Trukt už vadžių – vėl iš pradžių...

konteineris siuksliu
Nuotr. Šiuo metu savivaldybę aptarnaujanti šiukšlių vežėjų įmonė UAB „Ecoservice“ pasižadėjo per mėnesį nurinkti ir išvežti nereikalingus bendrųjų atliekų konteinerius iš visų rajono kampelių.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Jau kelinti metai seniūnų susirinkimų metu kalbama apie vieną ir tą pačią problemą – šiukšles, bendrojo naudojimo šiukšlių konteinerius, stambiagabaričių šiukšlių vežimą ir kitas problemas, susijusias su šiukšlių ūkiu. Šio seniūnų susirinkimo metu įvyko akistata tarp seniūnų ir šiukšlių vežėjų, kad būtų aptartos ir galutinai išspręstos nereikalingų atliekų konteinerių išvežimo ir kitos problemos.

Į susitikimą su seniūnais atvyko Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) direktorius Algirdas Bagušinskas bei Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Saulius Šimonėlis. Susitikime taip pat dalyvavo atliekų vežėjo paslaugas teikiančios UAB „Ecoservice“ Marijampolės padalinio vadovė Lina Brazauskaitė bei vadybininkas Robertas Beržinskas. Anot direktoriaus A. Bagušinsko, nepavydėtina situacija su bendrojo naudojimo šiukšlių konteineriais susidarė tada, kai atliekas mūsų rajone pradėjo vežti kiti vežėjai, o prieš tai paslaugas teikusi įmonė UAB „Ekonovus“ pastariesiems neperdavė tikslios informacijos apie išdalintus bendruosius ir individualius šiukšlių konteinerius, nes jau patys nežinojo, kur ir kiek jų yra ir kurie dar naudojami. Problemos esmė yra visiškai paprasta – bendraisiais šiukšlių konteineriais, kurie stovi atokiau nuo namų, dažnai naudojasi pravažiuojantys asmenys ir išmeta atliekas ne tik į konteinerius, bet ir šalia jų. Kad išvengtų šitos problemos, savivaldybės administracija jau prieš kurį laiką buvo pavedusi seniūnams sužiūrėti visus seniūnijose esančius bendruosius konteinerius ir juos identifikuoti, t. y. išsiaiškinti, ar jie siejami su gyventojais, ar ne, o gal galima juos pakeisti į individualius. Tą seniūnai seniausiai padarė ir pateikė „karštų taškų“ sąrašą – kokius konteinerius paslaugų tiekėjai gali nuvežti, nes jie nėra reikalingi. Į tokius atokiai stovinčius bendruosius konteinerius dažniausiai meta šiukšles kas nori, o gyventojai turi savo individulius mišriųjų atliekų konteinerius, arba yra sodybų, kuriose niekas negyvena, bet konteineriai stovi neva dėl jų.

Sudargo ir Slavikų seniūnijų seniūnė Rita Grigaitienė sako, kad Sudargo seniūnijoje esančiame Grinaičių kaime Molupio gatvėje, kur stovi vos penki namai, yra tiek bendras atliekų konteineris, tiek patys gatvės gyventojai turi individualius konteinerius. Akivaizdu, kad bendras atliekų konteineris čia nėra reikalingas, tačiau seniūnės prašymo niekas negirdi kelinti metai.

Seniūnai kokie dveji metai vis prašo nuvežti nenaudojamus arba nereikalingus konteinerius, ne vieno seniūnų susirinkimo metu buvo kalbama apie šią problemą tiesiog vežėjams už nugaros, o tai irgi neišspręsdavo situacijos, tačiau šį kartą savivaldybės administracijos darbuotojai ir seniūnai prirėmė atsakingus už šiukšlių vežimą asmenis prie sienos ne juokais.

„Jums yra pateikti adresai su konkrečiomis koordinatėmis, kur reikia nuimti konteinerius. Šitas darbas dar nepadarytas. Kodėl?“ – klausė mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius tiek MAATC atstovų, tiek pačių vežėjų.

Galų gale po ilgų diskusijų su atliekų vežėjais savivaldybės administracija ir seniūnai priėmė bendrą susitarimą, kad sudarys grafikus, kurioje seniūnijoje ir kurią dieną bus išvežami nereikalingi buitinių atliekų konteineriai, o seniūnai padės teikdami informaciją apie situaciją savose seniūnijose. UAB „Ecoservice“ atstovai sako, kad nuimti visus nereikalingus bendro naudojimo konteinerius jie gali greitai, tačiau nežino, kaip greitu būdu išdalinti žmonėms apie du tūkstančius individualių konteinerių. Tačiau seniūnai aiškina, kad dviejų tūkstančių konteinerių žmonėms dalinti tikrai nereikės, nes kai kurie jau turi mišriųjų atliekų konteinerius, tik jie dar nėra žymėti, be to, yra sodybų, kuriose niekas negyvena ir pan. Taip turėtų problema išsispręsti, o UAB „Ecoservice“ atstovai pažadėjo, kad per mėnesį nereikalingi bendrųjų buitinių atliekų konteineriai bus surinkti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.