Bendrovės nuostolius dengs visi mokesčių mokėtojai

grigaitiene tribuna
Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė sako, jog „Šakių komunalinį ūkį“ perdavus kitai savivaldybės įmonei pastaraisiais metais bent jau atsirado finansinis balansas. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Pavasarį savivaldybės bendrovės UAB „Šakių šilumos tinklai“ įstatinį kapitalą prižadėjusi padidinti rajono taryba pažadą tesėjo rudenį. Tačiau kai kurie tarybos nariai prisiminė seną skaudulį, dėl ko įmonė atsidūrė keblioje padėtyje ir kodėl tai reikia daryti iš visų mokesčių mokėtojų kišenės.

Lapkričio mėnesį posėdžiavusi rajono taryba panaikino UAB „Šakių šilumos tinklai“ balanse įrašytus nuostolius (143 tūkst. 591 eurą),  atsiradusius dėl dalyvavimo UAB „Šakių komunalinis ūkis“ reorganizavime, ir perdavė UAB „Šakių šilumos tinklai“ savivaldybės piniginį įnašą beveik 70 tūkst. didinant bendrovės įstatinį kapitalą.

Rajono taryba didinti UAB „Šakių šilumos tinklai“ įstatinį kapitalą nusprendė tik tada, kai įvyks visiškas šių dviejų įmonių susijungimas reorganizacijos būdu, o tai galutinai įvyko šių metų spalio 1 dieną. Savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė sako, kad per savo gyvavimą nuo 2014 m. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ pridarė tik nuostolių, kurie siekia iki 145 tūkst. eurų, o svarbiausia – iššvaistytos daugiabučių namų gyventojų kaupiamosios lėšos – 80 tūkst. eurų. Pasak vedėjos, svarbu atstatyti UAB „Šakių šilumos tinklai“ balansą dėl to, kad įmonė turi įvairių bankinių įsipareigojimų – vykdo projektus, prie kurių prisidėjimo reikia skolintis iš bankų, todėl įmonės finansinis balansas yra itin svarbus. Po dviejų įmonių sujungimo dėl neigiamo balanso UAB „Šakių šilumos tinklai“ atsidurtų keblioje situacijoje, todėl tarybos nariai dar pavasarį pritarė jos įstatinio kapitalo didinimui beveik 70 tūkst. eurų.

Tačiau aptariant šį klausimą Ūkio ir verslo komiteto metu tarybos narys Mindaugas Tarnauskas sako, kad gaila, jog rajono savivaldybės tarybos nariai lig šiol nesiėmė ryžtingų sprendimų paprašant atsakomybės iš tų, kurie buvusią bendrovę įstūmė į didžiulę finansinę duobę.

„Mes netgi nekalbame apie to vadovo, kuris ėjo pareigas, asmeninę atsakomybę, kad iššvaistė lėšas, arba apie tai, kaip būtų galima išreikalauti iš jo tuos nuostolius. Mes dabar buvusios įmonės problemas sprendžiame visų rajono gyventojų sąskaita. Tai yra negarbinga ir tai, deja, nesikeičia“, – sakė M. Tarnauskas.

Anot jo, tarybos nariai visada randa pasiteisinimą, kad jau įmonės įsteigimas buvo blogas, reikia žiūrėti į tą pradžią, kai atsiskyrė nuo UAB „Šakių vandenys“ su skolomis, bet už tai, kad dabar tarybos nariai nieko nedaro, tai vis tiek sumokės visi mokesčių mokėtojai.

Kitas to komiteto narys Artūras Varankevičius siūlė tarybos nariams atidžiau įsigilinti į visų biudžetinių įstaigų, bendrovių teikiamas metines finansines ataskaitas, labiau analizuoti įmonių veiklos rezultatus, o ne tik „pakelti rankeles“ per tarybos posėdį, pritarti toms ataskaitoms, nes po to tarybos nariai turi tokią situaciją, kaip dabar su buvusia „Šakių komunalinis ūkis“ bendrove.

„To gilinimosi būdavo, bet rezultatų tai nedavė – kiek buvo sudaryta komisijų, darbo grupių, bet tai nedavė jokio rezultato. Tik tiek, kad atsakomybės nebuvo reikalaujama tada ir dabar nėra reikalaujama iš niekieno (vadovų) atsakomybės, ką mes galėtume padaryti, norėdami apginti viešąjį interesą“, – konstatavo M. Tarnauskas.

Tačiau A. Varankevičiui paklausus kitų tarybos narių, ar nors vienos įstaigos, įmonės, bendrovės buvo nepatvirtinta finansinė ataskaita, paaiškėjo, kad per keletą metų vieną kartą nepatvirtinta tik UAB „Šakių vandenys“ metinė ataskaita, o visoms kitoms visada būdavo tarybos pritarta, nebent vienas kitas tarybos narys nepritardavo asmeniškai ir nebalsuodavo arba balsuodavo prieš, kas iš esmės situacijos nepakeičia, jeigu dauguma pritaria.

Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja E. Grigaitienė komiteto narius tąkart informavo, jog šįmet po šių dviejų bendrovių sujungimo pirmą kartą UAB „Šakių komunalinis ūkis“ finansinis balansas buvo teigiamas. Nors tai irgi gan sąlyginis dalykas, pasak vedėjos, nes susijungus įmonėms persiskirstė darbuotojai ir komunalininkams, galima sakyti, atlyginimai mokami jau buvo iš kitos, šilumininkų, sąskaitos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.