Išmokę gyventi su liga ne minėjo, o šventė Pasaulinę diabeto dieną

diabetas minejimas
Paminėti Pasaulinę cukrinio diabeto dieną rinkosi ir šakiečiai, prieš daugiau nei 30 metų susibūrę į klubą „Linelis“. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio 14 dieną minima Pasaulinė diabeto diena. Paminėti šią dieną, pasidalinti, kuo gyvena, cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“ nariai į Šakių kultūros centrą rinkosi praėjusį trečiadienį.

Nuo pat ryto norintys galėjo pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje. Kaip sakė klubo narė Angelė Gerdžiūnienė, tyrimai buvo atlikti 30-iai asmenų. Pasak jos, pastarąsias dvi savaites jie važinėjo po įvairias rajono organizacijas, tokių tyrimų buvo atlikta 70.
Na, o Pasaulinės diabeto dienos minėjimą pradėjusi cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“ pirmininkė Biruta Jančaitienė pasidalino įspūdžiais iš Lietuvos diabeto asociacijos Vilniuje surengtos respublikinės konferencijos, skirtos šiai dienai paminėti.

„Šiandien, nors ir su negausiu būreliu dalyvių, nutarėme savo profesinę šventę paminėti Šakiuose. Mes taip vadiname Pasaulinę diabeto dieną, kadangi mes kasdien atliekame kažkokį darbą: kasdien leidžiamės vaistus, kiekvieną dieną matuojamės cukrų“, – kalbėjo klubo pirmininkė.

B. Jančaitienė trumpai supažindino ir su klubo „Linelis“ veikla: klube šiuo metu yra 125 nariai, iš jų du vaikai.

„Užauginom dvylika, kaip mes vadinam, vaikų, kuriuos išleidom jau į savo gyvenimą. Deja, Lietuvoje jų pasiliko nedaug. Tačiau visi susirado darbus, kiti išvyko į užsienį, ten ir darbą susirado, kadangi Lietuvoje nepritapo. Daugiausiai klubo nariai yra senjorai. Kasmet į klubą įstoja po 4–5 narius, tačiau tiek pat iškeliauja Anapilin“, – pasakojo B. Jančaitienė, pakviesdama išėjusius pagerbti tylos minute.

Klubo pirmininkė pasakojo, kad šiemet klubo nariai sveikatinosi Kudirkos Naumiesčio sveikatingumo centre, dalyvavo mokymuose Marijampolėje, vyko į ekskursiją į Ventės ragą, dalyvavo respublikinėse sporto varžybose, kur pelnė ne vieną prizinę vietą. „Linelio“ nariai taip pat lanko baseiną bei savo likimo brolius, gulinčius Šakių ligoninės slaugos skyriuje, renkasi ketvirtadieniais į klubo patalpas pabendrauti.

„Noriu padėkoti savivaldybės merui, Socialinės paramos skyriui, kurie mums suteikia ir lėšų, kad mes gyvuotume“, – kalbėjo „Linelio“ pirmininkė.

Šakių ligoninės gydytoja endokrinologė Daina Bagdonienė pirmiausiai pasidžiaugė, kad pavyko draugėn susirinkti po ilgesnio laiko. Gydytoja priminė, kad kasmet nuo 1991 m. lapkričio 14 d. yra minima Pasaulinė diabeto diena per kanadiečio Frederiko Bantingo gimtadienį. Jis kartu su Džonu Makleodu atrado būdą insulinui gaminti. Pasak gydytojos, šios dienos tikslas – didinti supratimą apie ligą, su kuria kiekvieną dieną gyvena milijonai žmonių visame pasaulyje.

„Frederiką Bantingą ieškoti vaistų nuo diabeto paskatino jo vaikystės draugo mirtis nuo šios ligos. Prieš 100 metų Frederikas Bantingas pirmą kartą išgelbėjo diabetu sergantį keturiolikmetį, suleisdamas jam insulino. Šiemet minimas šios ypatingos datos – pirmojo efektyvaus insulino panaudojimo gydymui – 100 metų jubiliejus. Šis pasiekimas mokslui yra toks svarbus, kad 1923m. mokslininkams už tai buvo įteikta Nobelio premija“, – kalbėjo D. Bagdonienė.

Anot gydytojos, Lietuvoje pirmojo ar antrojo tipo diabetas yra diagnozuotas daugiau nei 149 tūkst. žmonių. Lietuva iš 30 ES šalių pagal sergamumą cukriniu diabetu – 29-oje vietoje.

„Aišku, insulinas neišgydo žmonių nuo diabeto. Bet su juo žmogus gali normaliai gyventi ir dirbti, moterys gimdyti vaikus“, – kalbėjo D. Bagdonienė.

„Linelio“ klubui ir jos pirmininkei B. Jančaitienei ji taip pat perdavė Lietuvos diabeto asociacijos prezidentės Vidos Augustinienės padėką už nuoširdų ir aktyvų darbą organizuojant asociacijos veiklą, mažinant Šakių rajono ir visos Lietuvos sveikatos negandas, skatinant sergančiuosius gyventi visavertį gyvenimą.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis sveikindamas „Linelio“ bendruomenę linkėjo atrasti sėkmingiausius gydymo metodus bei savivaldybės vardu padėkojo klubo pirmininkei B. Jančaitienei, klubo narei Angelei Gerdžiūnienei bei gydytojai Bronei Liucijai Šileikienei.

„Manau, šiandien susirinkome ne švęsti, o prisiminti, kad yra tokia liga diabetas. Ši liga buvo pas jus, man atrodo, dabar jūs ją nugalėjot. Todėl, kad įrašėt ją į savo draugus... Kartais per savo gyvenimą pasakome daug negerų žodžių ar padarome negerų darbų. Todėl ieškokime daugiau tokių progų, kad galėtume pasakyti gerą žodį, kad galėtume išsaugoti tarpusavio šiltus, draugiškus ryšius“ – kalbėjo gydytoja B. L. Šileikienė.

„Linelio“ klubo narius sveikino Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, Visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas, rajono Žmonių su negalia sąjungos  pirmininkė Stasė Vasaitienė linkėdami sveikatos, vilties.

„Pasakysiu, kodėl mes pradėjome švęsti Diabeto dieną, o ne minėti. Tokią frazę išgirdau iš skaičiusios paskaitą slaugytojos diabetologės Aušros Krivolap. Ji pasakiusi, kad Diabeto dieną ne minėkite, bet švęskite. Nusipirkite tortą, įsidėkite žvakutę ir valgykite. O kiek valgysit, jūsų reikalas. Šiandien mes irgi valgysim tortą“, – bebaigdama renginį  kalbėjo B. Jančaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.