Praūžęs teatro savaitgalis įprasmino ir kūrybinę sukaktį

lekeciu teatras25
Lekėčių mėgėjų teatras, vadovaujamas režisierės Vaidos Brazaitienės (stovi), jau 25-erius metus kviečia kitus žmones ateiti, pamatyti, pajusti teatro žavesį. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį savaitgalį Lekėčiuose karaliavo teatras – čia vyko respublikinis mėgėjų teatrų festivalis „Kaži ką tę rodys“. Jei pirmą dieną spektaklius dovanojo teatralai iš Panoterių (Jonavos r.), Alksniupių (Radviliškio r.), Matuizų (Varėnos r.) bei Tauragės, tai sekmadienį ryškiausiai sužibo Lekėčių mėgėjų teatras, vadovaujamas režisierės Vaidos Brazaitienės ir švenčiantis 25-erių metų kūrybinės veiklos sukaktį.

Šeštadienį Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro salėje susirinkę žiūrovai galėjo mėgautis nuo komedijų iki dzūkiškų porinimų. Na, o sekmadienio popietė prasidėjo lengvo džiazo prieskoniais, kuriais Lekėčių teatro 25-mečio šventę pagardino kraštietė, buvusi šio teatro aktorė, dabar Kaunas Jazz atlikėja Austėja Marija Kimbartaitė.

Zanavykų merguče pasivaidinusi šventės vedėja Milda Ratomskienė pirmiausiai priminė Lekėčių teatro gražų ir svarų teatrinės veiklos kraitį.

Lekėčių teatras įkurtas 1997 m., teatro įkūrėja – iki šiol jam vadovaujanti režisierė V. Brazaitienė. Per 25-erius kūrybos metus teatre vaidino 38 aktoriai, sukurti 24 spektakliai suaugusiems, 15 humoro programų, 9 spektakliai vaikams. Iš viso surengta jau per 500 pasirodymų, sukurti 289 vaidmenys.

Be tiesioginės veiklos, Lekėčių teatras aktyviai įsijungia į krašto kūrybines veiklas ir šventes, Lekėčių seniūnijai atstovauja rajoninėse ir respublikinėse šventėse, renginiuose.

Turtingas ir įkvepiantis Lekėčių teatro apdovanojimų kraitis: teatras 11 kartų tapo rajoninių apžiūrų laureatas, 5 kartus regioninių „Atspindžių“ diplomantas. 2004, 2006 , 2009 metais pelnė Marijampolės apskrities viršininko administracijos apdovanojimus už aukštus pasiekimus ir teatrinių tradicijų puoselėjimą Sūduvos krašte. 2007 m. V. Brazaitienė tapo Metų režisiere ir buvo įvertinta „Aitvaro“ nominacija, 2010 m. jai įteiktas respublikinis Kazimieros Kymantaitės vardo diplomas už nacionalinės dramaturgijos puoselėjimą.

Lekėčių teatras sėkmingai dalyvavo Pasaulio lietuvių dainų švenčių Teatro dienose Vilniuje, o 2018 m. pabaigoje Lietuvos nacionalinio kultūros centro komisijos sprendimu Lekėčių mėgėjų teatrui buvo suteikta aukščiausia I kategorija.

Pastarieji metai Lekėčių teatrui taip pat veiklūs: dalyvauta „Lekėčiai – Lietuvos mažoji kultūros sostinė“ renginiuose, pernai už spektaklį pagal Kazio Binkio poemą „Tamošius Bekepuris“ į šio teatro aktorių ir režisierės rankas nutūpė ir aukščiausias meno mėgėjų kolektyvų apdovanojimas „Aukso paukštė“.

