Šakių rajone įsikūręs medlievų ūkis – vienas iš nedaugelio Lietuvoje

medlievos
Penktus metus medlievas auginantis Marius Naujokaitis tikina, kad vis daugiau žmonių sužino apie šias uogas, nors savo didžiausio populiarumo jos dar nepasiekė. M. Čebanauskaitės nuotr.


Medlievų, amelankių, karintų ir dar kitaip vadinamų uogų augintojas Marius Naujokaitis neslepia – būti vienam iš nedaugelio nėra lengva. Vienintelio Šakių rajone kanadinių medlievų ūkio įkūrėjas jau trečius metus skina superuogų derlių.

Ūkį įkūręs Marius pasakoja, kad idėja pasodinti savo verte išsiskiriančias medlievas kilo spontaniškai. Anksčiau prie sodybos turėtus plotus leisdavo nuganyti, o vėliau nusprendė, kad reikia kažką pasodinti.

„Tuo metu buvo populiaru sodinti šilauoges, bet jų sodinti nenorėjau, o medlievas kažkaip atsitiktinai pastebėjau. Pasižiūrėjau plantacijas, pasidomėjau, ką iš jų galima pasigaminti, ir pasisodinau“, – prisimena M. Naujokaitis. 2017 m. Marius pasodino pusę hektaro uogakrūmių prie namų, o vėliau ūkį praplėtė iki 1,5 ha.

Medlievų ūkio įkūrėjas pasakoja, kad pirmas uogas šie krūmai pradeda duoti nuo trečių metų. „Po poros metų jau kelias uogas vaikams atnešiau. Po to pradėjo jų daugėti ir daugėti“, – pasakoja Marius. Visgi praėjusieji metai nebuvo tokie sėkmingi. Dėl didelės sausros uogos užaugo mažesnės nei įprastai.

M. Naujokaitis pabrėžia, jog medlieva nėra reikli dirvai: „Jos gali augti priesmėliuose, nemėgsta daug vandens, o pirmais metais reikia patręšti.“ Derlingumas priklauso nuo dirvos kokybės ir pakankamo kiekio lietaus. Marius sako, kad kitose šalyse, pavyzdžiui Lenkijoje, su medlievų ūkiais „niekas taip nesiterlioja“ – jas augina pievoje, kurią purškia, deda trąšų, todėl ten jos nėra tokios ekologiškos.

medlievos2
Medlievų uogos ne tik išskirtinai saldžios, tačiau pasižymi ir vertingomis savybėmis – jose gausu įvairių mikroelementų. M. Čebanauskaitės nuotr.

Būti vienam iš nedaugelio

Lietuvoje šios uogos randamos dažniausiai Žemaitijos pamiškėse, nes medlieva laikoma laukine uoga. Kultūrinės rūšies medlievas auginantis Marius yra vienas iš nedaugelio šias uogas auginančių ūkininkų Lietuvoje.

„Viską patiri ir išbandai savo kailiu. Tai yra nauja, bet, kai pabandai pats, tu jau gali ir kitam papasakoti, nors aš dar irgi daug ko nežinau“, – sako pašnekovas.

Nors pats Marius neslepia, kad būti vienam iš nedaugelio yra įdomu, visgi pabrėžia, kad kartais iškyla ir sunkumų.

„Nors literatūros yra, bet auginant iškyla problemų, pavyzdžiui, kai pasisodinom pirmuosius krūmus, pradėjo suktis lapai. Tada reikėjo vėl galvoti, ką daryti“, – apie sunkumus pasakoja Marius.

M. Naujokaitis taip pat išskiria dar neįsibėgėjusį šios uogos populiarumą Lietuvoje.

„Kai pirmais metais nusivežiau uogas į turgų, tada į mane žiūrėjo kaip į kokį ateivį iš kosmoso. Bet dabar jau tikrai daugiau žmonių jas žino. Žinomumas didėja, nes jų augintojai dirba šiuo klausimu. Kaip buvo išpopuliarinta šilauogė, taip ir medlieva išpopuliarės, viskam reikia laiko“, – tikina Marius ir priduria, kad šias uogas labiau atpažįsta vyresni žmonės, kurie iš vaikystės dar prisimena laukines medlievas.

Paragavę medlievoms neatsispiria

Visgi, nors uogų populiarumas dar tik auga, paragavę žmonės retai joms atsispiria.

„Kai žmonės paragauja, beveik visi nusiperka, nes jos tikrai skanios ir saldžios. Gal tik keliskart teko išgirsti, kad ši uoga neskani. Yra buvę, kad paragauja, pasako, kad neskanu, bet po kiek laiko ateina ir nusiperka“, – juokiasi augintojas.

Marius priduria, kad ši uoga žmonėms patinka dėl savo saldumo – jei ji nebūtų saldi, nutiktų panašiai, kaip su aronijomis: ,,Jos dabar naudojamos tik perdirbimui, nes nėra skanios, nors pagal vertę yra pačioje aukščiausioje vietoje.“

Uoga išsiskiria vertingumu

M. Naujokaitis pasakoja, kad iš šių uogų galima pagaminti beveik viską – iš jų gali būti gaminama arbata, džemas, net marinatas mėsai, sultys, vynas, sidras ar aromatizuotas alus. Taip pat augintojas pasakoja, kad uogas ir liofilizavo.

,,Džiovinome ir paprastai, šilumoje, bet galvojome, kad gerųjų medžiagų jose neliks. Visgi, kai padarėme maistingumo deklaracijas, įsitikinome, jog buvo likę kone visos vertingosios medžiagos“, – apie uogos vertę pasakoja pašnekovas ir tikisi, kad pavyks pagaminti džemą, kuriame būtų kuo mažiau cukraus. Vyras pasakoja, kad šiuo metu jau yra dirbama ties produkto kūrimu. Pasak Mariaus, vertingiausia, be abejo, jas valgyti šviežias – medlievų uogose itin daug mangano, kalcio, kalio, vitamino C ir antioksidantų.

Mato galimybę plėstis

Daugiausia Marius tikina prekiaujantis „Facebook“ tinkle. Nors važiuoja į Šakių ir Kauno turgus, vis tik socialinėje erdvėje pardavimai šiais laikais daug geresni.

„Šiuo metu beveik visi uogų augintojai prekiauja „Facebook“. Tu turi ten būti, nes ten pasieki didesnę auditoriją, aišku, viskam reikia įdirbio ir laiko, kartais nelieka laiko fotografuotis ir kelti“, – pabrėžia Marius.

Kaip minėta, M. Naujokaitis augina 1,5 ha dydžio medlievų ūkį.

„Turime galimybę plėstis, bet šiuo metu, kol nerasim, kas uogas perdirbtų, nesodinsim daugiau“, – teigia Marius ir priduria, kad pats nori likti tik augintoju, o produkcijos kurti pats nesiimtų.

Milda Čebanauskaitė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.