Slidūs keliai – iššūkis vairuotojams

sunkvezimis griovyje
Nuotr. Sausio 17 d. prie Šakių miesto, Kumpupių kaimo ribose, dėl galimai slidžios kelio dangos į griovį nuvirto vilkikas „Mercedes Benz“. Vairuotoją išlaisvino ugniagesiai.

Dėl permainingo oro, nuo minuso iki pliuso šokinėjančios temperatūros praėjusią savaitę eismo sąlygos visoje šalyje tapo labai sudėtingos. Praėjusį ketvirtadienį valstybinės reikšmės kelius prižiūrinti „Kelių priežiūra“, atsižvelgdama į pastarosiomis dienomis vyravusius žiemos reiškinius, paskelbė ekstremaliąją padėtį.

„Kelių priežiūra“ pabrėžė, kad blogiausia situacija susiklostė rajoniniuose keliuose, kurie yra žemiausio priežiūros lygio. Tokie keliai nėra dažnai barstomi nei smėlio, nei druskų mišiniais. Tačiau, kaip informavo Šakių padalinio „Kelių priežiūros“ vadovas Antanas Pauliukevičius, mūsų rajone seniūnijos dažniausiai yra sudariusios su jų tarnyba sutartis ir visi keliai yra daugiau mažiau prižiūrimi. Kai kurios seniūnijos, esant didesnei sniego dangai, pačios rūpinasi kelių nuvalymu. Kalbėdamas apie regioninius kelius, tarnybos vadovas sako, kad barstymas druskos mišiniais neduoda naudos, kai yra žema temperatūra (žemesnė negu 10 laipsnių šalčio).

Galbūt prastos eismo sąlygos lėmė ir eismo įvykius keliuose – nuo praėjusio ketvirtadienio net keletas automobilių nuvažiavo nuo kelio. Sausio 17 d. apie 19 val. prie Šakių miesto, Kumpupių kaimo ribose, į griovį nuvažiavo ir ant šono nuvirto vilkikas „Mercedes Benz“. Jo vairuotoją teko ištraukti ugniagesiams gelbėtojams, jis buvo nugabentas į ligoninę. Tą pačią dieną 10.30 val. Griškabūdyje nuvažiavo nuo kelio automobilis „Audi“, bet niekas nenukentėjo. Nukentėjusių nebuvo ir sausio 18 d., kai  10.23 val. Veršių kaime nuo kelio nuvažiavo automobilis „Renault“, ir  20 val. Šakiuose, kai Rasų gatvėje, „Audi“ vairuotojas taip pat nuvažiavo nuo kelio.

Šeštadienį dėl galimai slidaus kelio apie 9 val. prie Grinaičių kaimo, Sudargo seniūnijoje, „BMW“ automobilio vairuotoja nuvažiavo nuo kelio. Tą pačią dieną apie 14 val. netoli Žvirgždaičių vairuotojas nesuvaldė „Citroen“ automobilio.

Sausio 20 d. 14 val. Duobiškių kaime susidūrė automobiliai „BMW“ ir „Volksvagen“.

Kaip sako Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, tiek smulkių eismo įvykių, kaip praėjusią savaitę, kitu metų laiku retai būna.  

Praėjusį penktadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paskelbė, kad mokyklų vadovai kartu su savivaldybe gali priimti sprendimą esant ekstremalioms vairavimo sąlygoms leisti vaikams likti namuose, t. y. nevežti į mokyklas.

Tokia galimybė yra įtvirtinta Bendruosiuose ugdymo planuose: mokyklos vadovas, esant aplinkybėms, keliančioms pavojų mokinių sveikatai ar gyvybei, ar paskelbus ekstremaliąją padėtį, priima sprendimus dėl ugdymo proceso koregavimo. Šis sprendimas būtų aktualus kaimiškose vietovėse gyvenantiems mokiniams. Kai keliai slidūs, nerizikuojant juos vežti slidžiu keliu ir saugant vaikų sveikatą, jie galėtų likti namuose, kol bus atkurtos palankios sąlygos.

Apie tragišką kelių būklę savivaldybės tarybos posėdžio metu prabilo tarybos narė bei pedagogė Eglė Dragūnaitytė. Ji tikino, kad mokyklinių autobusiukų vairuotojai į mokyklą atvyksta nuo įtampos šlapiomis nugaromis.  Ji ragino teisingai susidėlioti prioritetus ir ieškoti lėšų kelių barstymui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.