Kaip sūduviai ant Zyplių dvaro kiemo mandravojo

zanavyku festivalis
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį Zanavykų muziejus pirmąkart surengė amatų ir medžioklės festivalį „Išeik, sūduvi, ant dvaro pamandravot“. Zyplių dvaro prieigose nuo ankstaus ryto plušo amatininkai, muziejuje ir svirne karaliavo medžioklės trofėjai, scenoje sukosi dvaro ponios ir ponai. Netrūko nei linksmybių  – nuo medžioklinės muzikos iki folkroko, nei vaišių – ragavo bigosu, o medžiotojai kvietė degustuoti įvairiausius patiekalus iš žvėrienos.

Nuo pat ankstaus ryto Zyplių dvaro prieigose plušo amatininkai: lekėtiškis Gintas Čekauskas demonstravo stogdengystės, kalviai Valdas Paukštys ir Edvardas Mačaitis – kalvystės, Gediminas Jėčys – drožybos amatus, bitininkystės ūkis „Saldūs ūsai“ siūlė įsigyti medaus, keramikė Justė Masevičiūtė – pažinti molio paslaptis.

Jau artėjant vidurdieniui Vilniaus pučiamųjų medžioklinių ragų klubas „Tauro ragas“ (vad. Vidmantas Lunius) medžiokliniais signalais kvietė rinktis į Zanavykų muziejų, kur buvo atidaryta lukšiečio medžiotojo Juozo Dainelio medžioklės trofėjų paroda. Parodą atidariusi festivalio vedėja, etnomuzikologė Loreta Sungailienė pasidžiaugė, kad zanavykai turi dar ką parodyti, kad senieji amatai, papročiai nenueina užmarštin, bet prisitaikę prie šiandienos muziejininkų dėka gyvi iki šiol.

J. Dainelis šiandien labiau pažįstamas kaip verslininkas, tačiau daugiau nei pusę amžiaus Juozas medžioja. Jis papasakojo, kad savo medžioklės kelią pradėjo nuo 16-os, vieno  entuziastingo lukšiečio medžiotojo dėka. Medžioklės turų metu J. Dainelis yra sukaupęs daugiau nei 700 trofėjų kolekciją. Tarp įspūdingesnių trofėjų puikuojasi 17 meškų iš Magadano, du briedžiai iš rytų Rusijos, trys snieginiai avinai, devyni Lietuvos miškuose sumedžioti vilkai. Muziejuje eksponuojama per 100 trofėjų. Pasak J. Dainelio, jis norėjo muziejaus lankytojams parodyti dar nematytus trofėjus bei lietuviškos trofėjų kolekcijos dalį. J. Dainelio kolekcija aktyviai pildosi ir šiandien.

„Turėjau visą gyvenimą tokią nuostatą: jei žvėris yra sumedžiojamas, nė vienas save gerbiantis medžiotojas, taip pat ir aš, nepaspirs jo koja. Ir jeigu galima jį eksponuoti kaip trofėjų, kad jis liktų ateinančioms kartoms, būtų kaip mokymo priemonė. Stengiausi nemėtyti ir aš trofėjų ir per 53-ejus metus štai tiek susikaupė“, – kalbėjo J. Dainelis.

J. Dainelis 2003 m. tapo Lietuvos nacionalinio klubo „Safari“ nariu. Su „Safari“ klubo bendraminčiais turėjo per 50 medžioklės turų po įvairias pasaulio šalis. 1997 m. tapo medžiotojų klubo „Ragas“ nariu. J. Dainelis šiame klube medžioja iki dabar. J. Dainelio nuomone, medžioklės privalumas yra dar ir tai, kad daug būni gamtoje, pabrėžė, kad sumedžioti žvėrį reikia pagal selekcines savybes, jis, norėdamas sumedžioti vieną elnią, žvėrį persekiojo kone dvi savaites. Visgi patyręs medžiotojas patarė domėtis žvėrių elgsena, sutikus šerno ar briedžio patelę su jaunikliais jų neglostyti, o geriau skubiau pasišalinti.

Greta, Zyplių dvaro svirne bei lauke, pristatytos ir įspūdingos Šakių ir Vilkaviškio rajonų medžiotojų medžioklės trofėjų ekspozicijos. Kaip pasakojo Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos valdybos pirmininkas Algimantas Glikas, draugija buvo įkurta 1965m. Šiuo metu draugijoje 22 medžiotojų būreliai ir klubai, vienijantys daugiau nei 500 medžiotojų.

„Turime daug medalinių trofėjų, o vieni briedžio ragai yra geriausi Pabaltijy. Smagu, kad šiandien ir žmonės domisi medžiokle, pirmąją parodą surengėme Gelgaudiškio dvare, tai susidomėjimas išties buvo didelis“, – pasakojo A. Glikas.

Tiek medžiotojų bendruomenę, tiek festivalio organizatorius – Zanavykų muziejų – sveikino gausus būrys svečių. Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Eglė Plančiūnienė dėkojo muziejininkams už naują idėją surengti tokį festivalį ir linkėjo, kad festivalis liktų tradicinis.

Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė taip pat pasidžiaugė, kad pavyko bendrai veiklai susijungti Zyplių dvare įsikūrusioms įstaigoms, rajono medžiotojams, amatininkams bei įvairaus žanro atlikėjams. Dėkojo visiems bičiuliams, rėmėjams, prisidėjusiems prie šito festivalio organizavimo.

Į sceną lipo ir dvariškas privilegijas demonstravo Raudondvario grafas Benediktas Henrihas ir Rozalija Tiškevičiai, Paežerių dvaro savininkė Ana Komar-Gavronskienė su giminaitėmis, juos pasitiko Zyplių dvaro ponia su tarnaite bei Kidulių dvaro ponas su damomis.

Netrūko festivalyje ir kulinarinio paveldo akcentų: norintys galėjo paragauti restorano „Kuchmistrai“ ir Grafo virtuvėje pagamintos sezono naujienos – bigoso (medžiotojo troškinys) bei degustuoti įvairiausius medžiotojų paruoštus patiekalus iš žvėrienos.

Veiklos Zyplių dvaro erdvėse tęsėsi iki vėlyvo vakaro, nes vyko ir Muziejų nakties renginys  „Jaunimo naktis“. Buvo muziejininkų organizuotos aktyvios pažintinės ir kūrybinės edukacinės veiklos, sporto ir orientacinės varžybos, galimybė nemokamai aplankyti muziejų. Na, o daugiausiai žiūrovų pritraukė šakiečių jaunimo postroko grupės „Mėlyna“ koncertas.

Beje, Muziejų naktis nepamiršta ir Vinco Kudirkos muziejuje, kur Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė pristatė projektą „Kudirka + Jablonskis. Atgimę hologramose“, o susirinkusieji galėjo paklausyti, apie ką porina šie du krašto šviesuoliai. Lankytojai iki sutemstant lankė muziejuje veikiančią P. Repšio parodą „Mano tėvynė“, apžiūrėjo ir nuolatinę muziejaus ekspoziciją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.