Rajono senjorams – „Močiučių darželis“, treniruoklių salė ir vandens malonumai

senjoraiAsta GVILDIENĖ
 
Kol esame jauni, manome, kad viską žinome, viską galime. Tačiau tik metams bėgant suvokiame, kad išmintis ateina sulaukus garbaus amžiaus. Ar tikrai tuomet jos jau niekam nebereikia? Pasižvalgę, kuo užsiima pensinio amžiaus sulaukę rajono gyventojai, galime drąsiai teigti - mūsų krašte daug dėmesio skiriama senjorams.
 
Nuotr. Senjorių teigimu, iš užsiėmimų „Savęs pažinimo studijoje“ jos grįžta pakylėtos, lyg ant sparnų.
 
„Močiučių darželis“
 
Antrus metus Šakiuose veikianti pirmoji ir kol kas  vienintelė „Savęs pažinimo studija“ kiekvieną ketvirtadienį nuo 16 valandos į jogos, juoko jogos ir meditacijų užsiėmimus, vykstančius „Jundulos“ viešbutyje, kviečia atvykti ne tik Šakių, bet ir viso rajono senjorus. Savo veiklos plačiai neviešinančios studijos įkūrėjos - Daiva Piečaitytė, Jūratė Arštikaitienė ir Aušrelė Štrimaitienė tvirtino, kad geriausia reklama - iš lūpų į lūpas. Žmonės patys vieni kitus pritraukia – jei patinka, į kitą užsiėmimą ir draugą atsiveda.

Pasak J.Arštikaitienės, paskutiniu metu vis dažniau išgirstame, kad senjorai nedrįsta ateiti į studijos užsiėmimus, todėl norėtųsi paskatinti ne sėdėti užsidarius namuose vienumoje, ypač artėjančiu tamsiuoju žiemos laikotarpiu, o ateiti kartu su kitais praleisti laiką. Juo labiau, kad ir abonentinis mėnesio mokestis labai nedidelis – tik 30 litų. Kiekvieną ketvirtadienį čia susirenka apie dešimt – penkiolika nuolatinių studijos lankytojų.

„Mes visos fainos, jau susibendravusios, labai laukiame užsiėmimų dienos, kada galėsime ir vėl susitikti, - kaip viena tvirtino senjorės. – Čia mes ne tik sportuojame, medituojame ir lankomės kitose „Savęs pažinimo studijos“  veiklose, bet ir pabendraujame, atsigeriame arbatos.“

Pasak šakiečių, jos ir pavadinimą šiems užsiėmimas sugalvojo – „Močiučių darželis“. Mat būna dienų, kai į senjorų užsiėmimus močiutės ir savo anūkėlius atsiveda. Kol laukia veiklos, viena kita ir virbalus su jau pradėtu mezginiu išsitraukia. Daugelis gyvena kiek tolėliau, todėl sako, kad ateiti čia būna sunkiau nei pareiti. Mat po užsiėmimų „Savęs pažinimo studijoje“ jos namo parskrenda pakylėtos, lyg ant sparnų. Taip išsimankština visi sąnariukai.

Moterys prisipažino, kad jogos ir meditacijų užsiėmimai arba iš karto patinka, arba antrą kartą jau neateini. Daugelis iš jų čia lankosi nuo pat studijos įsikūrimo dienos. Tiesa, vyrai senjorai dar vis neišdrįsta peržengti studijos slenksčio, nors irgi čia visada laukiami.
 
Treniruoklių salė

„Visi renginiai ir užsiėmimai rajone orientuoti į vaikus ir jaunimą, o senjorai lyg ir lieka nuošalyje. Neturėtume jų pamiršti. Sulaukę brandaus amžiaus žmonės taip pat nori pabūti kartu, pajudėti, pasportuoti, o jei dar po treniruotės gerai jaučiasi ir namo grįžta su pakilia nuotaika – vadinasi mūsų tikslas pasiektas“, - tvirtino Šakių sporto klubo „Audra“ vadovas Kęstutis Smirnovas, praėjusiais metais senjorams siūlęs nemokamai pasimankštinti treniruoklių salėje. Nors šiais metais šis projektas jau baigėsi, tačiau garbaus amžiaus sulaukę šakiečiai neliko pamiršti. Jie čia laukiami kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį nuo 11 – 13 val. Turintiems negalią asmenims užsiėmimai nemokami, senjorams taikoma 70 proc. nuolaida. Tad mėnesinis mokestis – tik 21 Lt. Jiems patarti ir pagelbėti visada pasiruošęs treneris Rimantas Simokaitis.
 
Baseinas

Pernai pakalbinę sporto klube „Audra“ besimankštinančius senjorus, sužinojome, kad jie labai vertina vandens procedūras, tačiau Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro baseine, deja, jiems nebuvo taikomos jokios nuolaidos. Dėl mažų senatvės pensijų ne kiekvienas gali sau leisti pasipliuškenti baseine ir pasilepinti pirtyse. Vienkartinis apsilankymas baseine su pirčių kompleksu ir sūkurine vonia kainuoja 17 litų, o mėnesinis mokestis – 58 litai. Rajono savivaldybės merui Juozui Bertašiui ir tarybos nariams pritarus, kad seniems rajono žmonėms turi būti skiriamas ne mažesnis dėmesys nei vaikams ar jaunimui, situacija pasikeitė. Pensinio amžiaus žmonėms, kaip ir šeimynoms bei gausioms daugiavaikėms šeimoms, gyvenantiems savivaldybės teritorijoje, taikoma 50 proc. nuolaida visoms baseino teikiamoms paslaugoms.
 
Labdaros valgykla

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje gyveno daugiau nei pusė milijono 65 metų ir vyresnio amžiaus žmonių. Ypač padaugėjo 80 metų ir vyresnio amžiaus asmenų. Tai rodo spartų visuomenės senėjimą. Jaunimas išvyksta ieškoti laimės svetur, o seni žmonės lieka. Kiek iš jų neturi artimųjų, nesulaukia pagalbos iš draugų, pažįstamų ar kaimynų, statistikos nėra. Tačiau neabejojama, kad mūsų šalyje yra daug vienišų senų žmonių, kurių nuolatiniai palydovai – nepritekliai, ligos ir vienatvė. Savanorystės pagrindais Šakiuose veikianti labdaros valgykla maitina apie 90 sunkiau besiverčiančių vietinių gyventojų. Pasak vienos iš jos įkūrėjų Giedrės Šedbarienės, daugiau nei pusė iš jų – senjorai, gaunantys labai mažas pensijas. Kadangi didelę pinigų dalį jiems tenka išleisti vaistams ir komunaliniams mokesčiams, daugelis  gyvena pusbadžiu. Deja, Šakiuose kol kas neatsiranda viešojo maitinimo įstaigų, kurios garbaus amžiaus sulaukusiems žmonėms pasiūlytų nors lėkštę karštos sriubos. Tikėkimės, kad ateityje  atsiras ir daugiau organizacijų, norinčių palengvinti sunkią senatvės naštą ir paremti nepritekliuose gyvenančius senjorus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.