Mokinių profilaktinis sveikatos patikrinimas: tėvai raginami nedelsti

Kiekvienais metais iki rugsėjo 15 d. moksleiviai turi pateikti ugdymo įstaigai informaciją apie profilaktinio sveikatos patikrinimo rezultatus, šie duomenys naudojami stebėsenai ir analizei. Tačiau nemažai tėvų laukia paskutinių dienų.
 
Kaip teigia Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Rima Laukaitienė, gydytojai dirba, jokių trukdžių nėra, tad tėvai gali rinktis jiems patogų laiką. Nesklandumų nėra ir kitose medicinos įstaigose.

Didžiausia klaida, kurią daro tėvai, globėjai dėl vaikų sveikatos patikrinimo yra ta, kad šį darbą palieka paskutinėms dienoms prieš rugsėjį, patys atsainiai (formaliai) žiūri į patikrinimą ir nepageidauja atlikti visų reikalingų tyrimų, nepasidomi, ar visos pažymos grafos yra užpildytos, ar surašytos rekomendacijos.

Sveikatos specialistai kviečia moksleivius per vasarą profilaktiškai pasitikrinti sveikatą, nes iki rugsėjo 15 dienos mokiniai turi pristatyti pažymas apie savo sveikatos būklę.

Tokių pažymėjimų reikalaujama kasmet ir moksleivių tėvams tai ne naujiena. Problema ta, kad dauguma žmonių reikalus įpratę tvarkyti paskutinę dieną. Tiesiog savo vaiko sveikata reikėtų susirūpinti anksčiau, ne vasaros pabaigoje.

Patikrinimo tvarka

Dėl moksleivio sveikatos pažymos reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją įprasta tvarka: iš anksto užsiregistruoti bei atvykti nurodytu laiku. Reikia žinoti, kad dantų būklę turi įvertinti gydytojas odontologas (dantų gydytojas). Rekomenduotina pas savo šeimos gydytoją atvykti jau pasitikrinus dantų būklę.

Svarbu atminti, kad vaikas turi būti lydimas vieno iš tėvų. Be tėvų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima. Profilaktinio patikrinimo metu pamatuojamas ūgis, svoris, patikrinama rega, kraujospūdis, laikysena, esant kokių nors nusiskundimų, vaikas siunčiamas pas gydytojus specialistus. Turi būti atlikti kraujo ir šlapimo tyrimai, tačiau jei tokie tyrimai buvo atlikti mažiau nei prieš metus ir nenustatyta pakitimų, tyrimų nereiktų kartoti.

Tėvai turi atkreipti dėmesį, kad gydytojas nurodytų kokią fizinio pajėgumo grupę mokinys galės lankyti. Taip pat turi būti nurodytos rekomendacijos, jei mokinys turi sveikatos sutrikimų: dėl fizinio krūvio, dėl mitybos, dėl regos, vengtinų alergenų ir panašiai. Pažyma apie moksleivio sveikatos būklę turi būti pristatyta visuomenės sveikatos specialistui mokykloje.

Skatina nežiūrėti į patikrą formaliai

Pasak Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos administratorės gydytojos Marytės Morkūnienės – „sėkmė saugojant vaikų sveikatą galima tik dirbant komandoje - klasės auklėtojui, kūno kultūros mokytojui, socialiniam pedagogui, mokyklos visuomenės sveikatos specialistui, šeimos gydytojui ir tėvams.“

Vaikų sveikatos skyriaus vedėjos pavaduotoja Diana Aleksejevaitė sako, kad privalomas sveikatos patikrinimas labai svarbus, nes tinkamai atliktas padeda laiku nustatyti ligas, užbėgti joms už akių. Profilaktinio patikrinimo pažymos galioja visus metus, todėl nebūtina artėjant naujiems mokslo metams visiems vaikams strimgalviais pulti tikrintis sveikatos (jeigu sveikatos pažyma dar galioja).

Jei sveikata buvo tikrinama metų laikotarpyje ir nebuvo nustatyta sveikatos sutrikimų, o vaikas prieš mokyklą jaučiasi gerai, galioja prieš pusmetį ar anksčiau gydytojo išrašyta pažyma.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.