Šildymo sezonas jau ne už kalnų

silumos tinklaiAsta GVILDIENĖ
 
Apniukę orai ir mažėjanti paros vidutinė temperatūra primena apie artėjantį šildymo sezoną. Jis skelbiamas, kai vidutinė trijų parų oro temperatūra siekia mažiau nei 10 laipsnių šilumos. Meteorologai pranašauja, kad žemesnė nei šis vidurkis temperatūra gali būti jau šį savaitgalį. Ar UAB „Šakių šilumos tinklai“ pasiruošę pradėti šildymą?
 
Nuotr. S. Valaitis aprodė naujus statinius, kuriuos beliko tik  įregistruoti VĮ „Registrų centras“.
 
Naujas katilas priduotas
 
UAB „Šakių šilumos tinklai“ technikos direktorius Simanas Valaitis patikino, kad įmonė naują šildymo sezoną gali pradėti nors ir šiandien. Rugsėjo 23 dieną devynių narių komisija, vadovaujama Marijampolės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiojo specialisto Antano Pocevičiaus, pasirašė naujojo 5 MW biokuro katilo pridavimo aktą.  
„Nors ir buvo numatyta, kad naujasis biokuro katilas bus pastatytas per 2013 metais, tačiau dėl kai kurių techninių nesklandumų to padaryti nepavyko, - teigė S. Valaitis. – Norėdami priduoti statybas, turėjome kreiptis į Statybos inspekciją, kuri sudarė komisiją, kaip statybos atitinka projektą. Tądien ant darbų pridavimo akto nepasirašė tik Valstybinės darbo inspekcijos specialistas, tačiau po savaitės, nepastebėjus didesnių trūkumų, gavome ir vyriausiojo darbo inspektoriaus Ado Baliukevičiaus teigiamą atsakymą. Dabar beliko viską įteisinti VĮ „Registrų centras“, nes vieni statiniai buvo demontuoti, kad užleistų vietą naujiems.“
 
Kuru pasirūpinta

Pasak technikos direktoriaus, įmonė pilnai pasiruošusi tiekti šildymą tiek Šakių, tiek Gelgaudiškio, tiek ir Lekėčių gyventojams. Visų katilų patikros atliktos, kuro įsigyta pilnai. Gelgaudiškio katilinei vienam šildymo sezonui reikalingas šiaudų kiekis nupirktas vykdant konkursą per centrinę  Viešųjų pirkimų informacinę sistemą. „Atsirado du nauji tiekėjai (vienas – mūsų krašto ūkininkas, kitas - iš Panevėžio rajono), pasiūlę šiaudų rulonus pristatyti į vietą mažiausiomis kainomis – po 149 ir 152 litus už toną (be PVM), - informavo S. Valaitis. - Anksčiau šiaudus įmonei pristatydavę tiekėjai netenkino iškeltų pagrindinių mažiausios kainos su pristatymu, kokybės ir nustatytos drėgmės sąlygų.  Kadangi vienam šildymo sezonui reikia 1 700 tonų šiaudų, tai už mažiausią kainą nupirkome maksimalų kiekį, kurį galėjo pasiūlyti tiekėjas, t.y. 1200 tonų šiaudų rulonų, o likusius 500 tonų įsigijome po 152 litus už toną (be PVM).“

Biokurą tiekia taip pat naujas tiekėjas – „Savas medis“ iš Jurbarko. Su jais sutartis sudaryta iki 2015 metų balandžio 20 dienos. Kuras bus sveriamas naujomis moderniomis svarstyklėmis, matuojama santykinė drėgmė pagal visas kuro tiekimo ir vartojimo taisykles. Be to, svarbu nustatyti ir kuro kaloringumą, todėl, pasak pašnekovo, jo mėginiai bus priduodami tyrimams  į akredituotą laboratoriją, esančią Kaune.“

