Kūrybinės veiklos sukaktį minėjo įsikibę į parankę

Šakių kultūros centro senjorų liaudiškų šokių grupė „Girėnai“. Organizatorių nuotr.

Nuvilnijo liaudiškų šokių grupių festivalis „Kibkiva į parankę“, skirtas Šakių kultūros centro senjorų liaudiškų šokių grupės „Girėnai“ kūrybinės veiklos 45-mečiui paminėti. Lietuvių liaudies šokio pripildytą reginį dovanojo apie 200 dalyvių, sveikinimai ir padėkos už liaudiško šokio puoselėjimą skriejo girėniškiams ir jų vadovei Vitalijai Venienei.

Šventė prasidėjo demonstruojamais vaizdo įrašais apie liaudiškų šokių grupės „Girėnai“ užuomazgas 1979-aisiais, besisukančius šokio verpetuose kolektyvo narius rajono ir respublikinėse šventėse, koncertuojančius įvairiuose renginiuose. Prieš 45-erius metus šviesios atminties Bronė Sakalauskienė subūrė šokiui, bendravimui neabejingų žmonių ratą – Girėnų pagyvenusių žmonių šokių kolektyvą. Pirmoji jo vadovė buvo Kristina Kontrimavičiūtė, vėliau kolektyvui vadovavo Ingrida Vaitkevičienė, Arvydas Nazaras, Kazys Motuza, Antanas Sperauskas, paskutinius 11 metų tradicijas tęsia, buria bendraminčius, puoselėja ir augina kolektyvą Vitalija Venienė.

Nuo kolektyvo susikūrimo „Girėnai“ – visų respublikinių dainų ir šokių bei pasaulio lietuvių dainų švenčių dalyviai, įvairių konkursų laureatai, festivalių dalyviai, kasmet gastroliuojantys Lietuvoje ir užsienyje.

Girėniškiai į veiklos jubiliejų sukvietė draugus, šokio mylėtojus iš Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių, Prienų, Plungės, Latvijos ir, aišku, pačių Šakių – liaudiškų šokių grupes „Vijūras“ ir „Pynė“. Pirmieji iš svečių į sceną žengė panevėžiečių kolektyvas „Sidabra“, kuriam vadovauja buvusi girėniškių kolektyvo vadovė Kristina Kontrimavičiūtė-Nainienė. Daug gerų emocijų dovanojo ir svečiai iš Latvijos – kolektyvas „Kamer vari“, kurie išmoko ir dovanojo lietuvišką šokį „Kermošėlis“. Tad kone dvi valandas Šakių kultūros centro scenoje smagiai trypė poros, daug malonių akimirkų dovanojo ir jubiliatai, trypdami vizitinį šokį „Dvarpolkę“, „Vežėjo polką“ ir kitus.

O festivalio vedėjai paprašius atsistoti salėje sėdinčius ir kažkada „Girėnuose“ šokusius, nuo kėdžių pakilo kelios dešimtys šokių mylėtojų, kurie buvo sutikti audringais plojimais.

Festivalio dalyvius sveikino Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė, girėniškiams ir vadovei V. Venienei dėkojo už savo krašto ir Lietuvos vardo garsinimą. Seimo narė Irena Haase kvietė ir salėje sėdinčius pasvarstyti, kad, sulaukę vyresnio amžiaus, turėtume imti pavyzdį iš girėniškių, pasinerti į šokio pasaulį ir pajausti jo teikiamą džiaugsmą.

girenai45Jau 45-erius metus Šakių kultūros centro senjorų liaudiškų šokių grupės „Girėnai“ narius ir jų vadovę Vitaliją Venienę (centre) vienija bendras tikslas – meilė liaudiškam šokiui ir nuoširdumas, padėjęs pelnyti nemažų laimėjimų mėgėjų meno srityje. Organizatorių nuotr.

Savivaldybės meras Raimondas Januševičius, įteikdamas liaudiškų šokių grupei „Girėnai“ ir jos vadovei V. Venienei padėką, linkėjo ir toliau puoselėti tautinę kultūrą bei aistrą liaudiškam šokiui. Jis taip pat perdavė sveikinimą ir įteikė padėkas nuo Nacionalinio kultūros centro direktoriaus Sauliaus Liauso.

Padėkas už dalyvavimą festivalyje kolektyvų vadovams įteikė Šakių kultūros centro direktorius Mindaugas Kriaučiūnas, jo pavaduotoja Laura Saunorienė pasidžiaugė tiek festivalio dalyvių, tiek žiūrovų, mylinčių liaudišką šokį, gausa.

