Į Čekiją išvyko vedina meilės savo vyrui ir cirkui

bebrauskaite navratilova
Erika Bebrauskaitė-Navratilova su vyru Karelu skaičiuoja vienuoliktus metus, kai yra kartu, augina sūnų Karelą jaunesnįjį ir nesigaili sprendimo gyvenimą kurti ir cirke dirbti svečioje šalyje. Asmeninio archyvo nuotr.


Kaip Šakių rajono meno mokykla garsėja savo muzikantais ir dailininkais, taip Šakių cirko mokykla gali didžiuotis po pasaulį pasklidusiais savo mokiniais. Viena iš jų, savo gyvenimą susiejusių su cirku, – akrobatė Erika Bebrauskaitė-Navratilova, šiandien kartu su savo vyru Karelu Navratilovu, taip pat cirko artistu, dirbantys jo tėvų Bob Navarro „King“ cirke Čekijoje.

Į Šakių cirką atėjusi būdama 11 metų, Erika taip susižavėjo artistės darbu, kad, pasitaikius galimybei įsidarbinti Bob Navarro „King“ cirke Čekijoje, nė minutei nesudvejojo ir, vos sulaukusi 18 metų, žengė į savarankišką gyvenimą svetimoje šalyje. Jos nesulaikė net tai, kad dar mokėsi 11 klasėje, tad vidurinę mokyklą teko pabaigti neakivaizdžiai. Drąsi gyvenimo permainoms šakietė su šio cirko vadovais ir savo būsimu vyru (jų sūnumi Karelu) susipažino per vasarą nusprendusi padirbėti Estijos „Marcel“ cirke.

Galima sakyti, kad netikėtai užgimusi meilė ir nuvedė cirko akrobatę į svečią  šalį. Po penkerių metų draugystės Erika ir Karelas susituokė, o šiandien augina sūnų – Karelą jaunesnįjį. Kaip paaiškėjo, Čekijoje labai populiaru vaikus pavadinti tėvų vardais. Tai sena tradicija.

Nors Bob Navarro „King“ cirko arenoje pasirodo ištisos giminės kartos, E. Bebrauskaitė-Navratilova teigė paliksianti sūnui savarankiškai rinktis, ar jis norės dirbti cirke, ar ne, tačiau berniukas, augantis cirko artistų apsuptyje, jau pats tuo domisi ir bando žongliruoti, mokytis kitų cirko elementų.

bebrauskaite navratilova2
Erika Bebrauskaitė-Navratilova yra cirko artistė, turi ambicijų atlikti gana sudėtingus triukus, o į Šakių cirką atėjo būdama 11 metų. Asmeninio archyvo nuotr.

Pasidomėjus, ar cirko artisto profesija buvo Erikos vaikystės svajonė, išgirdau, kad ji visada norėjo pasirinkti visai nemoteriškas specialybes – karininkės arba kriminalistės, tačiau, pradėjusi lankyti cirko užsiėmimus, ji persigalvojo ir visų jos prioritetų priešakyje atsidūrė cirkas.

„Mane žavėjo akrobatika, įvairiausi triukai, špagatas. Aš nebijojau skausmo ir drąsiai mokiausi visų elementų. Pagalvojau, kad gyvenimas cirke bus įdomesnis nei rutina tampanti kasdienybė įprastame darbe“, – atviravo cirko akrobatė, prisipažindama, kad iš pradžių buvo sunku, reikėjo apsiprasti svetimoje šalyje, tarp nepažįstamų žmonių.

„Buvo akimirkų, kai pagalvodavau, kad galbūt suklydau išvykdama iš Lietuvos, galbūt padariau klaidą, tačiau mane palaikė mano mylimas vyras ir jo nuostabūs tėvai. Nesigailiu, kad susiejau su juo savo gyvenimą. Šiemet skaičiuojame vienuoliktus metus, kai esame kartu, – pasakojo mūsų kraštietė, pridurdama, kad labiausiai pasiilgsta tėvų, draugų ir... cepelinų. – Atrodo, valgyčiau ir valgyčiau, bet pačiai nėra laiko daryti, nes jų paruošimas užima daug laiko.“

Pasak Erikos, jos vyras cepelinais ir kitais tradiciniais lietuviškais patiekalais nesižavi – yra ragavęs, tačiau jam nelabai patiko. O štai prakalbus apie čekišką virtuvę, prie kurios lietuvaitei teko priprasti, paaiškėjo, jog daugelis tradicinių patiekalų labai skanūs, tačiau gana rieboki. Jos teigimu, Čekijoje būtina paragauti raudonos ir žalios spalvos raugintų kopūstų su mėsa ir knedliku, virtą mielinį batoną primenančiu gaminiu, bei padažu, bet yra ir tokių valgių, kur ant mėsos pilama grietinėlės ir šalia dar įdedama marmelado.  

Šiandien kartu su vyru jie ir gyvenime, ir arenoje – vienas kitam asistuoja įvairiuose pasirodymuose. Kai kuriuos numerius Erika atlieka ore, tačiau su apsaugomis. Mat būna ir įvairių nenumatytų atvejų. Ji prasitarė, kad tokie atvejai buvo du. Vieną kartą cirko artistė nukrito sulūžus trapecijai, ant kurios atliko akrobatikos elementus, kitą kartą tiesiog paslydo, tačiau su apsaugomis viskas baigėsi laimingai. Žiūrovai palaikė akrobatę ir plojo atsistoję.

„Norėčiau daryti vieną sudėtingą numerį, tačiau be jokios apsaugos, bet vyras nesutinka“, – apie rizikas savo darbe pasakojo E. Bebrauskaitė-Navratilova.  

Ji apgailestavo, kad dėl nesibaigiančių gastrolių į Lietuvą aplankyti tėvų ir artimųjų sugrįžta labai retai – kas antrų metų sausį, tad daugiau tenka bendrauti per internetą. Šią vasarą jauna šeima planuoja sugrįžti į Lietuvą ir gastroliuoti kartu su Čekijos ir Lietuvos cirku „Marcel&Odeta“, kuriam vadovauja Odeta ir Marcelis Janečkovai. Tad su artimaisiais tikisi pasimatyti dažniau.

Asta Saulė Šulskytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.