Už lietuvių kalbos puoselėjimą įteikta penktoji vardinė statulėlė

vaiciuliene raideA
Penktąją Šakių krašto šviesuolio Jono Augustaičio vardinę statulėlę „Raidė A“ Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė (kairėje) įteikė Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokytojai, lituanistei, vienai iš Šakių kalendoriaus redaktorių ir korektorių Nijolei Vaičiulienei. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Balandžio 21 d. Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko gimtosios kalbos šventė „Kalba – žmogaus kultūros esmė“, kurios metu įteikta jau penktoji mokytojo, kalbos sergėtojo, Šakių krašto šviesuolio Jono Augustaičio vardinė statulėlė „Raidė A“. Šį kartą ji iškeliavo į „Žiburio“ gimnazijos mokytojos, lituanistės, vienos iš Šakių kalendoriaus redaktorės ir korektorės Nijolės Vaičiulienės rankas.

Šventę pranešimu „Lietuvos valdovo žodis pasauliui“ pradėjusi Griškabūdžio gimnazijos pedagogė Jolanta Laurinaitienė pristatė pirmąją tarptautinę komunikacinę kampaniją, kurią XIV amžiaus pirmoje pusėje krikščioniškai Vakarų Europai ištransliavo pagoniškos valstybės vadovas Gediminas. Lig šiol minimi aštuoni jo laiškai, iš kurių išliko tik šeši, adresuoti Romos Popiežiui ir garsių Vakarų Europos miestų gyventojams. Juose minima galimybė puikiai įsikurti karališkame Lietuvos mieste Vilniuje. Tai buvo jo surengtos diplomatinės akcijos dalis ginantis nuo kryžiuočių puldinėjimo, todėl juose iš pradžių buvo kalbama ir apie ketinimą krikštytis, kurio vėliau vis tik buvo atsisakyta.

J. Laurinaitienė atkreipė dėmesį, kad raštas tuo metu nenaudotas vidaus gyvenime, tačiau tarptautiniai santykiai buvo mezgami net keturiomis kalbomis – „Gediminas Popiežiui rašė lotyniškai, Algirdas Konstantinopolio patriarchui laiškus siuntė graikų kalba, sutartys su Maskva ir Tvere buvo sudaromos rusų kalba, o komunikacija su kryžiuočių ordinu vyko senąja vokiečių kalba“.

Pranešimą „Emocija zanavykų frazeologijoje“ pradėjusi skaityti Šakių viešosios bibliotekos savanorė, mokytoja Ona Jasinskienė juokavo, kad po tokio akademinio pranešimo jos temai labiau tiktų paantraštė – nieko rimto. Savo kalboje ji dėmesį skyrė frazeologizmams, dar vadinamiems sparnuotais posakiais, kurių daugelis keliavo iš lūpų į lūpas, kol dar nebuvo rašto.

Pasak O. Jasinskienės, ji „kilusi iš tokios padermės, kurioje apsimėtymas šmaikščiais žodžiais buvo beveik kasdienis reiškinys, savita pramoga, nepiktas pasižnaibymas sulaukiant pelnytos grąžos“, todėl jos šiandieninis „pasivaikščiojimas po zanavykų frazeologiją tikra atgaiva dūšiai“. Mat vis dažniau grįžtama prie šių natūralių kalbos turtų ir visi žino, ką reiškia „zanavyko naginė ugnies neskelia, devyniais kūliais jis nesiverčia, nešoka į zovadą net tada, kai užkulniai dega ar šikna pypkę rūko, bet muilo neveža, moka kantriai surasti siūlo galą, susigaudo, kur šuo pakastas...“ ir kaip šiandien atrodo aukštoji mada, kai „visi praskylinti drabužiukai iki vieno turi būt matyti.“

Šventės metu buvo prisimintas kraštietis šviesuolis, gimtosios kalbos puoselėtojas Jonas Augustaitis, kurio atminimą įamžinant 2019-aisiais už tiesioginę ir visuomeninę veiklą, išskirtinę pagarbą ir atsidavimą kalbai Šakių viešoji biblioteka ir įsteigė vardinę statulėlę „Raidė A“. Bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė šiemet šį garbingą apdovanojimą įteikė lituanistei N. Vaičiulienei, pabrėždama, kad jos „nelengva, bet maloniai saldi našta lyg kasdienybės pyragas, kurio ingredientai – atsakomybė už save ir jauną žmogų, pareiga be teisės klysti, nuolatinis tobulėjimas, kūrybiškumas.“

Buvęs rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis džiaugėsi, kad „į keturių A damų kompaniją įrašyta ir Nijolė“, o ir „apvertus raidę A gaunasi V –  Vaičiulienė“. Žavėdamasis mokytojos veikla ir tuo, kad ji buvo pastebėta ir įvertinta, jis pabrėžė, kad jų pažintis buvo visada slaptinga – dėl to ir pavadino ją „kriaučkele, kuri visada buvusi svarbi, bet visada mažiausiai pamatyta“.

Sulaukusi gausybės sveikinimo žodžių ir pagyrimų iš rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Dariaus Aštrausko, savivaldybės tarybos kultūros ir meno tarybos pirmininkės Rimos Rauktienės, Šakių „Žiburio“ gimnazijos bendruomenės lūpų, N. Vaičiulienė neslėpė susijaudinimo, pabrėždama, kad šis apdovanojimas jai yra didžiulis įpareigojimas ir pripažinimas, kuriuo labai didžiuojasi.

Po renginio niekas neskubėjo skirstytis, šventę tęsė malonūs pokalbiai ir šilti apsikabinimai, šios  nekasdienės akimirkos įamžinimas ir nuostabi muzika, kurią viso renginio metu dovanojo Prezidentės Dalios Grybauskaitės premijos laimėtojos, pianistės Domantės Matulevičiūtės ir Kauno muzikinio teatro aktoriaus, tenoro Gyčio Murausko duetas.

Pirmoji „Raidė A“ 2019m. buvo įteikta ilgametei rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjai Augenijai Julei Kasparevičienei. 2020 m. buvo nominuota literatė Ona Jasinskienė. 2021m. „Raidė A“ iškeliavo į Sudargo krašto patriotės Albertos Natalijos Dragūnaitienės rankas. Ketvirtoji vardinė statulėlė praėjusiais metais įteikta rajono savivaldybės kalbos tvarkytojai Rimutei Grušienei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.