Sveikinimai džiugino girėniškių širdis, tačiau šokėjai pirmiausiai dėkojo savo vadovei V. Venienei – už lūkesčius, meilę, energiją ir įkvėpimą.

veniene nausedaŠalies Prezidentas Gitanas Nausėda, sveikindamas kolektyvą „Girėnai“ ir vadovę Vitaliją Venienę su gražia sukaktimi, linkėjo entuziazmo, naujų kūrybinių sumanymų, plačios koncertinės veiklos, gausaus žiūrovų bei gerbėjų būrio. D. Pavalkio nuotr.

Smalsu pakalbinti ir kolektyvo senbuvius. Jonas Sakalauskas išdavė, kad šoka jau daugiau nei 45-erius metus ir visada su sutuoktine Irena.

„Jei valiosiu, jei sveikatos leis, tai dar šoksiu kolektyve. Visada būna sunki pradžia mokantis šokį. Kai pradedi naują mokintis, tai galvoji, kad jau niekad jo nesušoksim. O paskui įsivažiuoji ir, žiūrėk, gražus šokis išeina“, – sako J. Sakalauskas.

Kitas Jonas atskleidė, kad šoka kolektyve nuo maždaug 1987 m., kad jau daug šokių išmokta.

„Sveikata leidžia, tai dar šoku. Esu šokęs ir su sutuoktine Nijole. Ne vieną šokio partnerę jau pakeičiau“, – šypsosi J. Jakaitis.

Kalbinta Loreta Mureikienė pasakojo, kad šoka daugiau nei 25-erius metus ir dalyvavimas kolektyvo veikloje jai padeda atsipalaiduoti, pailsėti nuo kasdienių darbų.

„Puikūs kolektyve žmonės, malonu bendrauti, čia be galo gera emocija. Dar noriu ir žadu šokti“, – kalbėjo Loreta.

Nuo praeitų metų rudens į kolektyvo gretas įsijungė ir Daiva Mažeikienė, kuri tikino, kad visuomet svajojo jame šokti.

„Vis rasdavau priežasčių ar kitų veiklų. Bet atėjusi į kolektyvą dabar labai džiaugiuosi. O šokį išmokti reikia tiesiog noro“, – tikino girėniškė.

Kalbinta kolektyvo vadovė V. Venienė pasakojo, kad kolektyvui vadovauti pradėjo nuo 2013 m., prisiminė, kad tuomet kolektyvo nariai ypač norėjo pakoncertuoti gastrolėse, dalyvauti konkursuose bei festivaliuose.

„Ir pradėjo rutuliotis toks aktyvesnis kolektyvo gyvenimas. Nes iki tol gyveno labiau nuo vienos dainų šventės iki kitos... Stengiamės kasmet išvykti ir į kelionę. Džiaugiamės, kad turėjom galimybę pernai atstovauti savo šaliai, savo miestui festivalyje Vokietijoje, – prisimena V. Venienė. – Be abejo, didelė šokėjų kaita buvo. Pernai rudenį jau negrįžo į kolektyvą Dalytė, Romutė, jau ketveri metai Angelė nešoka. Šiuo metu šoka devynios poros, iš jų dvi naujokai. Net iš Gerdžiūnų šokėjai važinėja, nes labai sunku rasti žmonių, tokių fanatikų, atsidavusių. Buvimas šokių kolektyve yra atsakomybė, įsipareigojimas. Tu atiduoti savo vakarus, savaitgalius.“

V. Venienė išduoda, kad repeticijoms reikalinga scena, kad šokėjas jaustų erdvę, tad repetuoja Šakių kultūros centre, gelbsti ir „Varpo“ mokykla.

„Sunku yra rasti ir šokius. Mes, vadovai, ieškome tų šokių, kad ir kolektyvo charakterį, veidą atspindėtų. Aš noriu, kad šokėjai šokio metu ne tik vaikščiotų po sceną, ir jie nori energingesnius šokius šokti. Ne vien senjorų repertuarą šokam, – tikina V. Venienė. – Kolektyvo nariai turi puikų humoro jausmą, ta gera kolektyvo energetika mane ir pakrauna.“

girenai45 3Organizatorių nuotr.

Kolektyvas gyvena Lietuvos dainų šventės nuotaikomis, bet jau šį savaitgalį važiuoja pas bičiulius į Panevėžį, taip užsimezga ir draugystė tarp šokių mylėtojų.

Nors jubiliejinė kolektyvo „Girėnai“ šventė aidėjo savaitgalį, sveikinimai tęsėsi ir prasidėjus naujai savaitei. Pirmadienį darbo vizitu Šakiuose viešėjęs Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat sveikino kolektyvą gražios sukakties proga, įteikė gėlių puokštę kolektyvo vadovei V. Venienei ir linkėjo sėkmės dalyvaujant artėjančioje dainų šventėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.