„Žiburio“ gimnazija - rajono lyderė

daniliauskas dumbliauskasAsta GVILDIENĖ
 
Jau vienuoliktus metus iš eilės žurnalas „Veidas“ visuomenei pateikia šalies vidurinių mokyklų ir gimnazijų reitingą. Kasmet jis sulaukia didelių diskusijų, tačiau, pasak reitingą sudarančių žurnalistų, mokiniai ir jų tėvai turi teisę žinoti, ko verta kiekviena vidurinio ugdymo įstaiga. Kaip ir kasmet, tarp 100 geriausiųjų – Šakių „Žiburio“ gimnazija. Kas lemia mokyklos sėkmę?
 
Nuotr. Rezultatai parodė, kad paskutinį kartą „Veido“ reitinguose dalyvaujančios V.Daniliausko (iš kairės) ir R. Dumbliausko vadovaujamos mokyklos buvo perspektyvios ir parodė aukštą abiturientų paruošimo lygį.
 
Šiemet „Veido“ reitingo metodika buvo šiek tiek paprastesnė nei ankstesniais metais. Svarbiausiu rodikliu buvo pasirinktas visų laikytų valstybinių brandos egzaminų (VBE) vidurkis. Tai yra objektyviausias būdas vidurinio ugdymo pasiekimams patikrinti. Jis buvo vertinamas 80 taškų skalėje. Likusieji 20 taškų mokykloms buvo skiriami už tai, kiek jų abiturientų praėjusiais metais į Lietuvos aukštąsias mokyklas įstojo pirmu pageidavimu. Sėkmė įstoti ten, kur labiausiai moksleivis nori, - taip pat geras mokyklos gebėjimo išmokyti rezultatas.

Geriausia rajone pripažinta Šakių „Žiburio“ gimnazija, kaip ir kasmet papuolanti tarp 100 geriausiųjų šalies mokyklų. Iš 92 vietos ji šiemet pakilo į 67 – ąją. Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė mano, kad mokyklos sėkmę lemia tiek mokiniai, tiek ir mokytojai. „Rezultatas priklauso nuo bendro mokytojų ir moksleivių darbo. Girtis, kad esame lyderiai negalim, nes mokom geriausius rajono vaikus. Jei pasiektume Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijos arba licėjaus lygį, tada taip, - atviravo J.Mozūraitienė.  -  Aišku, džiaugiamės dėl to, tačiau žiūrime, kokias vietas užima kaimyninių rajonų gimnazijos.“  
Į antrąją vietą iš ketvirtosios šiemet pakilo Šakių „Varpo“ mokykla (buvusi vidurinė). Ji bendrame sąraše užima 110 vietą (pernai buvo 192). Pasak Šakių „Varpo“ mokyklos direktoriaus Vito Daniliausko, tai įrodymas, kad šios mokyklos mokiniai ne tik šoko, dainavo ir vaidino, bet ir parodė geras žinias. „Gaila, kad teko atsisveikinti su dvyliktokais. Rezultatai parodė, kad buvom perspektyvi vidurinė mokykla. Smagu ir graudu dėl to“, - komentavo V.Daniliauskas.

Nors pernai Šakių „Žiburio“ gimnaziją aplenkė Gelgaudiškio pagrindinė mokykla (buvusi vidurinė), pakilusi į rekordinę 26 vietą, šiemet bendrame „Veido“ reitinge ji nukrito į 139 vietą, tačiau vis tiek liko tarp geriausių rajono mokyklų – trečioji rajone. Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktorius Romas Dumbliauskas pabrėžė, kad tai lemia aukšta mokytojų kvalifikacija, gera bazė, renovuota mokykla. „Manau, rajono taryba padarė klaidą paskubėjusi reorganizuoti rajono mokyklas. Iki 2015 metų galėjome būti vidurine mokykla, o pasikeitus valstybės nutarimams ir su viena klase galėjome tapti gimnazija, - kalbėjo R.Dumbliauskas. – Džiaugiamės aukštais mokinių rezultatais ir apgailestaujame, kad  reitingų sąraše – paskutiniai metai.“

Į ketvirtąją vietą rajone pakilo Lukšių Vinco Grybo gimnazija. Pernai bendrame reitingo sąraše užėmusi tik 403 vietą, šiemet šoktelėjo į 264 – ąją. Penktoji šiemet - Griškabūdžio gimnazija, iš 151 vietos nukritusi į 325 – ąją. Šeštoje vietoje – Kriūkų mokykla (buvusi vidurinė), pernai užėmusi paskutiniąją vietą rajone. Bendroje reitingo lentelėje ji šiemet 363 vietoje (pernai buvo 423). Septintąją vietą šiemet užėmė Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija, iš 294 nukritusi į 371 vietą. Bendrajame reitingo sąraše Plokščių mokykla – daugiafunkcis centras iš 420 vietos pakilo į 397 – ąją, tačiau, kaip ir praėjusiais metais, liko aštuntaja rajone. Paskutinėje devintojoje vietoje liko Lekėčių mokykla (buvusi vidurinė) iš 405 smuktelėjusi į 408 vietą.

Nors šiemet savaitraščio „Veidas“ reitingas atliktas pagal supaprastintą metodiką, ji lyderių  nepakeitė. Pirmoje vietoje išliko Vilniaus licėjus, antroje – VšĮ Kauno technologijos universiteto gimnazija, trečioje – Vilniaus Jėzuitų gimnazija, ketvirtoje – Vilniaus Žirmūnų gimnazija, penktoje - Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazija.

Kaip kitais metais atrodys „Veido“ reitingų lentelė, sunku pasakyti.  Mat rajone vidurinių mokyklų jau neliko. Abiturientus išleis tik gimnazijos. Jų rezultatai priklausys nuo šių metų bendrų mokyklų vadovų, mokytojų ir abiturientų darbo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.