Permainų vėjai papūtė ir Darbo biržos pusėn

stasiuliene snipas
Nuotr. Nuo šių metų spalio planuojama atsisakyti 10-ties regioninių darbo biržų ir vietoj jų įsteigti penkis regioninius Užimtumo tarnybos departamentus, tačiau kas ir kaip konkrečiai keisis mūsų regione, nei Marijampolės teritorinės darbo biržos direktorius Kęstutis Šnipas, nei Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė pasakyti negali.

Gintarė MARTINAITIENĖ  

Lietuvoje bus atsisakyta 10 teritorinių darbo biržų, o vietoj jų atsiras penki regioniniai Užimtumo tarnybos departamentai. Tam praėjusį trečiadienį pritarė Vyriausybė, nors nei Marijampolės teritorinės darbo biržos direktorius Kęstutis Šnipas, nei Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė apie pertvarkos detales nieko pasakyti negali…

Kaip nurodo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nuo šių metų spalio užimtumo politiką turi įgyvendinti Užimtumo tarnyba. Todėl planuojama atsisakyti 10-ties regioninių darbo biržų ir vietoj jų įsteigti penkis regioninius Užimtumo tarnybos departamentus Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Tačiau savivaldybėse išliks klientų aptarnavimo skyriai.

Tikimasi, kad dėl reorganizacijos, kurios esmė Lietuvos darbo biržoje ir jos teritoriniuose padaliniuose sumažinti vadovaujantį darbą dirbančių žmonių skaičių ir didinti tiesiogiai su klientais dirbančiųjų skaičių, kasmet bus sutaupoma po 1,8 mln. eurų. Skelbiama, kad bus išvengta raštų rašymo iš skyriaus ir skyrių, todėl liks daugiau laiko bendrauti su darbdaviais bei bedarbiais.

Anot ministerijos, šiuo metu sistemoje dirba 1433 darbuotojai, o po reorganizacijos ketinama pareigybių skaičių sumažinti 10 proc. Prognozuojama, kad vadovaujančias pareigas užimančių valdininkų skaičius sumažės nuo 223 iki 103. Be to, skaičiuojama, kad po pertvarkos vienam vadovui teks 11,5 darbuotojo (šiuo metu tenka 5,4).

Lietuvos teritorinės darbo biržos svetainėje skelbiama, kad numatomi struktūriniai pokyčiai teigiamai paveiks regionus: penki stiprūs klientų aptarnavimo departamentai veiks regionuose, nemenka dalis centrinės įstaigos darbo vietų taip pat persikels į regionus. Taip pat planuojamas skambučių centras, kuris teiks paslaugas klientams telefonu, o darbo vietos taip pat būtų kuriamos regionuose.

Nauja tai, kad darbdaviai turės nuolatinį konsultantą, asmeninį vadybininką, kuris padės darbuotojų paieškos procese, organizuos profesionalias atrankas, spręs individualias konkretaus darbdavio situacijas. Taigi atrankos darbdaviams bus vykdomos greičiau ir kokybiškiau.

Įgyvendinant pertvarką, siekiant priimti sprendimus, atspindinčius regionų darbo rinkos situaciją, planuojama sudaryti Užimtumo tarybą prie Užimtumo tarnybos – tai dvišalė kolegiali institucija iš darbdavių ir valstybės institucijų atstovų. Taryba prie Užimtumo tarnybos dalyvautų užimtumo rėmimo priemonių planavime, formuotų rodiklius tvariam užimtumui užtikrinti, siejant juos su valstybės prioritetais bei kt. Regioninei politikai stiprinti bus pasitelktos ir regionų plėtros tarybos.

Kas konkrečiai ir kaip keisis Marijampolės teritorinėje darbo biržoje ar Šakių skyriuje, neaišku.

„Konkrečiau, kiek etatų, kas, kaip, kur, mes nieko nežinome. Daugiau gal galėtų pasakyti Marijampolės teritorinės darbo biržos direktorius“, – apie pertvarkos detales nelabai ką galėjo pasakyti Šakių skyriaus vedėja A. Stasiulienė.

Tiesa, Marijampolės teritorinės darbo biržos direktorius taip pat nekalbus ir detalių irgi nežino.

„Šiandien žinau, kad Vyriausybė pritarė. Vasario 20–21 d. planuojamas susitikimas, gal tada galėsiu pasakyti daugiau“, – patikino direktorius.

Iš šono žiūrint kyla klausimas, ar tokia situacija nėra paradoksali. Skelbiama, kad teritorinės darbo biržos yra informuotos, vadovai supažindinti, tačiau klausti vadovai težinojo, kad bus vykdoma reforma, ir nieko konkrečiau. Kaip minėta, nauja sistema turi pradėti veikti nuo spalio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.