Ir štai į sceną iškiliai, suknelėm ir frakais pasipuošę žengia Lekėčių teatro aktoriai, prisistatantys trumpais, perpintais humoru, jų asmenybes atskleidžiančiais pasirodymais. Scenoje prieš dvejus metus į kolektyvą įsiliejusi garsaus juoko savininkė Vida Mikšienė, jauniausias teatro aktorius, tikras saldumynų ekspertas Narvydas Stankevičius, dešimt vaidmenų sukūrusi, plaukus labiau nei bet ką prižiūrinti Jolanta Brazaitienė, teatro geros auros kūrėja Gabija Benigna Gudaitė, žodžių špargalkių darymo specialistas Julius Bačkaitis, gražiausios šypsenos savininkė Erika Kumžienė, žmogus orkestras, tikras Lekėčių teatro auksas Gintaras Urbonavičius, teatro Koperfildas Vaidotas Kirkickas, teatro senbuvis, vaidinantis nuo pat teatro įsikūrimo, 42 vaidmenis sukūręs Aidas Vitkauskas.

Aktoriai savo teatrališkais pasakojimais pristatė ir Lekėčių kraštą: Mėlynių festivalį, Paliekio dvarą, Čekauskų etnografijos, Miško muziejus, Lekėčių šaltinį, grojantį fontaną, pažintinį taką bei kitas įdomias vietas.

„Kadangi esu nepakeičiamas visų saldumynų ekspertas, atsakingai pareiškiu, kad geresnės vietos gomuriui palepinti jūs niekur nerasite, tik Lekėčių kulinarinio paveldo namuose. Čia vienetiniai, išskirtiniai mūsų krašto protėvių patiekalai. Na, o svarbiausias iš jų – auksinis, šakotas, kvapnusis mūsų zanavykiškas raguolis, kurį ten ne tik ragausite, bet ir patys išsikepsite“, – reklamavo N. Stankevičius.

Po tokių reklaminių kvietimų Lekėčių teatro aktoriams susiginčijus, kuris iš jų yra didesnė teatro  žvaigždė, ginčą išspręsti pakvietė režisierę V. Brazaitienę.

„Visi esat tikros žvaigždės...“ – savo aktoriams ant galvų dėdama simbolines karūnas kalbėjo V. Brazaitienė, o vėliau, į sceną pakvietusi visus buvusius teatro aktorius, jiems įteikė simbolines dovanėles.

Aktoriai taip pat negailėjo padėkos žodžių savo režisierei, o sveikino juos ir gausus būrys svečių, draugų, artimųjų.

„Kaip tas Kūlverstukas sakė, mes statėm, statėm... Ir štai kiek mes pastatėm spektaklių per 25-erius metus. Palinkėsiu Vaidai kantrybės su mumis, tokiomis žvaigždėmis... Neišsenkančios kūrybinės veiklos bei dovanojam kelionę balionu, kuris galbūt pakels arčiau tikrų žvaigždžių“, – visų teatralų vardu sveikino režisierę A. Vitkauskas.

„Manau, kad teatre atsispindi gyvenimas. Ačiū aktorių kolektyvui ir Vaidai, kad jūs dažnai leidžiat pažiūrėti į save, į mūsų gyvenimiškas situacijas iš šalies. Tuomet lyg ir pasijuokt visai gerai, ir susimąstyt. Kai uždanga pakyla, jūs kuriat, o mes jau matom šventę. Bet iki tos šventės yra didžiulis darbas. Tuos 25-erius metus Vaida būrė, ieškojo, kūrė. Viso šito teatro amžinasis variklis yra jūsų režisierė. Manau, kad mūsų visų tikros šypsenos, geri žodžiai atperka tas sunkias akimirkas“, – kalbėjo Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė. – 25-eri – tai jaunystės branda. Dabar belieka augti, bręsti ir nenuleisti kartelės.“

Kad teatralų pasirodymas sujaukė visas mintis, pripažino ir teatralus sveikinęs savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas bei perdavė Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus Sauliaus Liausos sveikinimą. Simbolinėmis žvaigždėmis nešina atskubėjo ir savivaldybės kultūros ir meno tarybos pirmininkė Rima Rauktienė, pasidžiaugusi, kad teatro aktoriai 25-erius metus jausmu, žodžiu, meile, darbu, patriotiškumu, atsidavimu savo kraštui kviečia atvykti žmones į Zanavykiją, į Lekėčius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.