Gyventojams – mėlynieji konteineriai ir kompostavimo dėžės

konteineriaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šių metų pradžioje Šakių rajone bei kitose apskrities savivaldybėse buvo įdiegta Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo sistemos naujovė, – individualių valdų gyventojams išdalinti mėlynieji konteineriai pakuočių atliekoms ir antrinėms žaliavoms rinkti. Šakiečiams atiteko daugiau nei šeši tūkstančiai mėlynųjų konteinerių. Atliekų tvarkymo sistemos specialistų teigimu, ši naujoji tvarka pasiteisino.
 
Nuotr. Atliekų tvarkymo sistemos specialistai džiaugiasi, kad gyventojai, rūšiuodami atliekas, tampa vis sąmoningesniais ir drausmingesniais.
 
Tai patvirtina šalia Marijampolės regioninio sąvartyno esančioje atliekų rūšiavimo linijoje vykdytas tyrimas. Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro ekologė Raminta Stanevičiūtė, dalyvavusi atliekų tyrime, pasakojo, kad tarp į mėlynuosius konteinerius gyventojų išmestų atliekų didžioji dalis buvo deginimui tinkamo plastiko (17,6 proc.), perdirbimui tinkamų plastiko dirbinių (15,2 proc.), pakavimo popieriaus (11,17 proc.) ir makulatūros (16,4 proc.). Metalo atliekų rasta 7,6 proc. Stiklo atliekos, kurių prašoma į mėlynuosius konteinerius nemesti, sudarė tik 1,38 procento. Šiuose konteineriuose rasta ir šiek tiek drabužių, avalynės, žaliųjų atliekų, kurios irgi į mėlynuosius konteinerius neturėtų papulti,- visa tai turėtų būti išmetama į mišrioms komunalinėms atliekoms skirtus konteinerius. Tačiau šių atliekų dalis tirtame sraute  tesudarė apie 13 procentų. Tyrimas buvo vykdytas gamintojų ir importuotojų organizacijų užsakymu. Už atliekas, kurias gyventojai išrūšiuoja ir išmeta į mėlynuosius konteinerius, gyventojai nemoka. Jų tvarkymo išlaidos tenka gamintojų ir importuotojų organizacijoms. Pasak Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro specialistė ryšiams su visuomene Liucijos Burbienės, pirkdami prekes gyventojai jų gamintojams ir importuotojams sumoka į prekės kainą įskaičiuojamą ir pakuočių bei pakuočių atliekų sutvarkymo mokestį. Jeigu šias atliekas iš bendro mišrių komunalinių atliekų kiekio atskiriame ir metame į mėlynuosius konteinerius, už jų tvarkymą pakartotinai nemokame. Jeigu šios atliekos neišrūšiuojamos ir patenka į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, tuomet mokestis už jų tvarkymą dar kartą atitenka gyventojams.
 
Šakiečiai sulauks ir kompostavimo dėžių

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras neseniai baigė viešojo pirkimo procedūras žaliųjų atliekų kompostavimo dėžėms įsigyti. „Už mažiausią kainą yra nupirkta 14 tūkstančių žaliųjų atliekų kompostavimo dėžių, kurios dar šį rudenį turėtų būti išdalintos jų pageidaujantiems gyventojams“,- sakė L.Burbienė. Individualių valdų šeimininkai turės įsipareigoti, kad iš bendro atliekų kiekio atskirs žaliąsias atliekas ir jas susitvarkys patys, – kompostuos kompostavimo dėžėse arba į šias dėžes netelpančius didesnius šių atliekų kiekius patys pristatys į visose savivaldybėse esančias kompostavimo aikšteles. Atliekų tvarkytojai tikisi, kad gyventojams pradėjus kompostuoti atliekas ir gautą kompostą sunaudojant savo poreikiams,  patenkančių į sąvartyną atliekų kiekiai gerokai sumažės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.