Mokytis namuose galės ir šakiškių atžalos, bet ar atsiras norinčių?

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia, kad nuo rugsėjo 1-osios vaikus bus galima mokyti ir namuose pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo bendrąsias programas. Šakių rajono savivaldybė jau patvirtinusi ir mokyklų, padėsiančių tėvams (globėjams, rūpintojams) organizuoti vaikų ugdymą (ugdymąsi) šeimoje sąrašą.

Skelbiama, kad rajone priešmokyklinio ugdymo programą padės organizuoti Šakių lopšelis-darželis „Berželis“, pradinio ugdymo programą ir pagrindinio ugdymo programos I dalį – Šakių „Varpo“ mokykla, pagrindinio ugdymo programos II dalį ir vidurinio ugdymo programą – Šakių „Žiburio“ gimnazija.
 
Beje, diskusijos dėl šeimų noro vaikus mokyti namuose Lietuvoje vyko daugybę metų, tačiau tik šįmet Vyriausybė patvirtino Ugdymosi šeimoje įgyvendinimo tvarką, kuria vadovaujantis jau nuo šių metų rugsėjo suteikiama galimybė patiems tėvams ugdyti savo vaikus namuose. Tėvai galės ugdyti vaikus patys, taip pat pasitelkti ateinančius mokytojus.

Šeimoje suteiktas išsilavinimas nuo šiol bus prilygintas įgytam mokykloje. Tėvai gali rinktis patys šeimoje ugdyti tiek mažuosius – priešmokyklinukus, pradinukus, tiek vyresnius vaikus – pagal  pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas.

Pasirinkę mokymąsi namuose turės atitikti Ugdymosi šeimoje įgyvendinimo tvarkos aprašo reikalavimus. Tėvai, mokyklai teikdami prašymą ugdyti vaiką namuose, kartu turės pateikti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos įgalioto teritorinio skyriaus informaciją apie tai, kad nebuvo nustatyti vaiko teisių pažeidimai. Mokykla, sudariusi mokymo sutartį, mokinius aprūpins vadovėliais, teiks vaikams konsultacijas, sudarys sąlygas dalyvauti mokyklos vykdomose neformaliojo vaikų švietimo programose, renginiuose. Du kartus per mokslo metus mokyklos, su kuria bus sudaryta tėvų sutartis, mokytojai įvertins mokinio mokymosi pasiekimus ir pažangą. Tėvams būtų nustatyta pareiga ne rečiau kaip kartą per dvi savaites mokyklos elektroniniame dienyne fiksuoti vaiko pasiekimus: ko vaikas mokėsi, ką išmoko.

Norintys nuo rugsėjo pradėti ugdyti vaikus šeimoje turi pateikti prašymą ir dokumentus pasirinktai mokyklai, Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjas sako, kad apklausus tėvus per mokyklas dėl tokio ugdymo poreikio, norinčių nebuvo išvis, kol kas nesulaukta nei užklausų, nei prašymų.

„Nežinau, bet gal atsiras“, – svarstė jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, mokymas namuose šiuo metu gali būti aktualus 200 Lietuvos mokinių. Apie 100 iš jų ugdytųsi pagal priešmokyklinio ugdymo programą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.