Septintokai mokėsi ir kūrė pasitelkdami judesį

kurybines partnerystes2Gelgaudiškio pagrindinė mokykla jau treti metai dalyvauja „Kūrybinių partnerysčių“  projekte. Šiemet mokykloje buvo įgyvendinami net trys projektai. Vienas jų – „Mokytis ir kurti pasitelkiant judesį, vaidybą, repą“, kuriame dalyvavo 7a klasės mokiniai.
 
Nuotr. Projekto metu septintokų ir jų mokytojų laukė nemaži iššūkiai, tačiau įgyta patirtis ir iš naujo atrastas skaitymo malonumas tikrai pravers.
 
Energinga ir triukšminga 7a klasė iš projekto laukė aktyvios veiklos ar išmokti šiuolaikinių šokių, tačiau ko jau ko, o knygų skaitymo tikrai niekas nesitikėjo. „Knygų dabar niekas neskaito“, - tokia buvo daugelio moksleivių nuomonė, tačiau kuriantis praktikas - profesionalus aktorius ir šokėjas Tomas Dapšauskas, aptaręs su mokytojais septintokų mokymosi problemas, pasiūlė juos sudominti būtent skaitymu. „Pokyčių mokyklos 2“ programa buvo integruota į lietuvių kalbos, dorinio ugdymo pamokas, klasės vadovo veiklą. Projektas buvo pavadintas neįprastai - ,,Mokytis ir kurti pasitelkiant judesį, vaidybą, repą“. Tiek vaikai, tiek ir mokytojai buvo sužavėti  T.Dapšausko asmenybe ir gebėjimu organizuoti įvairias veiklas.

„Dalyvavimas „Kūrybinių partnerysčių“ veikloje šiemet buvo naujas ir netikėtas visais atžvilgiais mums, mokytojams: kiekvienas užsiėmimas prasidėdavo pasitarimu, ką dirbsime, kokių tikslų sieksime, kokių rezultatų  turėtų duoti mūsų veikla, o baigdavosi - darbų aptarimu. Užduotis mokiniams rengėme visi. Taigi, mokėmės“, - pasakojo lietuvių kalbos mokytoja Rimutė Jievaitienė.
Nemažiau netikėtas dalyvavimas projekte pasirodė ir septintokams, kai per mėnesį laiko jie turėjo perskaityti net po šešias knygas. Tiesa, šį terminą reikėjo beveik dvigubai pratęsti, nes išsisukti ir dirbti toliau neskaičius buvo beveik neįmanoma - reikėjo atpažinti knygų veikėjus, atrinkti citatas, pristatyti knygas, piešti iliustracijas, pagaliau kurti scenarijus ir vaidinti, perkeliant skaitytų knygų personažus į mūsų laikus.

Todėl vaikai skaitė, kūrė dainas, repavo, iš laikraščių lipdė statulas, atliko suvokimo užduotis, interpretavo tekstus, daug žaidė. Žaidimai skatino bendravimą ir bendradarbiavimą, ugdė atkaklumą, susikaupimą, savarankiškumą, pasitikėjimą savo jėgomis, savęs ir  klasės draugų pažinimą.

Kiekvieną kartą vis naujos, sunkesnės užduotys, sudėtingesnės situacijos. Nauji iššūkiai reikalavo pasitikėjimo savimi ir reikėjo rasti jėgų įveikti sunkumus. Mokiniai norėjo šokti – savarankiškai turėjo sukurti ,,flasch mobą“ ir dukart parodyti jį skirtingose mokyklos erdvėse. Kiekvieno susitikimo pabaigoje refleksija - savo patirties apmąstymas ir įvertinimas - ko išmoko, ką buvo  galima daryti kitaip, kas patiko, kiek pastangų įdėta į darbą.

Anot R.Jievaitienės, „Kūrybinių partnerysčių“ projektas septintokams suteikė galimybę įprastą mokymąsi paversti kūrybišku ir žaismingu. Jie įgavo naujos patirties ir supratimo, kad nori keistis patys, nori mokytis ir tobulėti. Be to, tai buvo puikus būdas iš naujo atrasti  skaitymo malonumą!

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.