Sužinoję apie pastato pardavimą bendruomenės atstovai sukilo

ciauska zukauskas
Baltrušių bendruomenės atstovai (iš kairės) Kazimieras Čiauška, Virginija Naujokaitienė, Augenijus Žukauskas sako, jog žinia, kad bendruomenės centro pastatas ketinamas parduoti, buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus, todėl jie svarsto galimybes, kaip pastatą išsaugoti. Galimiems sprendimams jie turi mėnesį. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Rodos, Baltrušių bendruomenės centro bėdos nesibaigia. Penktadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje turėjo būti sprendžiamas klausimas dėl bendruomenės centro pastato pardavimo, tačiau sukilus bendruomenei klausimas mėnesiui atidėtas. Bendruomenės atstovai sako, jog laiko išspręsti visus klausimus per mažai ir apskritai nesupranta, kam ir kodėl kilo mintis staiga parduoti pastatą, kuris įgyvendinant projektą ir panaudojant europines lėšas (tiesa, su savivaldybės prisidėjimu) buvo tvarkytas būtent bendruomenės iniciatyva.
 
Priešistorė

Tenka priminti, kad Baltrušių bendruomenės centras jau seniai negali ramiai gyventi. 2011 m. su UAB „Statybų vizija“ buvo pasirašyta sutartis ir pradėti statybos darbai. Bendruomenė vylėsi, kad baigus darbus turės išsvajotas, tvarkingas patalpas ir jose galės vykdyti veiklą, tačiau... statybų bendrovė 2013 m. kreipėsi į teismą dėl neapmokėtos beveik 9 tūkst. eurų sąskaitos. Įsisuko teisminiai procesai, o buvęs, tiesa, oficialiai ir esamas bendruomenės centro pirmininkas Jonas Būtautas atsakymų į bendruomenei rūpimus klausimus nepateikė ir nepateikia, o remiamas prie sienos tiesiog „siunčia ant trijų raidžių“. Skola tebekybojo, bendruomenė neturėjo jos iš ko padengti, o galiausiai savivaldybės taryba pritarė taikos sutarčiai bei įsipareigojo padengti skolą. Tiesa, penktadienį posėdyje dalyvavę bendruomenės atstovai sakė, jog tą pačią dieną kalbėję su antstoliu, kuris patikinęs, kad skola esą taip ir nesumokėta ir ji siekia beveik 17 tūkst. eurų... Išgirsta suma, regis, buvo naujiena ir savivaldybės administracijos vadovams, kurie kėlė klausimą, ar nebus dar kažkas, ko ir jie nežino, bei žadėjo detales išsiaiškinti.

Žinia kaip perkūnas iš giedro dangaus

Tačiau bendruomenės atstovai į tarybos posėdį atskubėjo ne dėl skolos, o sužinoję, kad taryba ketina priimti sprendimą ir parduoti bendruomenės centro pastatą. Jie norėjo pasisakyti prieš tarybos posėdį ir prašyti ilgesnio laiko nei mėnuo visiems neaiškumams išspręsti, tačiau žodis bendruomenei buvo suteiktas tik po posėdžio, kai sprendimas klausimą atidėti, o ne išimti jau buvo priimtas.

„Mėnuo mums per mažai. Mes nežinojom, kad pastatas įtrauktas į nenaudojamų pastatų sąrašą, o vakar sužinojom, kad privatizuoja. Kam čia reikia taip šturmuoti? Spalį pripažįsta nenaudojamu, o dabar jau parduoda. Gal čia kerštas, kad jiems (savivaldybei – red. past.) reikėjo tą skolą mokėti, arba pirkėjas yra. Paaiškės, kokie čia interesai išlįs“, – piktinosi baltrušiškis Augenijus Žukauskas.

Anot jo, kur apskritai matyta, kad panaudos gavėjas, tai yra bendruomenė, mokėtų už statybas, jei pastato savininkė yra savivaldybė.

„Kodėl mus prievartavo, kad mokėtume?“ – teiravosi vyriškis.

