Vokiečių kalbos dieną kiduliečiai šventė kartu su visa Lietuva

vokieciu
Donato Žilaičio nuotr.: Baigiamajame renginyje snausti nebuvo kada – vyko įvairios viktorinos, vertimo užduotys, žaidimai, į kuriuos įtraukti ne tik moksleiviai, jų tėvai, bet ir renginio svečiai.


Šakių rajone vieninteliai kiduliečiai tapo projekto „Ö kaip vokiškai?“ dalimi. Į kvietimą prisijungti prie Vokiečių kalbos dienų atsiliepė daugiau kaip 200 institucijų iš visos šalies. Darželiai, pradinės mokyklos, progimnazijos, gimnazijos, universitetai, draugijos, bibliotekos, kultūros ir verslo bei daug kitų įstaigų praėjusią savaitę rengė parodas, viktorinas, ekskursijas, linksmas pamokėles, informacinius renginius, karjeros dienas, teatro pasirodymus, diskusijas arba kitas akcijas, susijusias su vokiečių kalba.
 
Kidulių pagrindinės mokyklos vokiečių kalbos vyr. mokytoja Jolita Valavičienė sako, kad pirmiausia skelbimu susidomėjo dėl didelės meilės šiai kalbai. Iniciatyvos ėmėsi įsitikinusi, jog tokio pobūdžio renginiai padeda populiarinti kalbą, sudominti moksleivius ir atsikratyti mito, kad vokiečių kalba – neįmanomai sunki. Miestelio ir mokyklos bendruomenei skirtas projektas leido moksleiviams patirti, kiek daug vokiečių kalbos yra netgi jų pačių kasdieniame gyvenime. Į projektą buvo įtraukti ir kiti mokytojai, seniūnijos darbuotojai, šeimų nariai ar pažįstami.

Keletas moksleivių įsitraukė į projektinį darbą „Mano šeimos istorija“ ir ieškojo sąsajų su Vokietija. Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Danutė Dimaitienė skaitė pranešimą „Vokiečių kalbos žodžiai Kidulių krašto tarmėje“. Vertimo nereikėjo tokiems žodžiams kaip „stuba“, „biškį“, „malevoti“ ir pan., kurie girdimi ne tik iš senolių, bet ir prigiję kiduliečių kasdienybėje taip, jog atrodo savi, o ne pasiskolinti.

Ketvirtadienį Kidulių dvare įvyko dvi savaites trukusios veiklos baigiamasis renginys. Dvaras trumpam grįžo į tuos laikus, kai sienos buvo pripratusios prie vokiškų pašnekesių ir dainų, o dvaro ponia (Kidulių dvaro renginių organizatorė Veronika Novickaitė) ir ponas (Kidulių bendruomenės „Vinkšnupis“ pirmininkas Martynas Mockevičius) papasakojo apie dvaro istoriją. Renginyje dalyvavo įvairių klasių mokiniai, keletas garbių svečių. Muzikos mokytoja Skirmutė Janulaitienė su moksleiviais paruošė kelias linksmas vokiškas dainas. Taip pat vyko įvairios viktorinos, vertimo užduotys, žaidimai. Visi svečiai ir aktyvūs renginio dalyviai buvo apdovanoti specialiais, vokiška atributika pažymėtais prizais, kuriuos įsteigė Goethe`s institutas.
Renginį paįvairino ir mokyklos informatiko Donato Žilaičio kartu su mokiniais sukurti trumpi filmukai. Jie publikos dėmesį prikaustė tiek rimta informacija, tiek komiškais momentais. Dalyviai tikino, kad renginys neprailgo, buvo naudingas ir suteikė galimybę praturtinti turimas vokiečių kalbos žinias.

Nuo naujovių neatsiliekanti vokiečių kalbos vyr. mokytoja J. Valavičienė puoselėja viltį tęsti šios iniciatyvos metu pradėtus ieškojimus ir kitais metais dar rimčiau imtis šios idėjos realizavimo. Ji džiaugiasi, kad iniciatyva sulaukė ne tik moksleivių, bet ir didelio miestelio gyventojų susidomėjimo, pažadino primirštas temas ir norą į jas gilintis. Tikimasi, kad renginys taps tradiciniu ir jo metu visa Lietuva prabils vokiškai.

Vokiečių kalbos dienų projektą „Ö kaip vokiškai?“ inicijavo šios Lietuvoje veikiančios institucijos: Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Lietuvoje, Goethe`s institutas, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai (AHK), Vokietijos akademinių mainų tarnyba (DAAD) ir Centrinė užsienio švietimo sistemos valdyba (ZfA).

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.