Paluobių mokykla - ant išlikimo ribos

demenius vainius
Nuotr. Rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius (dešinėje) bei Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius siūlė Paluobiuose panaikinti pradinį ugdymą ir nuo rugsėjo penkis pradinukus perkelti mokytis į Griškabūdžio gimnaziją.


Asta GVILDIENĖ

Vasario 5 d. vicemero Bernardino Petro Vainiaus kabinete posėdžiavo Mokyklų tinklo pertvarkos komisijos nariai. Drastiškai mažėjant mokinių skaičiui, kai kurios rajono mokyklos atsidūrė ant išnykimo ribos. Komisija daug dėmesio skyrė Paluobių mokyklai-daugiafunkciam centrui.

Išlaikymo išlaidos neadekvačios

Situacija Paluobių mokykloje nedžiugina – jau kuris laikas čia drastiškai mažėja mokinių skaičius. Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto Gintaro Demeniaus, šiuo metu čia veikia viena jungtinė ikimokyklinė-priešmokyklinė grupė su 13 vaikų ir viena jungtinė pradinė klasė su septyniais mokiniais – po vieną pirmoką ir trečioką bei penki ketvirtokai.

Vyriausiasis specialistas prognozavo: jei nė vienas vaikas neišvyks mokytis kitur, nuo 2018m. rugsėjo mokykloje liks penki mokiniai: trys pirmokai, vienas antrokas ir vienas trečiokas, o darželyje – devyni ikimokyklinukai ir keturi priešmokyklinukai.

Vicemero teigimu, rajono savivaldybės vadovai šią situaciją žino ir prieš porą savaičių diskutavo dėl šios įstaigos likimo. Mat mokyklos išlaikymo išlaidos yra neadekvačios palyginus su jos naudotojų skaičiumi. Mokyklai kasmet iš savivaldybės biudžeto atriekiama apie 280 tūkst. eurų. Be to, Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorius Algirdas Buragas patvirtino, kad čia šiuo metu dirba 30 darbuotojų. Žinoma, ne visi jie turi po pilną etatą, kiti – po pusę ar po ketvirtį, tačiau šiandien tiesiog gyvybiškai svarbu peržiūrėti personalo klausimą ir apsiskaičiuoti, kiek darbuotojų turėtų likti ugdymo funkcijoms atlikti.

Pradinukus perkels į Griškabūdį

 „Šiandien mums tenka spręsti, ar visai uždaryti Paluobių mokyklą, pradinukus perkeliant į Griškabūdžio gimnaziją, ar ieškoti kažkokio pereinamojo varianto“, – kreipėsi į Mokyklų tinklo pertvarkos komisiją B. P. Vainius.

Tokiu atveju įstaigos pavadinimas nesikeistų ir liktų Paluobių mokykla-daugiafunkciu centru. Čia savo veiklas toliau vykdytų vaikų darželis, neįgaliųjų dienos centras, kultūros ir sporto centrai, Šakių viešosios bibliotekos padalinys, neliktų tik pradinio ugdymo.

Nors diskusijų metu buvo pasvarstyta ir apie darželio bei neįgaliųjų dienos centro perkėlimą į Griškabūdį, siūlant nepalikti Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro dar vieniems metams agonijoje, tačiau Mokyklų tinklo komisijos nariai pritarė siūlymui Paluobiuose panaikinti tik pradinį ugdymą, nuo rugsėjo penkis pradinukus perkelti mokytis į Griškabūdžio gimnaziją.

2016 m. Mokyklų tinklo pertvarkos plane ir buvo numatyta, jog Paluobių mokykla-daugiafunkcis centras nuo 2018 m. turi tapti Griškabūdžio gimnazijos skyriumi. Tiesa, vėliau buvo suabejota, ar tokį statusą turinti įstaiga gali būti kitos mokyklos skyriumi. Šiandien paaiškėjo, kad tokių atvejų šalyje jau yra. Kaip pavyzdys – Kupiškio rajono Salamiesčio pagrindinės mokyklos skyrius Antašavos mokykla-daugiafunkcis centras.

Kitos veiklos centre liks

Praėjusių metų vasarą Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre įsteigtas neįgaliųjų dienos centras netapo tokiu traukos centru, kokio buvo tikėtasi. Rima Rauktienė stebėjosi, kodėl nepasiteisino neįgaliesiems teikiama paslauga, kai buvo parodytas toks didelis poreikis. Buvo planuota, kad centrą lankys 15 neįgalių žmonių, šiandien realiai jį lanko perpus mažiau – tik aštuoni. Vicemeras patvirtino, jog jis tampa našta savivaldybės biudžetui, nes tik keturi neįgalieji į jį ateina su 100 proc. valstybės finansavimu.

Mokyklų tinklo pertvarkos komisija pasvarstė, ar būtų galimybė kitur perkelti tiek neįgaliųjų dienos centrą, tiek ir vaikų darželį. Vicemero manymu, po Griškabūdžio gimnazijos skyriaus-darželio „Pumpurėlis“ remonto čia atsirastų vieta ir Paluobių vaikams. O su neįgaliųjų perkėlimu sunkiau – reikalingos licencijos tiek ugdymui, tiek ir patalpoms. Visgi galima tikėtis, kad laikui bėgant Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro patalpos dar labiau ištuštės.

„Ką reikės su jomis daryti? – svarstė B. P. Vainius. – Kažkam perleisti dalį patalpų taip pat būtų netikslinga. Jau turim tokių pavyzdžių ir jie nepasiteisino. Todėl geriau neskubėti ir pirmiau finansiškai pasiskaičiuoti, kas būtų naudingiau: ar viską perkelti į Griškabūdį, ar palikti Paluobiuose.“

Šiai informacijai pasiekus Paluobių gyventojus, į mūsų redakciją penktadienį pasipylė išsigandusių ir susirūpinusių žmonių skambučiai. Jie klausė, ar jau Paluobiuose tikrai norima viską išnaikinti. Ar tikrai neliks nei neįgaliųjų dienos centro, nei kultūros centro, nei bibliotekos, kur būtų galima vakarais susirinkti?

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis patikino, jog mokyklos, kaip įstaigos su visa administracija, nėra logiška išlaikyti, tačiau kitos paslaugos (kultūros centras, biblioteka, ikimokyklinis-priešmokyklinis ugdymas ir kt.) tikrai liks.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.