Zanavykų muziejus šventė įkurtuves

zanavyku muziejaus atidarymasAsta GVILDIENĖ
 
Balandžio 5 dieną Zyplių dvaro vežiminėje įvyko mūsų kraštui ypač reikšmingas renginys -  Zanavykų muziejaus įkurtuvės, kuriose netrūko nei garbių svečių, nei gražių sveikinimų, nei pirmųjų lankytojų, kurie turėjo galimybę stebėti teatralizuotą muziejaus eksponatų pristatymą. Tai labai išradingai padarė jaunieji Šakių „Varpo“ dramos studijos aktoriai.
 
Nuotr. Zanavykų muziejaus įkurtuvių metu simbolinę juostelę perkirpo daugiausiai prie jo perkėlimo į Zyplių vežiminės patalpas prisidėję žmonės.
 
„Džiaugiuosi, kad buvome išgirsti ir suprasti, kad mūsų muziejus buvo įvertintas kaip svarbus istorijos ir praeities saugotojas ir perkeltas į naujas erdvias patalpas, -  po Zanavykų muziejaus įkurtuvių kalbėjo direktorė Rima Vasaitienė. - Dabar esame įpareigoti dar labiau stengtis, kad kuo efektyviau būtų išnaudotos naujosios muziejaus patalpos.“

Prieš metus laiko buvo pradėta rengtis didžiajam tuometinio Zanavykų krašto muziejaus perkraustymui iš Šakių seniūnijos Girėnų kaimo į naujai renovuotas buvusias Zyplių dvaro  vežiminės patalpas. Gavus lėšų iš Europos Sąjungos fondų bei prisidėjus Šakių rajono savivaldybei bei valstybei, šis sovietmečiu sandėliu paverstas statinys šiandien atnaujintas neatpažįstamai. Tuometinis Zanavykų krašto muziejus iš kiek daugiau nei 300 kv. m ploto patalpų persikėlė į maždaug 1100 kv. m erdves, kur vien ekspozicijoms galima skirti daugiau nei 800 kv. m.

Pati muziejaus vizija plačiai apima daugelį, rodos, muziejuje visai nesuderinamų veiklų. „Tai turėtų būti ir mokslinė, ir edukacinė, ir kūrybinė veikla, kuri turėtų glaudų ryšį su visuomene ir būtų atvira ne tik pažintinėms ekskursijoms, bet ir muziejaus lankytojų, tiek pavienių, tiek grupių ar šeimų, ugdymui bei lavinimui, padėtų tobulėti tiek jaunesnio, tiek ir vyresnio amžiaus žmogui, - pasakojo R.Vasaitienė. – Mano, kaip muziejaus direktorės, ir visų darbuotojų norai yra pakankamai ambicingi. Dirbsime, kad pateisintume lankytojų lūkesčius, kad muziejus taptų ta erdve, kuri trauktų čia apsilankyti ir smagiai praleisti laiką.“

Nuolatinėje atnaujintoje ekspozicijoje lankytojai gali susipažinti su krašto istorija, technikos, pagrindinių ir pagalbinių verslų, amatų, buities, etnografijos ir tautodailės paveldu. Juos nepaprastai išradingai pristatė jaunieji Šakių „Varpo“ dramos studijos aktoriai, vadovaujami režisierės Vilijos Meškaitienės. Pasak muziejaus direktorės, čia vyks ne tik muziejaus eksponatų, bet ir mūsų krašto bei ir visos šalies menininkų darbų, ir kolekcionierių parodos.  Nuo šio penktadienio čia veiks Šakių „Varpo“ mokyklos direktoriaus Vito Daniliausko laisvalaikio pomėgio paroda „Paprasčiausiai pasiilgau arklio“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.