Briedžių bendruomenės namai - ne vienerius metus brandinta svajonė

briedziaiAsta GVILDIENĖ
 
Briedžių bendruomenės centras šiandien švenčia. Pagaliau išsipildė jų svajonė – turėti savo namus. Pasinaudoję ES parama, jie išsprendė vieną opiausių problemų – patalpų bendruomeninei veiklai trūkumą. Rekonstruotas buvusios Prancų mokyklos pastatas netrukus vėl prisipildys šurmulio, čia vyks bendruomenės susiėjimai ir edukaciniai užsiėmimai. Spalio 19 dieną planuojamas ne tik oficialus bendruomenės namų atidarymas, bet ir vietinių gyventojų amatų mugė.
 
Nuotr. Briedžių bendruomenės centro namai po renovacijos.
 
Pasak Briedžių bendruomenės centro pirmininkės Dalijos Černeckienės, idėja rekonstruoti senąjį medinį buvusios Prancų mokyklos pastatą, pritaikant jį  bendruomenės poreikiams, gimė dar 2006 metais. „Čia turėjo atsirasti „Zanavykiška stuba“. Toks buvo pirminis sumanymas. Tačiau jis taip ir liko neįgyvendintas, - prisimena pirmininkė. – 2008 metais Briedžių bendruomenė parengė projektą ir pateikė paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos. Tuomet, gavus lėšų, pavyko pakeisti ištuštėjusio pastato langus ir lauko duris. Čia buvo nyku, šalta. Apimdavo gailestis žiūrint į griūvantį pastatą.“

Tik įsibėgėjus Šakių krašto vietos veiklos grupės įgyvendinamai vietos plėtros strategijai, atsirado galimybė išpildyti senąją svajonę – neleisti pražūti buvusios medinės mokyklos pastatui, kuris taptų bendruomenės širdimi. 2012 metų balandžio 23  dieną Briedžių bendruomenės centras pateikė projektinę paraišką „Briedžių bendruomenės centro patalpų remontas“, o 2013 metų sausio 9 dieną buvo pasirašyta paramos sutartis. Netrukus prasidėjo pirmieji rekonstrukcijos darbai, prikėlę kažkada apleistas patalpas naujam gyvenimui. Jei ne ES lėšos, Lietuvos kaimai atrodytų liūdnai ir nykiai.

Taip atsirado reali galimybė Briedžių bendruomenei turėti savo namus. Ateityje čia planuojama  įkurti Amatų  namus, kurie taptų bendruomenės traukos ir susibūrimų vieta. Be to, galimybė įsitraukti į „6 P“ (PAŽINK, PRAMOGAUK, PIRK, PAVALGYK, PERNAKVOK PANEMUNĖJE) projektą, leistų pritraukti pro šalį pravažiuojančias turistų grupes. D. Černeckienė įsitikinusi, kad darbštūs kaimo žmonės turėtų kuo sudominti. „Aišku, idėja vietoje kepti duoną dar nebus įgyvendinta, nes neturime duonkepės, tačiau stengsimės ją pasistatyti vykdydami kitą projektą, - teigė bendruomenės pirmininkė. – Kol kas galėtume turistams pasiūlyti konditerinių grybukų, riešutų, kaštonų, braškių ir kitokių skanumynų. Juos gamina Zita Naujokaitienė. Be to, mūsų moterys moka suspausti ir nepaprastai skanius sūrius. Tad ne tik Ritinių sūriai garsūs, bet ir mes galime pasigirti.“

Kad Amatų namai būtų pilni šurmulio, briediškiai ketina juos susieti ir su medžio apdirbimo darbais. Juo labiau, kad šis kraštas garsėja tokiais medžio meistrais, kaip Sigitas Markevičius, Saulius Bacevičius, Jonas Paškevičius, kurie čia galėtų pravesti ir edukacines programėles. Prieš didžiąsias šventes, kad namai pakviptų Šv. Kalėdomis, D. Černeckienė ketina visas bendruomenės moteris suburti imbierinio namelio kepimui, kuris taip pat galėtų tapti šio krašto išskirtiniu prisistatymu.

Verslumas – bendruomenių išsigelbėjimas. Mat neturint savo lėšų, įmanoma tik labai menkai  tenkinti savo poreikius. Be to, pinigai reikalingi ne tik renginiams organizuoti, bet ir patalpų išlaikymui - elektros ir apšildymo išlaidoms padengti.  Tai suvokdami briediškiai planuoja teikti paraišką verslo plėtojimui, darbo vietų kūrimui, tikisi, kad  ateityje Briedžių kaimas taps patrauklesniu ir čia gyvenantiems, ir atvažiuojantiems žmonėms.

Bendruomenė jau turi puikiai įrengtą treniruoklių salę, kur vietiniai gyventojai kas vakarą renkasi sportuoti, organizuoja sporto šventes. „Džiugu, kad čia patobulinti savo kūno linijų vis dažniau užsuka ir vyresnio amžiaus moterys, -  pasakojo D. Černeckienė. – Labai laukiame senjorų, kurie dar kol kas neišdrįsta peržengti treniruoklių salės slenksčio. Be to, įgyvendinę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuotą projektą, turime čia įsirengę dušus. Pasportavę žmonės turi kur nusiprausti. Taip pat galime teikti socialines paslaugas tiems kaimo žmonėms, kurie neturi namuose įsirengę vonios arba dušo. Ateityje įsigysime ir automatinę skalbyklę.“

Šiuo metu  Briedžių bendruomenė įgyvendina dar vieną projektą „Verslumo ir tradicinių amatų puoselėjimas Briedžiuose“. Jau įsigyta aplinkos tvarkymo technika (traktorius - vejapjovė, mini kultivatorius, krūmapjovė, grandininis pjūklas), baldai ir įrenginiai bei priemonės amatų kūrimui (stalai,  kėdės, medienos tekinimo staklės,  juostinės medienos pjaustymo staklės, stalinės gręžimo staklės, medienos obliavimo staklės), įranga renginių organizavimui (fotoaparatas, muzikinis centras, lauko estrada - pavėsinė).

Pasak pašnekovės, bendruomenėje svarbiausia - žmogus, todėl  kiekvienas  branginamas  ir  laikomas  didžiausia  vertybe. Nors šiuo metu Briedžių bendruomenės centre yra apie 50 narių, tačiau šio krašto maždaug dešimtyje aplinkinių kaimų gyvena apie 500 gyventojų. Kiek jų liks po 10 ar 20  metų? Kaip  ir  visur,  taip  ir čia, kaimas pamažu sensta. Daug jaunimo išvyksta studijuoti arba uždarbiauti į užsienį. Jis į  kaimą  grįžta  tik  aplankyti  tėvų. Todėl būtina vizija, kokį kaimą mes norime matyti ateityje ir ką turime daryti, kad jis taptų patrauklesnis, kad  jauni žmonės čia liktų gyventi ir kurti savo ateitį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.