Tinklai išbandyti

Kaip ir kasmet, ruošiantis naujam šildymo sezonui, buvo išbandytos šiluminės trasos, atlikti hidrauliniai bandymai. „Netikėtumų šiemet neturėjome, - tvirtino S. Valaitis. – Šakiuose yra nutiesta 6 kilometrai 325 metrai dvigubos linijos vamzdynų, renovuoti 4 kilometrai 139 metrai arba  65 proc. Tad, jei prieš gerą dešimtmetį šilumos nuostoliai sudarė iki 28 proc., tai šiandien jie siekia tik iki 15 proc. Gelgaudiškyje 2007 metais 100 proc. renovavus šildymo sistemą, nuostoliai sumažėjo iki 5 – 6 proc. Nauda akivaizdi, todėl savo investiciniuose projektuose esame kasmet numatę iki 75 tūkst. litų skirti tinklų renovacijai.“ Šiemet dėl katilo statybų renovuota nedidelė trasos atkarpa – tik 105 metrai. (nuo Gimnazijos gatvės iki Šaulių gatvės 18 namo).
 
Ne visi namai paruošti

Prieš šildymo sezoną turi būti hidrauliškai išbandyti ir gyvenamųjų namų vidaus tinklai. UAB „Šakių šilumos tinklai“ prižiūri 80 Šakių miesto daugiabučių. Du daugiabučiai, esantys Banaičio g. 12 ir V. Kudirkos g. 82, šilumininkams patikėję tik šiluminius punktus, o vidaus tinklus prisižiūri patys. „Ar jie šildymo sezonui paruošti, jokių žinių dar negavome, - apgailestavo technikos direktorius. – Tų namų gyventojai, kurie šilumos ūkio priežiūrą vykdo patys, iki rugsėjo 15 dienos turi įmonei pristatyti parengties aktus ir taip informuoti apie pasirengimą šildymo sezonui. Kol kas ne visi yra įvykdę šį reikalavimą, tad iš jų žinių vis dar laukiame. Prasidėjus šildymo sezonui, tiems namams, kurie nepateikę parengties aktų,  šilumos tiekti negalime. Tad jie turėtų suskubti, nes orų prognozės rodo, kad šildymas gali būti įjungtas jau po ateinančio savaitgalio. Mat penktadieniui, šeštadieniui ir sekmadieniui pranašaujama tik + 7 laipsnių dienos oro temperatūra.“

Šakiuose šiuo metu vyksta šešių namų renovacija. Jų vidaus šildymo sistemos, o kai kurių net ir šilumos punktai, buvo visiškai išgriauti.  Griškabūdžio g. 32 name apskritai naikinama centralizuota namo šildymo sistema, visuose butuose įrengiant vietinius gamtinių dujų katilus. Dviejų namų (V.Kudirkos g. 102 ir 102 B) šildymo sistema naujam sezonui jau parengta, o likusiems trims (V.Kudirkos g. 70, Šaulių g. 18 ir Vytauto g. 21) ją žadama sutvarkyti per savaitę.  
 
Pradeda su skolomis

Naują šildymo sezoną kai kurios įmonės ir daugiabučių gyventojai pradeda su skolomis. Pasak S. Valaičio, „Šakių šilumos tinklams“ skolingas Šakių rajono apylinkės teismas (16 tūkst. 650, 97 Lt) ir VšĮ „Šakių ligoninė“ (23 tūkst. 416,05 Lt). Šakiečių įsiskolinimas už šildymą siekia 435 tūkst. 131,91 Lt, gelgaudiškiečių – 233 tūkst. 367, 89 Lt, socialinių būstų gyventojai Lekėčiuose ir Šakiuose, Kęstučio g. 21 skolingi 25 tūkst. 982,87 Lt, trys Griškabūdžio g. daugiabučiai – 15 tūkst. 253,40 Lt. Iš viso susidaro  748 tūkst. 670,16 Lt. Tai dideli pinigai, kurie labai reikalingi šilumos punktų modernizavimui, vamzdynų pakeitimui ir kitoms svarbioms išlaidoms padengti. „Gal jie laukia euro įvedimo, tačiau, nors skaičiai ir bus mažesni, tačiau vertė išliks ta pati“, - pajuokavo technikos direktorius.
 
Įvardinti negali

Pasak pašnekovo, šilumos kainos kol kas jis įvardinti negali – bazinės 2014 – 2018 metų kainos kaip tik šiuo metu yra derinamos  Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje. Tikėtis, kad jos bus gerokai mažesnės  pasistačius naują biokuro katilą neverta, nes bendrovė per dešimt metų net keletui Lietuvos bankų turi grąžinti pasiskolintus 4,6 mln. Lt.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.