politikui, ir žmogui svarbiausia pasitikėjimą pelnyti ne gražiais žodžiais, o konkrečiais darbais. Kai aš kalbėjau apie sporto centro ir baseino statybą Šakiuose, daug kas tai vadino tik priešrinkiminiais pažadais. O dabar štai visi džiaugiasi puikiu Jaunimo kūrybos ir sporto centru.
 
Kokius galėtumėte paminėti konkrečius šiais metais numatomus atlikti darbus, kurie turėtų įtakos rajono žmonių gyvenimo kokybės pagerėjimui?

Šiais metais dar turime užbaigti daugybę investicinių projektų, kurie tikrai turės įtakos rajono gyventojų gerbūviui. Turime užbaigti vandenvalos projektą Plokščiuose, Lekėčiuose, Kriūkuose, Sudarge, Griškabūdyje. Šiais metais su trenksmu teks užbaigti visus Vietos veiklos grupių įgyvendinamus projektus, iš kurių net trys –  vandentvarkos projektai.  Šiemet turėtume pradėti miesto skvero rekonstrukcijos darbus,- pradžiai jau turime vieną milijoną litų.  „Dainuojančių“ fontanų tikrai nestatysime,- stengsimės, kad skveras būtų paprastas, bet patrauklus. Manyčiau, visam rekonstrukcijos projekto įgyvendinimui prireiks 3 - 4 mln. litų. Ieškosime lėšų iš įvairių šaltinių ir fondų. Sutvarkius skverą, spręsime klausimą dėl šalia esančių laisvų savivaldybei priklausančių patalpų perleidimo verslo įmonėms, - vienas patalpas nuomosime, kitas - privatizuosime. Netoli skvero įsikurs Turizmo ir informacijos centras, nes ši vieta turės tapti turistų ir miesto svečių traukos centru. Taip pat planuojame įrengti daugiau dviračių takų. Kritikuojančių ir daug išmanančių visada yra daug, tačiau kai paprašai pateikti konkrečius pasiūlymus, jų taip ir nesulauki. Na, o didžiausi projektai turėtų būti pradedami įgyvendinti nuo 2015 metų. Svajonių ir planų turime daug,- sutvarkyti J.Lingio parką, iškirsti niūrias liepas kitoje ežero pusėje ir ten pasodinti dekoratyvinius želdinius, sutvarkyti šaligatvius, atlikti kitus darbus. Tam reikia nemenkų lėšų. Iš Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko turime galimybę su labai mažais procentais pasiskolinti 27 mln. litų. Tik paėmus paskolą, mūsų planus pavyks įgyvendinti. Šakių kultūros centro pastato rekonstrukcija ir išplėtimas,- tai dar vienas svarbus darbas. Jau esu susitaręs susitikti su kultūros ministru ir pateikti  konkretų prašymą dėl lėšų skyrimo šiam objektui finansuoti.
 
Kokių pokyčių šakiečiai šiais metais gali tikėtis rajono darbo rinkoje, nes bedarbystė ir toliau išlieka aktualiausia problema? Kaip konkrečiai numatoma skatinti verslo plėtrą bei darbo vietų kūrimą?

Šioje srityje matau vieną išeitį. Verslui reikia duoti tai, ką mes tik galime. Aš siūlyčiau jau šiais metais pertvarkyti ir  diferencijuoti verslo liudijimų įsigijimo tvarką ir apmokestinimą. Kai kurie verslo liudijimai galėtų kainuoti tik vieną litą. Verslo skatinimui reikia skirti daugiau lėšų. Manau, kuriantiems darbo vietas, rekonstruojantiems patalpas, pradedantiems naują verslą reikėtų suteikti lengvatą - atleisti juos nuo mokesčių bent penkerius metus, šias lėšas kompensuojant iš rajono biudžeto. Reikia sudaryti tokias sąlygas, kad verslininkai galėtų ir norėtų kurti naujas darbo vietas. Žinoma, tokiems mano pasiūlymams turi pritarti rajono taryba.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.