Ar aikštelė išspręstų kelių chuliganų problemą?

mockeviciuteRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį penktadienį Atvirame Šakių jaunimo centre vyko vieša diskusija „Stop karui keliuose”. Diskusijos metu buvo sprendžiamas klausimas, kaip kovoti su pastaruoju metu vis dažniau pasitaikančiais nelaimingais atsitikimais, kuriuos keliuose sukelia dar nedidelę vairavimo patirtį turintys vairuotojai.

Nuotr. Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė sako, kad jaunųjų eismo dalyvių elgesys gatvėse priklauso ir nuo jų šeimos požiūrio bei teisingo auklėjimo.

Situacija keliuose

Diskusijos su jaunimu idėjos autoriai, tarybos nariai Mindaugas Tarnauskas ir Laurynas Suodaitis sako, kad tokios diskusijos  poreikį politikai jaučia matydami dabartinę situaciją keliuose. Vis daugiau žmonių, sulaukę pilnametystės, siekia įsigyti vairuotojo pažymėjimą, o vos jį gavę leidžia sau nepaisyti eismo taisyklių: rengia lenktynes keliuose, lenkia vietose, kur negalima lenkti, viršija greitį, vairuoja išgėrę. Taip įvyksta avarijos, o jose žūsta žmonės. Kaip su tuo kovoti? Nuo ko pradėti? Ar policija gali sustabdyti karą keliuose? Gal ir mes galime prie to prisidėti?

„Mums buvo įdomu išgirsti jaunimo nuomonę apie keliuose vykstančius įvykius, kaip jie tai vertina. Ar jie mato šiandieninę situaciją kaip problemą? Jei taip,  tai kokias prevencines priemones jie patys galėtų pasiūlyti? Ką galėtume ir mes, visa visuomenė, padaryti, kad vairavimas taptų saugesnis tiek jaunimui, tiek kitiems eismo dalyviams?“ – klausia M. Tarnauskas.

Kur dėtis jaunimui?

Diskusijoje su jaunimu taip pat dalyvavo ir policijos pareigūnai – Šakių policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis ir Šakių bendruomenių pareigūnė Aušra Mockevičiūtė. Anot A. Mockevičiūtės, gaila, kad į diskusiją neatvyko kelių policijos atstovai, tačiau Šakių kelių policijos grupės vyr. specialistas Gintautas Vedegys informavo, kad iki šių metų spalio pirmos dienos mūsų rajone jau yra įvykę 18 avarijų, iš kurių keturias sukėlė jaunimas. Anot bendruomenės pareigūnės, mūsų mieste jai ne kartą teko pastebėti neatsakingą, chuliganišką jaunimo elgesį, nors negalima vienareikšmiškai teigti, kad visi jauni vairuotojai pažeidžia Kelių eismo taisykles. Pareigūnė pastebi, kad jaunimas nekorektiškai elgiasi ne tik gatvėse, tačiau vakarais būriuojasi ir įvairiose stovėjimo aikštelėse, kad ir prie kapinių, geria alkoholį, triukšmauja, šiukšlina... Anot A. Mockevičiūtės, sunku suprasti, kodėl šiuolaikiniam jaunimui to reikia, kodėl jie nesirenka užmiestyje, nuošalesnėse vietose. Klausimas, kur burtis miesto jaunimui, nuskamba garsiai jau ne pirmą kartą, apie tai buvo kalbama ir Šakių bendruomenės susirinkime. Tiek minėtame susirinkime, tiek penktadienį visi susirinkusieji priėjo bendrą nuomonę, kad reikia duoti jaunimui atokią aikštelę, kur jie galėtų būriuotis vakarais, nes šiandien, akivaizdu, kad tokiems susibūrimams yra didžiulis poreikis.

Tačiau diskusijos metu pasigirdo ir kitų nuomonių – ar tikrai tik jaunimas chuliganiškai elgiasi gatvėse, ar tikrai visais atvejais kaltas tik amžius? Kaip sako policijos komisariato viršininkas M. Akelaitis, tai nėra absoliuti tiesa, kitas ir šešiolikmetis elgiasi atsakingiau už tūlą 40 m. pilietį. Policijos pareigūnai pastebi, kad  vairuotojų eismo kultūrą gerina visuomenės švietimas. Pasak bendruomenių pareigūnės A. Mockevičiūtės, šiandien tikrai netrūksta švietimo šiuo klausimu mokyklose, tik gaila, kad dar užtruks šiek tiek laiko, kol ši karta užaugs.

Jaunimas turi savų poreikių

Diskusijoje dalyvavęs jaunuolis Linas sako, kad kiekvienam ką tik teises išsilaikiusiam jaunuoliui visada kils noras išbandyti savo  automobilį, užtraukti rankinį stabdį ar panašiai, tad jis siūlo tam reikalui įrengti atskirą aikštelę, kur jauni vairuotojai galėtų „pasireikšti”, nekenkdami visuomenei. Tarybos nariai sako, kad tokius jaunimo norus galėtų padėti įgyvendinti mūsų miesto sporto klubai, suorganizuodami renginį, skirtą vairuotojams su ne sportiniais automobiliais, paprasčiausiai tam, kad išbandytų savo ir transporto priemones uždaroje aikštelėje ar trasoje.

Tarybos narys L. Suodaitis pastebėjo, kad Lietuvoje esame įpratę spręsti problemas tada, kai jau kažkas atsitinka. Tad, pasak politiko, nereikia bijoti būti pradininkais ir ieškoti sprendimų, kurie padėtų užbėgti liūdniems įvykiams už akių.

Visi diskusijos dalyviai vieningai priėjo išvadą: mūsų rajone jaunimui labai reikia atokios stovėjimo aikštelės, kur jie galėtų būriuotis netrukdydami gyventojų, bei tam tikrų renginių, kur galėtų išbandyti savo gebėjimus ir automobilių galias, nekenkdami  eismo saugumui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.