Naujas izoliacijos algoritmas skatina testuotis ir likti mokyklose

testavimas2-algoritmas
Nors duomenys nuolat kinta, bet, penktadienio žiniomis, iš 2 tūkst. 734 moksleivių savikontrolei sutiko testuotis tik 893. Visgi nuo šiol, nustačius sąlytį su sergančiuoju ir norint likti kontaktiniame ugdymesi, ši situacija turės keistis. Priešingu atveju izoliacija ir nuotolinis mokymasis bus neišvengiami. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį į nuotolinį pasitarimą su savivaldybės atstovais rinkosi rajono švietimo įstaigų vadovai. Daugiausiai kalbėta apie tai, kaip įstaigoms teks dirbti pagal naująjį sveikatos ministro patvirtintą algoritmą, kai ugdymo įstaigoje nustatomas teigiamas Covid-19 atvejis. Nors naujoji tvarka gerokai lankstesnė ir leidžianti ugdymo procesą labiau išlaikyti mokykloje, neabejojama, kad sumaišties gali būti.

Nuo rugsėjo 23 d. naujai sąlytį su sergančiais turėjusiems asmenims iki 10 dienų trumpėja izoliacijos trukmė. Vienas iš esminių pakeitimų, kad nustačius teigiamą ligos atvejį izoliuojasi sergantysis, tačiau ugdymo procese gali likti tie moksleiviai, kurie sutinka testuotis. Pasiskiepijusiems izoliuotis nereikės. Nesitestuojantys privalės 10 dienų izoliuotis, o sutinkantys testuotis galės likti mokykloje, tačiau antigenų testą po pirmojo savikontrolės testo turės pakartoti dar du kartus kas 48 val.

Savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė atvira: tokie algoritmai jau turėjo būti rugpjūtį, tada būtų išvengta dviprasmybių ir sumaišties, nors neabejojama, kad nepasitenkinimo, ypač iš nesutinkančių testuotis, gali būti ir dabar.

Tuo labiau, kad bent kol kas rajono mokyklose sutinkančių testuotis savikontrolei yra tik 893 mokiniai arba 30 proc. Anot vicemero Dariaus Jakavičiaus, rajone yra 2 tūkst. 734 moksleiviai, besitestuojančių ar tų, kurie yra vakcinuoti – 1 tūkst. 363. Rajono valdžios atstovai švietimo įstaigų vadovus ragino kiek įmanoma skatinti testavimąsi, kalbėtis su ugdytinių tėvais, nes kito būdo, kalbėjo jie, kaip likti kontaktiniame mokyme, užkirsti kelią viruso plitimui, tiesiog nėra.

Žinoma, kalbėjo D. Jakavičius ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas D. Aštrauskas, reikės ir dar vieno algoritmo, kaip mokyklos organizuos mokymą nesutinkantiems testuotis, nes ugdymo procesas bet kuriuo atveju turės vykti. Taip pat prašyta mokyklų įsivertinti hibridinio mokymosi priemonių ir lėšų  galimą poreikį.

„Kelkite informaciją į grupes, dienynus, mokyklos puslapius, kaip yra, jeigu klasė nesitestuoja, kaip yra, jeigu testuojasi“, – ragino valdžios atstovai.

Beje, visą rūpimą informaciją su algoritmais galima rasti ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos internetinėje svetainėje.

Nors yra ir tokių mokyklų, sakė D. Jakavičius, kad praėjusią savaitę, nesutiko testuotis nė vienas 1–5 klasių mokinys+ ir čia sugaudyti sergančius bus ypač sunku, tačiau yra ir gerų pavyzdžių. Štai Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė dalijosi patirtimi: vienam moksleiviui nustačius teigiamą atvejį, visa klasė sutiko atlikti PGR testus, nes nenorėjo išeiti į nuotolį.

„Nė viena šeima nepasakė, kad nesitestuos ir iškart po testų sugrįžo į pamokas. Labai nudžiugino“, – sakė direktorė.

Ji mano, kad galbūt nenoras testuotis labiau aktualus mažesnių klasių moksleiviams, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius svarstė, kad galbūt įtakos turi ir klasių lyderių nuomonė, ne paskutinėje vietoje ir klasių auklėtojų pozicija, mat pasigirsta tokių atvejų, kai pedagogai ne tik kad neskatina testuotis, bet netgi nuteikia prieš testavimą ar pamokų metu prabyla ne pamokos tema, bet apie skiepus ir jų žalą. Yra ir tokių nuomonių, kalbėta pasitarimo metu, kad tėvai tiesiog nesutinka testuoti vaikų, mat nustačius teigiamą atvejį, jeigu tėvai nepasiskiepiję, jiems izoliacija privaloma.

Štai Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė atviravo, kad Sintautuose, kur ji laikinai eina vadovės pareigas, nemažai ir mokytojų, atsisakančių skiepytis. Ji tikra, jeigu galėtų, jie net nesitestuotų...

Apie tai, kad mokyklose valdyti virusą ypač svarbu, kalbėta ir paskutiniojo tarybos posėdžio metu. Tada šį klausimą kėlė gydytojas bei savivaldybės tarybos narys Vaidas Balčiūnas, klausęs, kaip sekasi įgyvendinti epideminės priežiūros priemones mokyklose, kas atsakingas už jų valdymą ir kontrolę.

„Epidemijos suvaldymas mokyklose yra raktinis dalykas, nuo kurio priklauso visa mūsų bendruomenė“, – sakė medikas, atkreipdamas dėmesį, kad mūsų rajone moksleivių, priešingai nei suaugusiųjų, dar daug nepasiskiepijusių ir būtent jie užkratą gali parnešti į namus ar priešingai – atnešti į ugdymo įstaigą.

Todėl tiek ministerijos, tiek rajono valdžios pozicija, kad reikia skatinti galinčius skiepytis. Jeigu būtų norinčių, ši galimybė galėtų būti suteikta ir mokyklose, tik, kaip sakė ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis, reikėtų surinkti duomenis, kiek tokia paslauga mokyklose būtų reikalinga. Manoma, kad jeigu būtų norinčių, mobili komanda mokykloje galėtų apsilankyti penktadieniais.

Savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė atkreipė direktorių dėmesį, kad nuo 2022 m. sausio 1 d. visos biudžetinės įstaigos turės naudoti vienodą apskaitos sistemą. Be to, pabrėžė E. Grigaitienė, Šakių rajono savivaldybė viena iš nedaugelio, kur apskaita tvarkoma įstaigose, o ne centralizuotai. Tai neišvengiamai turės keistis, tik kol kas, sakė vedėja, dar svarstoma, koks sprendimo variantas bus siūlomas savivaldybės tarybai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.