Kodėl sulaukus senatvės neįmanoma ramiai gyventi?

antanavicieneAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Visi dirbantys tylomis sau mintyse arba garsiai išreiškiame nuomonę, jog būtų visai neprošal gauti vienu kitu litu didesnį atlygį už tai, prie ko lenkiame nugaras ir vargstame diena iš dienos. Tačiau nedažnas pamąstome apie tuos, kurie išėjo užtarnauto poilsio. Senoliai turėtų ilsėtis, skaityti knygas ir su šypsena veide pasitikti kiekvieną dieną, tačiau dauguma jų suka galvas, už ką nusipirkti duonos ir kruopų, kaip sumokėti mokesčius, iš kur gauti pinigų vaistams.
 
Nuotr. Senoliai turėtų ilsėtis, skaityti knygas ir su šypsena veide pasitikti kiekvieną dieną, tačiau dauguma jų suka galvas, už ką nusipirkti duonos ir kruopų, kaip sumokėti mokesčius, iš kur gauti pinigų vaistams.
 
Problemos kaip ir nebūtų, jei ne vis mažėjančios pensijos. Baisu darosi pagalvojus, iš ko tie vargšai, garbingo amžiaus sulaukę žmonės gyvens, jei niekas nepasikeis. Eilę metų pensinio amžiaus žmonės mitinguoja stengdamiesi „dantimis ir nagais“ išsikovoti vietą po saule.

Ne išimtis ir spalio 1-oji – Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Šią dieną senjorai nusprendė ne švęsti, bet paskirti kovai dėl pensijų dydžio atstatymo.

Rugsėjo 22 dieną Pensininkų partijos Šakių skyriaus valdybos nariai nusprendė, jog Šakių rajono senjorai taip pat keliaus į mitingą, vyksiantį Vilniuje. Pensininkų partijos Šakių skyriaus valdybos narė Elena Antanavičienė teigė, kad numatyta, jog šiame mitinge dalyvaus 16 šakiečių. Transportą nuvykti į Vilnių skirs Šakių rajono savivaldybė. Į šį dėl pensijų didinimo vyksiantį „viešą susirinkimą“ atvyks ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, kuri bendraus su šio mitingo dalyviais.

Elenos Antanavičienės paklausus, ką pensininkai tikisi pasiekti šiuo mitingu, moteris atsakė, jog galbūt sumažintos pensijos bus atstatytos ir pagyvenusiems žmonėms nebereikės taip vargti kaip iki šiol. „Sunku pasakyti, ką mes pasieksime šiuo mitingu. Girdime vien pažadus, kad mūsų sumažintos pensijos bus padidintos. Kadangi pensijos yra labai mažos, mes priversti mitinguoti“,- teigė E. Antanavičienė. Pašnekovė taip pat skundėsi, kad pensijos nedidėja, tačiau pragyvenimas brangsta.

„Pensininkai, kurie negauna 700 litų pensijos, neišgali pragyventi. Aš gaunu 682 litus, tiesiog nežinau net ką pasakyti. Čia jau žemiau skurdo ribos“, - atviravo valdybos narė. Pašnekovė teigė, kad tokių žmonių, kurie pensijos gauna 600 litų ar net mažiau, mūsų rajone yra gana daug. E. Antanavičienė guodėsi: „Mano darbo stažas yra 25 metai, kadangi aš mokiausi ir tas laikas, kol mokiausi neįskaitytas į darbo stažą, todėl mano pensija yra maža“.  

Ar pasiseks pensininkams šio mitingo dėka kažką pasiekti – neaišku. Gal tai tiesiog ir liks eiliniu bandymu išsikovoti tai, kas jiems priklauso.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.