Lietuvos futbolo federacija suinteresuota aikštyno atsiradimu Šakiuose

Vos peržengę salės slenkstį, susitikimo dalyviai sukišo nosis į preliminarius Šakių „Varpo“ stadiono sutvarkymo planus, nes visiems knietėjo pamatyti, kaip tokioje nedidelėje teritorijoje būtų galima sutalpinti ir pilnų matmenų futbolo aikštyną, ir lengvaatlečių treniruotėms būtinas zonas, ir visą kitą infrastruktūrą. Kiekvienas turėjo savo pamąstymų ir patarimų. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį antradienį rajono savivaldybės vadovai, gausus būrys administracijos darbuotojų ir sporto bendruomenės atstovai susitiko su Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentu Edgaru Stankevičiumi bei Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovu Laurynu Vairiu. Diskusijų objektas – Šakių „Varpo“ mokyklos stadionas ir galimybė jame įrengti futbolo aikštyną, kuriame galėtų vykti II lygos rungtynės.

Pasak rajono savivaldybės mero Raimondo Januševičiaus, apie tai, kad Šakiams ir „Varpo“ mokyklai reikalingas tinkamai įrengtas stadionas, kuriame galėtų vykti respublikinės varžybos, kalbama jau ne vienerius metus. 

Tiesa, norą turėti ir standartizuotą futbolo aikštyną, ir maksimalią galimybę treniruotis lengvaatlečiams, riboja teritorija. Be to, norisi išsaugoti ir 2022m. čia pastatytą 3x3 krepšinio aikštelę. Tad meras kvietė susidėlioti visus taškus ant „i“ ir kuo skubiau pateikti viziją, kuriai įgyvendinti prireiks net keleto etapų ir finansavimo paieškų iš skirtingų šaltinių.

MB „Metodinė architektūra“ architektas Tomas Eltermanas susirinkusiems pristatė stadiono projektą, kuriame numatytas 105x69 m futbolo aikštynas, 400 m bėgimo takas, 100 m bėgimo takai, kvadrato aikštelė, šuoliaduobė ir 100 sėdimų vietų tribūna. Tačiau dėl to tektų atsisakyti ketvirtadalio krepšinio aikštelės.

„Bandėme ieškoti alternatyvų išplėsti sklypo teritoriją, tačiau tai vis tiek būtų nieko neišsprendę, vis tiek visos aikštelės išsaugoti nepavyktų“, – teigė R. Januševičius, pabrėždamas, kad šis vizualas yra tai, ką būtų galima maksimaliai įrengti esamoje teritorijoje.

Į diskusiją įsitraukusio E. Stankevičiaus manymu, pagal nurodytus matmenis planuojamas įrengti aikštynas atitiktų antrą šalies kategoriją ir čia galėtų vykti II lygos arba LFF taurės rungtynės, o jei aplinkui būtų sukurta ir infrastruktūra, kurią būtų galima išnaudoti organizacine prasme, tada LFF eitų į partnerystę ir finansuotų dirbtinę futbolo aikštyno dangą, kuri federacijai gali atsieiti apie 150 tūkst. eurų. Jis pajuokavo, kad nors tokia danga realiai galėtų tarnauti priklausomai nuo apkrovimo ir priežiūros kokius šešerius–septynerius metus, tačiau suvalkiečiams gal laikytų ir kokią 10.

Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Edgaras Stankevičius (kairėje) pažadėjo bendradarbiavimą ir prisidėjimą prie projekto – dirbtinės futbolo aikštyno dangos finansavimą, jei aikštynas Šakiuose atitiks visus standartus, kad jame galėtų vykti II lygos varžybos. D. Pavalkio nuotr.

Savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius domėjosi, kokius namų darbus reikėtų padaryti, kad LFF sutiktų bendradarbiauti. Pasak federacijos prezidento, pirmiausiai būtinas pilnų matmenų aikštynas (105x67 m), 500 sėdimų vietų žiūrovų ir medijų tribūnos, rūbinės, švieslentės, apšvietimas ir t. t. Jis žadėjo perduoti išsamią informaciją, kokius reikalavimus reikia atitikti, kad būtų galima licencijuoti Šakiuose atsirasiantį futbolo aikštyną.

Tačiau tai – dar ne viskas. Kalbant apie tolimesnius žingsnius, E. Stankevičius pabrėžė, jog ateityje Šakiuose turės atsirasti ir VšĮ Futbolo akademija, klubinė struktūra. 

