Gydytojai savo pacientus pasieks naujais visureigiais

ambulatoriju vadovai
Rajono sveikatos priežiūros įstaigų vadovai džiaugėsi išgražėjusiomis patalpomis ir nauja medicinine bei kompiuterine įranga, pasidalijo savo įžvalgomis ir lūkesčiais. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Gruodžio 5 d. savivaldybės posėdžių salėje surengtas rajono sveikatos priežiūros įstaigų vadovų susitikimas. Jame medikų bendruomenei oficialiai pristatyta lapkričio 11d. savivaldybės gydytojos pareigas pradėjusi eiti Edita Zubrickienė, aptarta projekto, kurio metu atliktas ambulatorijų remontas ir aprūpinimas medicininėmis priemonėmis bei automobiliais, eiga, pasidalyta mintimis, kas kuo gyvena šiandien.
 
Baigia įgyvendinti projektą

Susitikimo metu apžvelgta ES lėšomis finansuojamo projekto „Šakių rajono pirminės asmens sveikatos priežiūros veiklos efektyvumo didinimas“, kurio tikslas pagerinti visų aštuonių savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros įstaigų paslaugų prieinamumą ir kokybę, eiga. Nors projektas iki galo nėra įgyvendintas, tačiau sveikatos priežiūros įstaigose jau atliktas patalpų remontas, įsigyta didžioji dalis medicininės, odontologinės ir kompiuterinės įrangos, sulaukta ir naujų automobilių.

Netrukus Šakių pirminiame asmens sveikatos priežiūros centre (PASPC) bus atidarytas ilgai lauktas tiesiogiai stebimo gydymo kurso kabinetas, skirtas tuberkulioze sergantiems rajono gyventojams. Bendra projekto vertė 257 tūkst. 126 eurai – po 19 tūkst. 284 eurus iš savo biudžetų prisidėjo valstybė ir rajono savivaldybė, o likusios lėšos gautos iš ES fondų. Iš šio projekto šiek tiek lėšų skirta ir Dalios Zaleskienės ambulatorijai bei Šakių psichikos sveikatos centrui. Kadangi visko neįmanoma numatyti projekte, nes ambulatorijos įsikūrusios senuose pastatuose ir remonto metu prireikė nenumatytų išlaidų, todėl prisidėti reikėjo ir pačioms ambulatorijoms, ir papildomų lėšų (34 tūkst. eurų) skirti savivaldybei.

Džiaugiasi remontu ir nauja įranga

Griškabūdžio ambulatorijoje atnaujintas vaikų procedūrų ir šeimos gydytojo kabinetas, gautas analizatorius ir kardiografas. Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) sutvarkytas laukiamasis ir registratūra, pakeistos grindų dangos. Netrukus turėtų gauti ir naują odontologinę kėdę su visa įranga bei defibriliatorių. Šakių PASPC iš šio projekto buvo atriektas didžiausias „pyrago gabalas“. Čia suremontuotas senas odontologų kabinetas, įsigytas naujas viziografas. Kadangi prie odontologų kabinetų nebuvo laukiamojo, perplanavus sienas, suformuotas naujas laukiamasis ir tualetas. Taip pat įsigyta viena nauja odontologinė kėdė. Kardinaliai pasikeitė Vaikų konsultacijų skyrius – suremontuota registratūra, gydytojų kabinetai, įsigyta naujų baldų.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus projektų koordinatorė Janina Povilaitytė informavo, kad projektinių lėšų yra sutaupyta kiekvienoje ambulatorijoje, todėl bus galima susiderinti, kokios reikiamos įrangos jų vadovai dar pageidautų įsigyti. Jos teigimu, aprūpinant įstaigas kompiuteriais, nepavyko nupirkti spausdintuvų, kai kurios kitos įrangos, tačiau artimiausiu metu jie bus įsigyti.

Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis šio projekto įgyvendinimą pavadino istoriniu įvykiu. Mat pirmą kartą rajono sveikatos apsaugos sistemos istorijoje savivaldybės administracija gydytojus „atpalaidavo nuo biurokratinio darbo ir leido užsiimti tiesioginiu savo darbu“.  

duster
Penki iš šešių „Dacia Duster“ visureigių, skirti ligonių lankymui namuose, jau išdalyti Kudirkos Naumiesčio, Kidulių, Griškabūdžio, Gelgaudiškio ir Panemunių ambulatorijoms. E. Pilypaičio nuotr.

Pasidalijo džiaugsmais ir lūkesčiais

Susitikimo metu sveikatos priežiūros įstaigų vadovai pasidalijo savo kasdieniais džiaugsmais ir vargais, išsakė lūkesčius. Laikinai Šakių PASPC vadovaujanti Reda Naujokaitienė pasidžiaugė ne tik projekto vaisiais, bet ir naujais jaunais gydytojais, kurie į Šakius važinėja iš Kauno. Jos nuomone, ne vadovas turi kažką padaryti, kad įstaiga eitų į priekį, bet visas kolektyvas.

