Vienas aplinkkelis Giedručiuose ar geresnės gatvės seniūnijose?

ukininku gatve
Nuotr. Šią gatvę Giedručiuose numatoma kapitaliai suremontuoti už 893 tūkst. eurų. Čia įrengus aplinkkelį jis esą pasitarnautų nukreipiant sunkųjį transportą nuo miesto centro iš Jurbarko pusės Slavikų ir Kudirkos Naumiesčio link.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono seniūnai, sužinoję, kad iš jiems skirtų lėšų vietinės reikšmės kelių priežiūrai bus asfaltuojama Ūkininkų gatvė Giedručiuose, t. y. planuojamas įrengti aplinkkelis, kreipėsi į rajono savivaldybės tarybos narius ir savo nepasitenkinimą išsakė tarybos komitetų posėdžiuose. Ne vienas tarybos narys garsiai abejojo, ar aplinkkelis yra tikrai toks svarbus rajonui, tačiau galutinis sprendimas bus priimtas šiandienos tarybos posėdyje.

Aplinkkelis Giedručiuose

Praėjusių metų vasario 5 d. rajono taryba patvirtino, kaip bus skirstomos Kelių direkcijos skiriamos lėšos savivaldybės vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti, taisyti ir prižiūrėti 2016-2018 metais. Šakių rajono savivaldybės trimetei programai kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos vietinės reikšmės keliams (gatvėms) tiesti, rekonstruoti, taisyti (remontuoti), prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti skirta 1 mln. 40,2 tūkst. eurų. Iš šių lėšų apie 5 proc. skiriama eismo saugumo priemonėms, net 50 proc. – būsimų darbų projektavimui ir kapitalo formavimui, likusi dalis – einamiesiems darbams: techninei priežiūrai, inventorizacijai ir kitkam. Kurias gatves remontuoti ar asfaltuoti, sprendžia seniūnai, atsižvelgdami į gyventojų skaičių ir gatvių ilgį.

Kapitalinį remontą pradėti numatyta ir Šakių seniūnijos Giedručių kaimo Ūkininkų gatvėje. Šioje gatvėje numatytas įrengti apvažiavimas Šakiai–Matuliai, nukreipiant sunkųjį transportą nuo miesto centro iš Jurbarko pusės Slavikų ir Kudirkos Naumiesčio link. Ši gatvė tęsiasi per Giedručius apie 1,5 km, suplanuota ją praplėsti iki 6 m, tam reikės nemenkos sumos. Praeitais metais 45 tūkst. eurų buvo skirti tik projektavimui.

Šių metų sausio 5 d. įvykusio kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų paskirstymo komisijos posėdžio metu buvo priimtas sprendimas 2017–2018 m. įrengti asfalto dangą Ūkininkų gatvėje, numatyta ir šiems darbams reikalinga suma – 893 tūkst. eurų.

Seniūnai prieš

Kad Giedručiuose bus tiesiamas aplinkkelis – su tuo seniūnai nesutiko ir išsakė dar sausio 3 d. seniūnų pasitarime, bet jų niekas neišgirdo. Jie Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio teiravosi, kur yra panaudojamos ir ar tikslingai panaudojamos Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos. Vedėjas patarė pasiskaityti savivaldybės internetinėje svetainėje.

Sausio 20 d. seniūnai kreipėsi į savivaldybės tarybos narius pareikšdami, kad jie kategoriškai nesutinka su komisijos sprendimu, kad Ūkininkų gatvės asfaltavimas būtų įtrauktas į trimetę kelių programą. Seniūnai mano, kad asfalto dangos (aplinkkelio) Ūkininkų gatvėje  įrengimui lėšų savivaldybė turi ieškoti iš kitų finansavimo šaltinių, o trimetėms kelių programoms įgyvendinti skirtos lėšos turi būti paskirstytos pagal numatytą darbų poreikį ir atiduotos kiekvienai seniūnijai.

Ar seniūnai pataikauja?

Seniūnai dalyvavo visuose komitetų posėdžiuose ir garsiai išsakė nuomonę, kad nesutinka su tokiu lėšų paskirstymu.

„Trimetė kelių programa seniūnijoms yra vienintelis šaltinis, iš kurios galime išasfaltuoti gatveles seniūnijose. Mes, teikdami prašymus dėl seniūnijų teritorijoje esančių kelių ir gatvių tiesimo bei taisymo poreikio, derinam su seniūnaičiais, tariamės su bendruomenės nariais. Ir kai visi mūsų planai sugriūva, ką žmonėms turime pasakyti?“ – kreipėsi į susirinkusius Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius.

Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio pasakymas, kad seniūnai nori būti geri prieš seniūnaičius ir bendruomenės narius, įsiutino susirinkusius. Pasak komiteto pirmininkės Rimos Rauktienės, ar seniūnų noras, kad seniūnijų žmonės važinėtų geresniais keliais, yra pataikavimas?

Kai kuriuose komitetuose seniūnai pripažino, kad praktika rodo, jog vienoms seniūnijos „užleidus“ lėšas kitoms, jos neatgaunamos, tad jie nusileisti neketino ir nenorėjo Šakių seniūnijos iškelti aukščiau kitų.

