Gyventojai nori asfalto, bet nėra kam sutvarkyti netgi žvyrkelio

zypliai griskabudis
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ


Kelyje Lukšiai–Griškabūdis nuo šių metų pavasario iki vasaros vidurio vyko intensyvūs darbai – atskirose vietose buvo tvarkoma žvyro danga, profiliuojama. Tačiau darbus atlikusi AB „Kelių priežiūra“ netikėtai dingo, o Lepšių kaimo gyventojai nori, kad dalis kelio būtų kuo greičiau išasfaltuota. Kas vyksta tame žvyrkelyje?

Kaip aiškina Kelių direkcijos Tarptautinių ir viešųjų ryšių komunikacijos vadybininkas Saulius Jansonas, iš tiesų AB „Kelių priežiūra“ žvyrkelio Lukšiai–Griškabūdis ruože nuo 3 iki 10 km taisė žvyro dangą atskirose vietose, atliko profiliavimo darbus. Dėl šio kelio sutvarkymo į jo savininką yra ne kartą kreipęsis ir Lukšių seniūnas Vidas Cikana, nes kelias seniūnijoje yra labai svarbus – juo važinėja daug žemdirbių, aplinkinių kaimų gyventojų, turistų, kurie nori sutrumpinti savo maršrutus, komercine veikla užsiimantys asmenys, važiuojama į švietimo įstaigas.

Kelių direkcija šiais metais buvo paskelbusi viešąjį pirkimą dėl valstybinės reikšmės krašto kelio Lukšiai–Griškabūdis ruože nuo 3 iki 10 km paprastojo remonto. Tačiau konkurso metu nebuvo gauta pasiūlymų. Anot vadybininko, Kelių direkcija dar žada skelbti pakartotinai pirkimą šiems darbams atlikti.

„Atsižvelgus į lėšas, skirtas pagal Kelių priežiūros ir plėtros programą, žvyro dangos paprastojo remonto darbus minėtame kelio ruože planuojama atlikti iki 2021m., t. y. dar šįmet“, – sako S. Jansonas.

Tačiau Lepšių kaimo (Lukšių sen.) bendruomenė, regis, turi kitų ambicijų dėl šio žvyrkelio – jie vidurvasaryje susirašė raštą ir įteikė tiek Kelių direkcijai, tiek Susisiekimo ministerijai, tiek rajono savivaldybės tarybai prašydami įtraukti į asfaltuojamų kelių ruožų sąrašą žvyrkelio Lukšiai–Griškabūdis atkarpą nuo 1,573 km iki 10,377 kilometro. Gyventojai akcentuoja, kad šis kelias jungia du svarbius valstybinės reikšmės kelius: kelią Kaunas–Zapyškis–Šakiai su keliu Jurbarkas–Šakiai–Pilviškiai, todėl žmonės šiuo žvyrkeliu intensyviai naudojasi trumpindami atstumą, kuris sumažėja kokius 20 kilometrų.

Tačiau kalbant apie žvyrkelių asfaltavimą, Kelių direkcija turi sudarytą aiškią atrankos metodiką, kurioje būtent minėtas kelias yra 26-oje vietoje.

„Dar 2017 m. direkcija parengė „Asfaltuotinų valstybinės reikšmės kelių ruožų tarp skirtingų kelio dangų („zebrų“) atrankos metodiką“ ir „Gyvenviečių teritorijose esančių asfaltuotinų žvyrkelių ruožų atrankos metodiką“. Kelių direkcijai priklausantys valstybinės reikšmės keliai asfaltavimui atrenkami pagal žvyrkelių ruožų atrankos metodikas ir nustatytus atrankos kriterijus, t. y. ar yra viešasis transportas, ar ne, ar bus sugeneruotas papildomas eismas, ar yra lankytinos vietos, koks vidutinis metinis paros eismo intensyvumas, maršruto užbaigtumą, savivaldybės prioritetus ir t.t.“, – aiškina specialistas.

Pasak S. Jansono, pagal metodikas yra sureitinguoti visi valstybinės reikšmės keliai su žvyro danga ir sudarytas asfaltuotinų kelių ruožų sąrašas, kurį ketinama įgyvendinti iki 2022 m. Žvyrkelių asfaltavimas vykdomas atsižvelgus į skiriamą lėšų kiekį ir žvyrkelių asfaltavimo sąrašą.

Į viešai paskelbtą valstybinės reikšmės asfaltuotinų kelių ruožų sąrašą iš viso su žvyro danga pateko penki kelių ruožai, esantys Šakių rajono savivaldybėje. Anot vadybininko, žvyrkelio Lukšiai–Griškabūdis ruožas nuo 1,573 km iki 10,377 km minėtame sąraše yra 26 vietoje ir į šio periodo asfaltuotinų kelių sąrašą nepateko.

Tačiau visiškai nuleisti rankų gyventojams nereikėtų – Kelių direkcija skelbia, kad visi kelių ruožai, kurie nepateko į viešai paskelbtą valstybinės reikšmės asfaltuotinų kelių ruožų sąrašą, bus apsvarstyti ir įvertinti, kai bus rengiamas kito laikotarpio valstybinės reikšmės kelių su žvyro danga asfaltavimo sąrašas. Valstybinės reikšmės kelių asfaltavimo apimtys priklauso nuo Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.