Neįgalieji aptarė nuveiktus darbus

Kovo 27 d. susirinkę Šakių žmonių su negalia sąjungos nariai aptarė praėjusių metų veiklą, paminėtas ir Janukiškių neįgaliųjų dienos centro veiklos dešimtmetis.

Jau dešimtmetį Šakių rajono žmonių su negalia sąjungai vadovaujanti Stasė Vasaitienė daug dėmesio skiria negalią turintiems žmonėms, sprendžia įvairias jų problemas. Apžvelgdama praėjusius metus ji paminėjo, kad vykdant socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems projektą dviejuose dienos centruose – Šakių ir Janukiškių – neįgalieji buvo mokomi kasdieninių higienos įgūdžių, sveikos gyvensenos, įvairių amatų. Pasak pirmininkės, dėl visuomenės senėjimo daugėja vienišų pagyvenusių ir neįgalių asmenų, todėl asmenims yra teikiama asmeninio asistento bei transporto paslauga. Tokia paslauga pasinaudojo 131 neįgalusis.
 
„Lankėme neįgaliuosius ir namuose, padėjome buityje, sprendėme kai kuriuos iškilusius klausimus“, – pasakojo pirmininkė. Anot jos, neįgaliųjų šeimos nariai taip pat klausėsi paskaitų, kaip valdyti ligą, kaip atpažinti paūmėjimus, bendrauti su ligoniais. Jau dešimtmetį yra teikiama transporto paslauga vykstantiems į hemodializės procedūras, taip pat vykstantiems į kultūrinius renginius, ekskursijas.

S. Vasaitienė paminėjo, kad 2018 m. į organizaciją įstojo 38 nariai, o iš viso organizacijoje 347 nariai. Pirmininkė dar pabrėžė, kad į sąjungą atvyksta ortopedai iš Šv. Luko medicinos centro, neįgalieji su nedidele priemoka gali užsisakyti avalynę, įvairius įtvarus. Praėjusiais metais sąjungos nariai keliavo po rajoną, aplankė Šventąją, Palangą, Birštoną, Druskininkus, taip pat vyko į Lenkiją. Sąjungos nariai, kaip ir kasmet, dalyvavo rajono neįgaliųjų sporto varžybose, seminaruose sėmėsi patirties. S. Vasaitienė pasidžiaugė visais žmonių su negalia sąjungos klubais, kurie taip pat daug keliauja, organizuoja šventes, yra kūrybingi ir pilni idėjų.

Renginio metu pasidžiaugta Janukiškių neįgaliųjų dienos centro vadove Danguole Bendžiuviene, kuri yra atsakinga ir rūpestinga, centrui vadovauja dešimt metų. Centro lankytojai švenčia kalendorines, valstybines šventes. Su ansambliu „Šešupės vingis“ (vad. Rimvydė Ralickienė) papuošia ne vieną renginį rajone, koncertavo Eržvilke, Klaipėdoje.

„Visiems linkiu dalintis brangiausia nemokama dovana – gerumu, dėmesiu, rūpesčiu, atjauta, palaikymu, gerbkime šalia esantį“, – linkėjo S. Vasaitienė.

Renginį vainikavo Lukšių „Draugystės“ klubo spektaklis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.