Jaunosios kartos tapytoja Mėnulio galerijoje gaudo Dangiškas šviesas

adele suo
Adelė Liepa Kaunaitė nenori savo paveikslų kepti kaip blynų be fantazijos, be kūrybos. Jos darbai išsiskiria iš kitų, kiekviena spalva turi savo prasmę. Asmeninio archyvo nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Esame įpratę paveikslų ieškoti galerijose ir kitose uždarose patalpose, tačiau jaunosios kartos tapytojai vis dažniau renkasi netradicines erdves ar ekspozicijas gamtoje. Ne išimtis ir mūsų krašte užaugusi tapytoja Adelė Liepa Kaunaitė, laisva ne tik tapydama, bet ir pasirinkdama darbų pateikimo formas – savo paveikslus ji išnešė po atviru dangumi, kaip pati sako, į Mėnulio galeriją, ir nufotografavo. Kaip kilo tokia idėja, skaitykite interviu su jaunosios kartos tapytoja.
 
Kaip atsirado Mėnulio galerija?

Mėnulio galeriją sukūriau 2010 m., kai klaidžiojau po galerijų spiečius ir jaučiausi ypatingai protinga, bet supratau, kad tarp baltų sienų esu tik ypač nelaiminga. Tai yra galerija gamtoje, kurioje vyksta vis nauja veikla. Naujausia ekspozicija šioje galerijoje vyko pilnaties naktį Slavikuose prie Šešupės. Fotografijai reikėjo būtent tokios mėnulio padėties – priešais vandenį. Užtruko. Teko susipažinti su pasieniečiais. Jie sakė, kad to dar nėra matę. O dėl pavadinimo... Mėnulio galerija todėl, kad ją mato tik Mėnulyje gyvenantys.

adele4
Mėnulio galerija ir autoportretas. Kaip kilo idėja juos sugretinti?


Kažkur reikia rasti rodomąjį autoportretą. Teoriškai, tai galėtų būti mano siela. Savo kūno tyloje bandau pagauti Dangiškas šviesas, krentančias ant tapybos kūrinių. Ir tuomet, kai pavyksta pagauti šviesą, – sieloje šventė, nes tą akimirką jaučiu mažiau žmogiško menkumo. Kas aišku sieloje, lygiai taip pat nenuginčijamai aišku ir paveiksluose. Mėnulio galerijoje neparduodu savęs, nepriklausau įprastoms parodų erdvėms. Tai mano galerija, kuri visada atidaryta. Jos nuotraukas galima pamatyti mano „Facebook“ paskyroje.

adele2
Jaunosios kartos tapytoja prisipažino, kad tarp baltų galerijos sienų jaučiasi nelaiminga, todėl savo paveikslus išnešė po atviru dangumi, kaip pati sako, į Mėnulio galeriją. Asmeninio archyvo nuotr.

Šie darbai – tai praeities, dabarties ar ateities projekcijos? Ar spalvos juose turi prasmę?


Stebuklų nebūna. Bet viskas pasaulyje turi sąsajų. Aš tai vadinu „Akmens Laikas“. Spalvos prasmę, žinoma, turi, aš labai gerai matau spalvą ir nepasiduosiu „bespalvystei“. Gyvenime gerai turėti galių naudoti spalvas, nes būti pilku motyvu – tada tik būti, bet ne gyventi. Kai kurie jau gimsta su spalvine gama. Ir čia nieko nenormalaus.

adele5
Ar jūsų sukurtuose paveiksluose šie metai kuo nors išsiskyrė iš kitų?


Žinote, kaip yra lengva ir niūru tapyti taip pat. Susigalvoti vieną kūrinio stilistiką ir tęsti ją. Kepti kaip blynus be fantazijos, be kūrybos. Jau geriau riebūs, kintantys savo sultyse blynai, nei tai, kad mano tapyba sustotų laike. Paskutinėmis savaitėmis mano kūryboje atsirado daugiau meilės organinių atliekų kompostui ir daugiau neapykantos tradicinėms, „natūralioms“ išraiškoms.  

adele3
Ką šiuo metu veikiate? Ar dažnai sugrįžtate į gimtus namus?


Ką tik grįžau iš menų festivalio „Kunstschouw 2019“, kuris vyko Olandijoje. Šiuo metu būnu kaime, Lukšiuose. Na, ir ką čia veikiu be kaimo kalbų skatinimo? Rašau paraišką Lietuvos kultūros tarybai, tapau konceptualų paveikslą-triptiką konkursui, ruošiu personalinę parodą, kuri bus eksponuojama Trakų Vokės dvare. Na, ir kaip visi, nuolat taisau mašiną. Buvau soliariume, nes pagalvojau, kad jokia čia ne filosofija, bet grožis ir sąlyginis bukumas valdo pasaulį. Dar, kaip žmonės sako, ieškau normalaus darbo.  

Dėkoju už atsakymus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.