Reikalingas ar ne?

Visgi buvo klausiančių, kam ir kodėl yra toks svarbus planuojamas aplinkkelis Giedručiuose? K. Kuncaitis paaiškino, kad jo įrengimas numatytas rajono strateginiame plane, eismo saugumo komisijoje svarstyta, kad aplinkkelio reikia. Pagal rajono tarybos patvirtintą aprašą, pagal kurį yra skirstomos lėšos keliams, Ūkininkų gatvės kapitalinį remontą pagal prioritetus yra numatyta atlikti 2017–2018 m.

„Įrengus aplinkkelį, per Šakių miestą nevažiuos sunkiasvorė technika, minėtoje gatvėje yra gyvenamieji namai bei svarbūs gamybiniai objektai“, – aiškino K. Kuncaitis.

Finansų komitete Bernardinas Petras Vainius kalbėjo, kad norint išspręsti sunkiasvorės technikos srautus, taršą ir kitus klausimus, reikėtų kalbėti ne apie vieną, o tris aplinkkelius Šakių mieste.

Tiesa, tarybos narei Eglei Dragūnaitytei paklausus, ar atliktas koks tyrimas, ar apskaičiuota, kokie sunkvežimių ar kitos technikos srautai numatytu aplinkkeliu važiuos, Ūkio skyriaus vedėjas taip ir neatsakė. Panašius klausimus įvairiuose komitetų posėdžiuose uždavinėjo ir kiti tarybos nariai. Pavyzdžiui, Laurynas Suodaitis tikino apskritai nematantis prasmės, kam Giedručiuose reikalinga vos ne autostrada.

Į E. Dragūnaitytės klausimą, kas bus, jeigu aplinkkelis nebus daromas, K. Kuncaitis atsakė, kad už tas lėšas bus sutvarkytos nežymios seniūnijų gatvelės.

„Aš gyvenu Šakiuose, važinėju žvyrkeliu ir problemos nekeliu. Ko aš čia nervuojuosi – kaip jūs nuspręsit, taip ir bus. Pagal gaunamą finansavimą ir pagal turimų gatvių ilgį rajone mes 80 metų tuos kelius tvarkysim“, – neslėpė emocijų K. Kuncaitis.

Kituose komitetų posėdžiuose jis ragino tarybos narius atsimerkti, uždavinėti protingus klausimus, galvoti vyriškai, bet galiausiai atsiprašė už pasikarščiavimą, nes kai visuose posėdžiuose esą kalbama tas pats per tą patį, jis žmogiškai praranda pusiausvyrą.

Padidėjo lėšos

Tarybos nariams kilo klausimų ir dėl lėšų paskirstymo minėtai Ūkininkų gatvei. 2016 m. buvo numatyta skirti 350 tūkst. eurų, šiais metais kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų paskirstymo komisija Ūkininkų gatvės (aplinkkelio) darbų vertę įvertino 893 tūkst. eurų. Tarybos narė Violeta Simonavičienė teiravosi, ar nebūtų galima už tuos pirminius pinigus įrengti minėtą aplinkkelį, tuomet nenukentėtų seniūnijos.

K. Kuncaitis bandė paaiškinti, kad norint įrengti kelią, skirtą sunkiasvorei technikai, keliami atitinkami reikalavimai, todėl skaičiuojamoji kaina išaugo.

Tarybos narius ir seniūnus domino ir komisija, kuri lengva ranka žarsto seniūnijų keliams skirtas lėšas. Paprašytas juos įvardinti, Ūkio skyriaus vedėjas  paminėjo, kad be jo, komisiją sudarė Ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Aurimas Staugaitis, Kudirkos Naumiesčio seniūnas A. Stankevičius (jis seniūnų seniūnas, atstovaujantis visų seniūnų interesus ir vienintelis balsavo prieš komisijos sprendimą skirti lėšas aplinkkeliui – red. past.) bei du tarybos nariai – Valdas Stankūnas ir Bernardinas Petras Vainius. Susirinkusieji buvo kategoriški ir pareiškė, kad „penki žmonės neturi dominuoti rajone“.

„Juk nepaaiškinsi žmonėms, kad savivaldybė daro aplinkkelį, o jūs, gyventojai, palaukit su keliais. Atimat tą vienintelį trupinį iš mūsų“, – diskusijas norėjo užbaigė Lukšių seniūnas Vidas Cikana.

Galutinis žodis turėtų būti tartas šiandieniniame tarybos posėdyje. Ko gero, diskusijų gali netrūkti, nes vieni komitetai ragino pritarti aplinkkelio įrengimui, kiti siūlė: jei jau įrenginėti, tai tik iš Šakių seniūnijai skirtų lėšų, o ne bendra visų sąskaita; treti prašė papildomos informacijos. Tarkim, Irena Haase prašė pateikti informaciją, kokie konkrečiai darbai bus neįvykdyti seniūnijose, jei pinigai būtų visgi paskirti aplinkkelio įrengimui. B. P. Vainius ragino apskritai darbus pirkti ir atlikti dalimis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.