Savivaldybės darbuotojams šventės bus sočios

priedaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Artėjant didžiosioms metų šventėms visi mes norime būti prisiminti, norime, kad būtų padėkota už atliekamus darbus bei įdėtas pastangas tiems darbams nudirbti. Dažnai darbdaviai stengdamiesi pradžiuginti darbuotojus, metų pabaigoje jiems išmoka vadinamąjį 13-tą atlyginimą. Ne išimtis ir savivaldybės darbuotojai. Beje, kai kurie iš jų priemokas prie gaunamo atlyginimo gauna ne tik švenčių proga.

Nuotr. Nenuskriausti liks ir savivaldybės kontroliuojamų uždarųjų akcinių bendrovių vadovai – E.Sniečkaus sutikimu jiems bus išmokėtos mėnesinės algos dydžio premijos.
 
Šventėms – po 200 eurų

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus gruodžio 10 d. savo įsakymu nurodė, jog skiria rajono savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams iš sutaupyto darbo užmokesčio fondo lėšų vienkartines pinigines išmokas po 200 eurų (atskaičius mokesčius) artėjančių šv. Kalėdų ir Naujųjų metų proga. Pagal darbo sutartį savivaldybėje dirbantiems asmenims, kurie dirba pilnu darbo krūviu, administracijos direktoriaus įsakymu skiriama taip pat po 200 eurų, atskaičius mokesčius, o nepilnu darbo krūviu dirbantiems darbuotojams – po 100 eurų.

Tos pačios dienos rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus potvarkiu rajono savivaldybės administracijos direktoriui E.Sniečkui, jo pavaduotojai Ingai Cibulskienei, savivaldybės kontrolierei Astai Domeikienei, mero padėjėjui Rimantui Valiukui ir tarybos sekretorei Ingai Kanapeckienei iš sutaupyto darbo užmokesčio fondo lėšų taip pat bus skiriamos vienkartinės piniginės išmokos – po 200 eurų (atskaičius mokesčius).

Anksčiau savivaldybės darbuotojams šventinės išmokos būdavo mokamos priklausomai nuo darbuotojo atlyginimo dydžio. Šiais metais, kaip jau buvo minėta, visiems išmokama vienodo dydžio išmoka. Administracijos direktoriaus teigimu, nesvarbu, ar žmogus savivaldybėje dirba valytoju, ar užima aukštesnes pareigas, – visiems šventės turi būti vienodai sočios ir visi ant šventinio stalo turi turėti galimybę pasidėti vienodą kiekį maisto. Šiai minčiai pritarė ir J. Bertašius.

„Jeigu mokama šventinė išmoka, ji visiems turi būti mokama vienodo dydžio, nepaisant užimamų pareigų. Nauja tvarka man priimtina ir atrodo teisinga“, – pastebėjo J. Bertašius.

Nenuskriausti liks ir savivaldybės kontroliuojamų uždarųjų akcinių bendrovių vadovai – E.Sniečkaus sutikimu jiems bus išmokėtos mėnesinės algos dydžio premijos.

Išmokų atsisakę

Artėjant didžiosioms metų šventėms tokios vienkartinės išmokos turėtų būti išmokamos ir merui Juozui Bertašiui bei jo pavaduotojui Edgarui Pilypaičiui, tačiau nebus, nes jie tokių išmokų yra atsisakę. Pasak J. Bertašiaus, jis šventinių išmokų neėmė „niekad gyvenime“, ir neims, kol bus rajono meru. Pasak rajono vadovo, šiais metais susitaupė nemaža suma pinigų, tačiau, jo manymu, šie pinigai turėtų atitekti neįgaliesiems, senoliams, Šakių vaikų globos namams ir kitiems, kuriems tų pinigų itin trūksta.
Pasiteiravus E. Pilypaičio, jis taip pat patvirtino, kad šventinės išmokos yra atsisakęs. Mero pavaduotojas taip pat teigė, kad, jo manymu, tokios išmokos turėtų atsisakyti ir visi aukščiausieji administracijos darbuotojai.

„Iš tikrųjų maniau, kad šios išmokos atsisakys visi aukščiausi administracijos darbuotojai, tačiau likom dviese su meru. Aišku, kiekvieno žmogaus supratimas šiuo klausimu yra savotiškas, bet visgi manau, kad aukščiausi pareigūnai tikrai neturėtų imti tokių išmokų“, – savo nuomonę išsakė E. Pilypaitis.

Priemokos skirtos 44 darbuotojams

Kai kuriems savivaldybės darbuotojams papildomos priemokos skiriamos ne tik švenčių proga. Pavyzdžiui, nuo šių metų pradžios iki gruodžio 31 d. priemokos prie tarnybinių atlyginimų administracijos direktoriaus įsakymu paskirtos 44 savivaldybės administracijos darbuotojams, jų dydis – nuo 10 iki 50 proc. pareiginės algos dydžio ar koeficientų, kurių pagrindu imama Lietuvos Respublikos nutarimu patvirtinta bazinė mėnesinė alga. Dažniausiai minėtoji priemoka skiriama už papildomai atliekamą darbą, įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą, kai padidėjęs darbo mastas, už įvairių komisijų darbo organizavimą ir pan.

„Auksinė mintis“

Lapkričio mėnesį administracijos direktoriaus įsakymu tokia 38 proc. dydžio priemoka iki metų galo skirta vienam iš savivaldybės administracijos darbuotojų, o priemokos skyrimo priežastimi nurodyta „aukšta kvalifikacija“. Tačiau daug diskusijų sukėlė tai, jog minėtojo asmens aukšta kvalifikacija – magistro laipsnis. Vertėtų pastebėti, kad visi savivaldybės darbuotojai, kurie iki 1995 m. įgijo aukštąjį universitetinį išsilavinimą, prilyginami magistro kvalifikaciniam laipsniui, tad tokių darbuotojų yra tikrai nemažai.

J. Bertašiaus pasiteiravus apie šią situaciją šis teigė, jog įsakymas, kuriame parašyta, jog darbuotojai priemoka skiriama „už aukštą kvalifikaciją“ – per neapsižiūrėjimą įvykusi klaida, o tokia formuluotė, pasak mero, yra „protu nesuvokiama“.

„Direktorius savo parašą deda ant šimtų įsakymų ir paprasčiausiai to nepastebėjo. Tačiau tokia formuluotė galioja tik iki metų galo, nes kitiems metams tokie įsakymai turi būti rašomi iš naujo. Direktorius tai žino, aš irgi pastebėjau, todėl ir paaiškinu – įvyko klaida, o direktorius kaltas, kad jos nepastebėjo. Negali būti tokios formuluotės kaip „aukšta kvalifikacija“, nekvalifikuoti žmonės apskritai savivaldybėje negali dirbti, tokia formuluotė yra atradimas – auksinė mintis“, – nuomonę išsakė J. Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.