Ir aš ten buvau, kovojau už mūsų Laisvę!

sausio13 pranesimas
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Prasmingi Laisvės gynėjų dienos renginiai nuvilnijo per visą Lietuvą, neaplenkė ir Šakių – pirmadienio rytą tradiciškai įstaigų, mokyklų languose buvo uždegtos atminties žvakutės, pražydo neužmirštuolės, startavo jubiliejinis Sausio 13-osios bėgimas-orientacinės varžybos ,,Sintautai 2020“. Tiesa, pasigirsta nuomonių – per mažai pagarbos už Laisvę žuvusiems.

Į sausio 11 d. Vilniuje vykusį tradicinį tarptautinį pagarbos bėgimą „Gyvybės ir mirties keliu“, skirtą žuvusiems Lietuvos laisvės gynėjams atminti, vyko ir būrys šakiečių: Šakių 205-os pėstininkų kuopos kariai bei būrys „Varpo“ mokyklos bei „Žiburio“ gimnazijos moksleivių, lydimi „Žiburio“ gimnazijos mokytojos Astos Ulinskienės, įveikė devynių kilometrų ilgio trasą, nusidriekusią Vilniaus gatvėmis nuo Antakalnio iki Televizijos bokšto Karoliniškėse. Pasak mokytojos A. Ulinskienės, kai kurie moksleiviai bėgime dalyvauja ne pirmą kartą, bet šis bėgimas, suvienijęs apie 9 tūkst. lietuvių, didžiulį įspūdį paliko pirmą kartą dalyvavusiems Šakių moksleiviams.

„Čia vyravo žodžiais nenusakoma atmosfera, žmonės visi besišypsantys, besidžiaugiantys. Gal ir skambiai pasakysiu, bet prabunda meilė Tėvynei, užplūsta tas patriotiškumo jausmas“, – įspūdžiais dalinosi A. Ulinskienė.

Sausio 12 d. dar didesnis būrys šakiečių: tremtinių, Sausio 13-osios įvykių dalyvių, karių savanorių bei šaulių, vyko į Vilnių, kur prie Seimo buvo kartu su visa Lietuva, kaip ir prieš 29-erius metus. Susitiko su Seimo nare Irena Haase, vakare stovėjo prie atminimo laužų Nepriklausomybės aikštėje. I. Haase pasidžiaugė gausiu kraštiečių dalyvavimu, linkėjo perduoti žinias, praktiką bei istoriją jaunajai kartai, kad ši žinotų, kokia ta nesuklastota istorija.

„Jausmas stovint prie Parlamento buvo labai panašus kaip prieš 29-erius metus, tik be šūvių. Tuomet stovėjom mes penki broliai, dvi seserys. Ir šiemet susitikau brolius, gyvenančius Vilniuje, visi mes norėjome gyventi laisvoje Lietuvoje“, – kalbėjo šakietis Arvydas Pyragas ir pridūrė, kad tomis sausio dienomis būdamas 55-erių Vilniuje prie svarbių objektų išbudėjo dvi savaites.

Šiųmetė Sausio 13-oji mūsų rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, prasidėjo akcija „Atmintis gyva, nes liudija“ – žvakės sužibo valstybinių įstaigų, mokyklų, gyvenamųjų namų languose. Norėdami išreikšti padėką žmonėms, gynusiems mūsų Tėvynės laisvę ir nepriklausomybę, šakiečiai kai kurias erdves papuošė neužmirštuolėmis, jos pražydo prie savivaldybės pastato, Šakių viešosios bibliotekos. Bibliotekos darbuotojai simbolinius trispalvius paukščius sutupdė ant Laisvės medžio.

Visą dieną prasmingi renginiai vyko mūsų rajone. Pagerbti Laivės kovotojų Lekėčiuose jaunimas rinkosi prie Nepriklausomybės paminklo. Laisvės gynėjų dienos minėjimas vyko Vinco Kudirkos muziejuje. Čia Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos mokytoja Meilė Andriukaitienė prisiminė 1991-ųjų Sausio 13-osios įvykius. Tuomet ji buvo Pedagoginio instituto antrakursė.

„Atėjau prie Seimo rūmų jau Sausio 13-osios rytą, buvo nemažai žmonių, vis dar ruseno laužai. Man tuomet didelį įspūdį paliko prie Seimo sukrautos barikados: smėlio maišai, betono luitai, spygliuota viela. Atkreipiau dėmesį, kad ant tų spyglių buvo sumauti tarybiniai medaliai, pasai... bei daugybė vaikų piešinių. Ir aš įsmeigiau komjaunuolio pažymėjimą...“ – pasakojo M. Andriukaitienė.

Vidurdienį sporto entuziastai rinkosi į Sintautus, čia vyko jubiliejinis, jau 15-asis Sausio 13-osios bėgimas-orientacinės varžybos ,,Sintautai 2020“, šiemet renginio organizatoriai kvietė bėgant aplankyti ir žymias šio krašto vietas. Taigi devynios komandos (28 dalyviai iš Sintautų pagrindinės mokyklos bei Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus) stojo prie starto linijos ir išskubėjo surasti kalbininko Juozo Pikčilingio kapą, poeto Prano Vaičaičio tėviškę, prie paminklo Sintautų valsčiaus savanoriams ir Vyčio kryžiaus ordino kavalieriams ieškojo svarbių pavardžių. Pirmoji trasą įveikė Sintautų pagrindinės mokyklos komanda, pasivadinusi „Peleniniai“ (Ignas Rasimas, Ugnius Murauskas, Justas Turevičius, Paulius Jakaitis). Antra liko „Trispalvė“ iš Kudirkos Naumiesčio profesinio rengimo centro (Agnius Smelstorius, Deividas Sruoginis, Ieva Ėringytė, Valdas Ditkus), trečia – dar viena Sintautų mokyklos komanda – Elvinas Birgiolas, Evelina Kuncaitytė, Agnė Bernotavičiūtė, Eva Rindzevičiūtė. Nugalėtojams įteikti padėkos raštai ir saldūs prizai. Vėliau visi dalyviai uždegė žvakeles, sudėliojo Trispalvę ir vaišinosi Sintautų kultūros centro darbuotojų išvirta sriuba.

Pirmadienio vakarą Kidulių dvare visuomenė buvo pakviesta į parodos, skirtos Lietuvos šaulių sąjungos 100-mečiui, atidarymą. Ši paroda atkeliavo iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus.

Sausio 13-osios diena ėjo į pabaigą. Baigiamasis Laisvės gynėjų dienos akcentas Šakiuose – minėjimas kultūros centre, Mišios Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, vėliau suliepsnojo atminties laužas Šakių ežero pusiasalyje. Tiesa, ne vienas miestelėnas piktinosi, kad prieiti iki jo buvo šlapia, tamsu.

„Laužas tikrai ne vietoje kuriamas, šitokia diena, šitoks iškilmingas įvykis. Juk anksčiau degindavome J. Lingio parke, toks laužas tik turizmui tinka, ten vos pora saujų malkų pamesta. Manau, kad, gerbiant šitą dieną, laužą deginti reikia garbingoje vietoje“, – svarstė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos narys A. Pyragas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.