„Šis požiūris mūsų įstaigą atvedė į tai, ką mes turim šiandien. Atsigręžėm patys į save ir pradėjom galvoti, ką galėtume pakeisti. Manau, kiekvienas turime įsiklausyti į savo personalą. Kokių darbo sąlygų jis norėtų, kaip viską organizuoti, kad nebūtų patiriamas emocinis stresas“, – kalbėjo R. Naujokaitienė, kviesdama visas gydymo įstaigas bendradarbiauti, priimti sprendimus, priešingu atveju „ateitis laukia nekokia, nes gydytojų amžius didėja.“

Gelgaudiškio ambulatorijos vadovas Jėgas Poškevičius svarstė, ar verta investuoti į tokias mažas ambulatorijas kaip Gelgaudiškis, kai gydytojų amžius sensta, o pacientų mažėja, nes ateityje jie greičiausiai vis vien vyks gydytis į Šakius. Pasak jo, Dievo dovana, kad šiandien ambulatorijoje dirba trys gydytojai, kurie turi savo pacientus ir vizijas, ir vargu, ar jaunas gydytojas norės čia dirbti už tokį nedidelį atlyginimą.

Lukšių ambulatorijos vadovas Arimantas Pačenga džiaugėsi nauja medicinine įranga, kuri pagerins paslaugos kokybę. Nors vyresni pacientai išeina Anapilin, jaunimo išvyksta daugiau nei sugrįžta, tačiau miestelis „gan stipriai stovi – yra darbų ir užimtumo“. Panemunių ambulatorijos šeimos gydytojas Mečislovas Švabas pasidalijo mintimis, kad sugrįžę iš emigracijos tautiečiai nenori gydytis kaimo ambulatorijose, o važiuoja į privačias, kur paslaugos žymiai platesnės, kur gauna specialistų konsultacijas. Jo teigimu, problema ta, kad vyresnio amžiaus žmonės dar pasitiki regionų gydytojais, o jaunimas ne.

Naumiestiečiai punktų nenaikins

Kudirkos Naumiesčio PSPC vyriausioji gydytoja Audronė Račiūnienė džiaugėsi, kad šiandien gyvena geriau nei prieš metus, pacientų skaičius daugmaž stabilus. Čia atvirkščiai – žmonių išsiųsti pas kitus specialistus neina, jie niekur nenori važiuoti ir prašo iki paskutinio gydyti vietoje, nes yra sėslūs, pagyvenę, mažiau pasiturintys. Daug paslaugų suteikiama namuose ir trijuose medicininiuose punktuose (Keturnaujienoje, Panoviuose ir Žvirgždaičiuose), kur daugiausiai ateina žmonės tarp 80–85-erių metų. Todėl šie punktai labai reikalingi. Jei jų reikėtų atsisakyti, turėtų paslaugą, kaip būdavo anksčiau, įkurti kurio nors paciento namuose.

Pasak Griškabūdžio ambulatorijos vadovės Stasės Česlovos Žilienės, įstaiga turi du veikiančius punktus Barzduose ir Baltrušiuose, tačiau šie yra privačiuose namuose ir brangiai kainuoja jų nuoma, todėl vadovė galvoja apie jų uždarymą. Jos nuomone, būtų geriau šių vietovių žmonėms paslaugas teikti į namus.

Lekėčių ambulatorijos šeimos gydytojos Ligitos Armonavičienės teigimu, kadangi jų įstaiga mažiausia, tai ir lėšų gavo mažiausiai, tačiau labai reikėtų ir odontologinės kėdės, ir kraujo bei šlapimo analizatorių. Plokščių ambulatorijos vyriausiasis gydytojas Rimantas Bagdonas atviravo, kad jau seniai pas pacientus į namus važinėja savo transportu, todėl artėjant žiemai labiausiai jam reikėtų tarnybinio automobilio, tačiau jo teks dar šiek tiek palaukti.

Pirmadienį prie savivaldybės rikiavosi penki iš šešių „Dacia Duster“ visureigių, skirti ligonių lankymui namuose. Jie išvyko į Kudirkos Naumiestį, Kidulius, Griškabūdį, Gelgaudiškį ir Panemunių ambulatorijas. Šeštasis automobilis savivaldybę pasieks mėnesio pabaigoje.

Dalis medikų – nežinioje

Į susirinkimą pakviestas Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Rimgaudas Lebedžinskas įvardijo svarbiausią šiandienos problemą – neaiškumą, kas bus rytoj, „nes jau trejus metus kalbama apie centralizaciją, kuri, matyt, vis tiek kažkada bus ir būsime prijungti prie Kauno“. Todėl nesinori imtis darbų ir veiksmų plečiant personalą, investuojant į pastatą ar įrangą, kad „nereikėtų palikti žmonių ant ledo“. Jo nuomone, „viskas daroma ne iš to galo, todėl yra stagnacija“.

A. Klimaitis turi viziją, kad mūsų kraštas vis tiek kada nors atsigaus. Dabar „tereikia išlaikyti optimalią anabiozę – yra deguonies, bet jo ne tiek, kiek reikia, bet vis tiek išgyveni“. Nors buvo nutaręs nesakyti nė žodžio apie ligoninę, tačiau vis tik prisipažino, kad šiandien yra nežinioje.

Šakių ligoninės vadovas neslėpė: „Dabar gyvename, kad išgyventume ir maksimaliai, kiek įmanoma, išlaikytume tris turimus pagrindinius profilius – terapiją, chirurgiją ir vaikų ligas.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.