Pasak bendruomenės atstovų, jų veikla paralyžiuota, sąskaitos areštuotos, o bendruomenės pastatas yra vienintelis, kurį turi visuomenės poreikiams. Tad žinia apie ketinimą parduoti jiems buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus.

„Girdėjome iš nuogirdų, bet nieko konkretaus. Norėjome visuotinį susirinkimą daryti ir kad atvykę viską paaiškintų. Bet meras atostogavo, direktoriaus kažkada nerado bendruomenės žmonės, o dabar akibrokštas“, – teigė bendruomenietė Virginija Naujokaitienė, pripažinusi, kad bendruomenė jau svarsčiusi ir į respublikinę spaudą kreiptis, nes nežino, kaip problemą spręsti ir viešą interesą apginti.

„Jei ne bendruomenė, ir dabar ten šunys landžiotų. Tik bendruomenės dėka buvo dasirista iki renovacijos“, –  kalbėjo Kazimieras Čiauška.

Svarsto steigti naują bendruomenę

Meras Edgaras Pilypaitis klausė, kur bendruomenė buvo anksčiau ir kodėl tik dabar pabudo, nes nuo pavasario pastatą prižiūri, tvarko ir už jį atsako seniūnija. Per tą laiką nebuvo gauta jokio bendruomenės prašymo pratęsti  panaudos sutartį, kuri baigėsi birželio 1 d. Neturi bendruomenė ir realaus pirmininko, nes niekas nenori bristi į tokią velniavą.

„Būtautas vienašališkus sprendimus priiminėjo, mes ir dėl teismų iš pradžių nežinojom, jau metai nežinom, kaip išeiti iš šios padėties“, – guodėsi į posėdį atskubėję baltrušiškiai.

„Mes net svarstom naują bendruomenę steigti. Būtautas pridarė, tegul kapstosi, jūs (savivaldybė – red. past.) su juo teiskitės“, – sakė A. Žukauskas ir užsiminė, kad naujai įsteigtai bendruomenei pagal panaudą savivaldybė vėl galėtų suteikti galimybę naudotis pastatu.

Prižiūri seniūnija

Į tribūną iškviestas Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis patikino, kad pastato priežiūra šiokia tokia našta, išlaidos, nes ir aplinką prižiūrėti tenka, o įrankių, turėtų prietaisų nelikę.

„Dingo tie įrankiai“, – patikino seniūnas, o kur ir kaip jie galėjo dingti, niekas nežino.

Tiesa, meras sakė girdėjęs nusiskundimų, kad po pastatą vis kažkas šmirinėja, tad prašė seniūno paaiškinti situaciją. Bendruomenės narius šis apibūdinimas papiktino, nes jie sakė, kad pastatą prižiūri, o seniūnas informavo, kad spalį pastate buvo vienos bendruomenės narės šermenys, taip pat aptarus, kad pastatas bus prižiūrimas, leista jame švęsti jubiliejų.

„Bent kartą per mėnesį pravėdinti reikia“, –  teigė seniūnas.

Tiesa, paklaustas, kaip žmonės legaliai atsiskaito, tarkim, už suvartotą elektros energiją, seniūnas patikino: „Susitariam, kad atneš benzino į žoliapjovę.“

Užkliuvo vertė

Beje, žmonėms užkliuvo ir turto, tai yra bendruomenės centro, nurodyta likutinė vertė, kuri yra 863 eurai.

„Gal mes susimetę nusiperkam? Kodėl taip mažai? Juk renovuotas pastatas“, – svarstė baltrušiškiai.

Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus specialistė Egidija Grigaitienė informavo, kad taip yra dėl galutinai nesutvarkytų dokumentų. Anot vedėjos, atkuriamoji vertė yra įregistruota daugiau nei 214 tūkst. eurų. Tiesa, jei pastatas visgi būtų parduodamas, jo vertę nustatinėtų nepriklausomas vertintojas.

Kaip bebūtų, prie šio klausimo bus grįžta kitą mėnesį ir paaiškės, kokius sprendimus priims bendruomenė bei kokiu keliu toliau žengs savivaldybės administracija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.