„Mes turim akademijų sertifikavimą, kur dotuojame 32 Lietuvos akademijas, jos yra reitinguojamos pagal sertifikatus, – pasakojo E. Stankevičius. – Reikia politinės valios, susiinventorizuoti sportuojančių vaikų skaičių, surasti žmones, kurie patikėtų ta idėja ir vystytų futbolą jūsų krašte.“

Pasak Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorės pavaduotojo Pauliaus Puskunigio, vaikų susidomėjimas futbolu yra didžiulis, tačiau Šakiuose trūksta infrastuktūros, kuri leistų pailginti šio žaidimo sezoną, nes pavasarį ir rudenį ant šlapios žolės neina žaisti. Šiuo metu futbolą lanko 50 vaikų, kuriuos treniruoja treneris iš Kauno. Tačiau akademijos kūrimui tiek vaikų neužtektų, LFF prezidento teigimu, reikėtų bent 150 ir keleto trenerių.

„Pradžiai galima siekti sertifikuotis bent jau vienos kategorijos žvaigždutės sertifikatu, – siūlė E. Stankevičius. – Po to paraleliai ir klubas gims. Logistine prasme esate strategiškai geroje vietoje, tad potencialo žaisti II lygoje, įsirengus šį stadioną ir turint keletą vaikų grupių akademijoje, yra tikrai realu ir nereikia kažkokių super didelių investicijų.“ 

Tiesa, susitikimo metu paaiškėjo, kad stadione tilptų ir dvi tinklinio aikštelės su smėlio danga, kurias, federacijos prezidento siūlymu, nuėmus tinklus būtų galima pritaikyti paplūdimio futbolui, ypač šiuo metu išpopuliarėjusiam Lietuvoje. Aišku, dėl to, pasak mero, tektų pašalinti stadiono pakraštyje augančius medžius, tačiau atrodo logiška, kad tokioje vietoje kaip stadionas medžių neturėtų būti. 

 

MB „Metodinė architektūra“ architektas Tomas Eltermanas (dešinėje) vos spėjo fiksuoti idėjas dėl stadiono, kokio neturėjo nei Šakiai, nei „Varpo“ mokykla. Dabar svarbu kuo skubiau susidėlioti viziją, kuriai įgyvendinti prireiks ne vienerių metų. Tikimasi į naują stadioną įžengti 2026-aisiais. D. Pavalkio nuotr.

Daug diskusijų sukėlė stadiono pritaikymas lengvaatlečių treniruotėms, nes ant dirbtinės žolės kamuoliuko mėtyti negalima, todėl kilo dilema, kur būtų galima įrengti tokią vietą. Galiausiai pritarta nuomonei, kad logiškiausia būtų specialia danga padengti futbolo aikštyno kraštuose likusias laisvas erdves. Čia subraižius linijas būtų patogu treniruotis kamuoliuko mėtymą. Tiesa, tokiu atveju stadiono sutvarkymo kaštai dar labiau išaugtų, tačiau šiai minčiai pritarė ir R. Januševičius, o Šakių „Varpo“ mokyklos kūno kultūros mokytojas Algirdas Ulinskas, treniruojantis lengvaatlečius, įsitikinęs, kad toks sprendimas išspręstų ir kūno kultūros pamokų stadione vedimą, kai vienu metu turi sutilpti dviejų vyresnių ir dviejų–trijų žemesnių klasių mokiniai. 

Rajono meras pasiūlė racionaliai panaudoti ir likusį stadiono teritorijos kampuką šalia vietos, kurioje numatyta pastatyti tribūnas žiūrovams. Ten, jo teigimu, galėtų būti įrengti treniruokliai, o kokie – turėtų nuspręsti ir ateityje įsirengti pati ugdymo įstaiga.

„Visi suprantam, kad naujam stadione šiemet dar nebėgiosime, tačiau jei pasiseks su darbais, būkim realistais, naujas stadionas geriausiu atveju pradės veikti nuo 2026 m., – prognozavo meras. – Ką mes padarysim per šiuos du ateinančius metus, bus naudojama 50 metų ateityje, tai 100 tūkst. eurų į vieną ar į kitą pusę tikrai nėra ta suma, kurios mes nerastume.“

 

D. Pavalkio nuotr.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.