Girėnų bendruomenė nuo šiol rinksis naujame pastate

girenu namaiAsta GVILDIENĖ
 
Ateinantį šeštadienį girėniškių laukia šventė – oficialus naujų bendruomenės namų atidarymas. Ilgą laiką glaudęsi Zanavykų krašto muziejaus patalpose, jie pagaliau peržengs savų namų slenkstį.  Ilgametis Girėnų bendruomenės centro pirmininkas Zigmas Povilaitis džiaugiasi, kad nuo šiol gausesni žmonių susibūrimai, meno kolektyvų repeticijos, koncertai ir kiti renginiai vyks erdvioje salėje.
 
Nuotr. Z. Povilaitis džiaugiasi naujais dar dažais tebekvepiančiais bendruomenės namais.
 
Nors bendruomenėje šiandien yra 100 narių, tačiau Girėnuose ir aplinkiniuose kaimuose gyvenamąją vietą deklaruoja daugiau nei vienas tūkstantis gyventojų. Iki šiol jie neturėjo savų patalpų, kur galėtų organizuoti gyventojų bendruomeniškumą ugdančias veiklas, įvairinti jų laisvalaikį, tenkinti kultūrinius poreikius, kur galėtų repetuoti meno kolektyvai. Ypač ši problema aktuali šaltuoju metų periodu, kai baigiasi žemės ūkio darbai ir kaimo gyventojams atsiranda daugiau laisvo laiko.

Pernai rudenį statybas pradėję girėniškiai, per Šakių krašto vietos veiklos grupę siekė sukurti erdvę, kur būtų organizuojamos įvairios veiklos, kurių aktualumas užtikrintų visų kaimo gyventojų - ir moterų, ir jaunimo, ir vyresnio amžiaus žmonių, ir neįgaliųjų, ir kitų socialinės atskirties grupių poreikius.  „Ši erdvė su konferencijų sale ir bendro naudojimo patalpomis bus atvira kiekvienam bendruomenės nariui“, - patikino Z. Povilaitis, aprodydamas šviesų, dažais kvepiantį pastatą.

Pasak bendruomenės pirmininko, jį kol kas neramina tik pastato apšildymas, pajungtas nuo buvusio Zanavykų krašto muziejaus katilo. „Kaip bus reguliuojamas šilumos padavimas? Mums nereikės tiek, kiek čia įsikėlusiems ir kasdien dirbantiems Šakių socialinių paslaugų centro darbuotojams. Kai renginiai nevyks, mes savo patalpas galėsime šildyti minimaliai. Kaip žinosime, kiek reikės mokėti už šias paslaugas? – klausė Z. Povilaitis.

Projektą kuruojantis savivaldybės administracijos Regioninės plėtros skyriaus specialistas Vytautas Mauza teigė, kad toks ir buvo pirminis patalpų apšildymo variantas. „Bendruomenės salė bus šildoma iš buvusio muziejaus pastato nutiestais vamzdynais. Čia nauju pakeistas sukiužęs katilas, pastatytas skaitliukas, pagal kurio rodmenis bendruomenė atsiskaitys už suvartotą šilumos energiją, -  paaiškino V. Mauza.

Šalia bendruomenės namų dar vis kaukši plaktukai, kyla dar vienas pastatas -  senovės laikų karčema su stadala (pastoge arkliams statyti). Toks buvo paskutinis Juozo Domeikos noras. Čia bendruomenė planuoja įkurti  kulinarinio paveldo stubą, kur jaunimą mokytų kepti duoną ir gaminti tradicinius zanavykiškus valgius. Žiemą šios patalpos būtų apšildomos pirmajame aukšte įrengtu židiniu.

Tiesa, J. Domeikos paliktų lėšų (beveik 80 tūkst. litų) pastatyti ir įrengti tokiam statiniui nepakaks. Pasak Z.Povilaičio, teks ieškoti rėmėjų. Daug prie karčemos iškilimo prisidėjo ir vietiniai kaimo žmonės – padėjo lieti pamatus, nutiesti komunikacijas. Girėniškis tikisi, kad stubos vidaus įrengimo darbus bus galima atlikti taip pat savomis jėgomis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.