Galimų vaiko teisių pažeidimų skaičius per metus išaugo trečdaliu

vaikas ziema
Pernai Šakių rajone fiksuota 790 galimų vaiko teisių pažeidimų atvejų. Tiesa, smurtinių pažeidimų nustatyta 140 mažiau nei 2019-aisiais. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pernai gavo daugiau kaip 39 tūkst. pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, tai 22 proc. daugiau nei 2019 metais. Gaunamų pranešimų skaičius išaugo ir apskrityje, ir rajone, tiesa, mažiau fiksuota smurtinių pranešimų.

Pasak Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Dovilės Burbaitės, Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius (VTAS), apimantis Šakių, Kalvarijos, Kazlų Rūdos ir Vilkaviškio rajonus bei Marijampolės miestą, pernai gavo beveik trečdaliu pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus daugiau nei 2019 m.

„Manome, kad tai rodo augantį visuomenės nepakantumą netinkamam elgesiui su vaiku“, – sako D. Burbaitė.

Per 2020 m. Šakių rajone iš viso gauta 790 pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus.  Per 2019 m. sulaukta kiek mažiau – 606. Šie duomenys apima visų rūšių pažeidimus: nepriežiūrą, įvairias konfliktines situacijas, psichologinį, fizinį smurtą.

Pasirodo, Šakių rajone per dieną gaunama iki dešimties pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus.

„Į visus reaguojama pagal nustatytą tvarką, kiekvienu konkrečiu atveju sprendžiama, kaip geriausiai užtikrinti vaiko interesus“, – tikina Marijampolės apskrities VTAS vedėja ir atkreipia dėmesį, kad ne visi gaunami pranešimai pasitvirtina.

„Nepasitvirtinusiu laikomas toks pranešimas, kai, išaiškinęs įvykio aplinkybės, vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistas nustato, kad vaiko teisės nebuvo pažeistos arba duomenų apie vaiko teisių pažeidimą neužtenka. Kartais šeimoje kyla nesutarimų ar laikinų sunkumų ir reikia tik pakonsultuoti arba nukreipti pagalbos“, – sako D. Burbaitė.

Kalbant apie Šakius džiugina tai, kad nors bendras pranešimų skaičius išaugo, bet pernai prieš vaikus nustatyta mažiau smurtinių pažeidimų – 140 mažiau nei 2019-aisiais, kai tokių pranešimų rajone buvo 343. Beje, statistika rodo, kad ir šalyje nepilnamečiai smurto patyrė mažiau – lyginant su 2019-aisiais pernai nukentėjo 1002 vaikais mažiau.

Kalbant apie atskiras rajono seniūnijas galima paminėti, kad pernai daugiausiai pranešimų gauta iš Šakių miesto, kiek mažiau jų buvo fiksuota Kudirkos Naumiesčio ir Griškabūdžio seniūnijose.  

Nors vis dar gyvename ypatingo susitelkimo reikalaujančiu laikotarpiu, tebesame karantine, tačiau Šakių rajone per karantiną pranešimų skaičius kito nežymiai. Pavyzdžiui, per pirmąjį karantiną (2020-03-01–2020-06-30) registruotas 251 galimas vaiko teisių pažeidimas, o 2019 m. tuo pačiu metu buvo 197 galimi vaiko teisių pažeidimai. Per antrąjį karantino laikotarpį iki sausio 1 d. sulaukta 212 pranešimų.

„Tačiau per karantiną kiek kito pranešimų pobūdis. Karantino metu Marijampolės regione, kaip ir visoje šalyje, išaugo skyrium gyvenančių tėvų konfliktų dėl bendravimo su vaiku tvarkos. Džiaugiamės, kad dalis tėvelių prioritetą teikė vaiko interesams, yra nusiteikę ieškoti kompromisų. Be to, dažniau kreiptasi ir dėl nuotolinėse pamokose nedalyvaujančių moksleivių, ypač paauglių“, – informuoja D. Burbaitė.

Ji taip pat pažymi, kad pagalbos šeimai ir vaikui algoritmas buvo ypač efektyvus, nes, įsigaliojus vaiko laikinosios priežiūros institutui, beveik perpus sumažėjo vaikų, paimtų iš jų atstovų pagal įstatymą.

„Prie pagalbos efektyvumo prisidėjo ir mobiliosios komandos darbas ne tik su vaiko atstovais pagal įstatymą, bet ir su vaiku. 2020 m. ypatingas dėmesys skirtas vaiko emocinei ir psichologinei gerovei, stiprinant bendradarbiavimą su sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiomis įstaigomis“, – mano Marijampolės apskrities VTAS vedėja.

Kalbant apie laikinąją globą (rūpybą) galima paminėti, kad pernai rajone ji nustatyta keturiems vaikams, 2019-aisais – šešiems vaikams.

„Visoje šalyje 2020 metais žymiai, net 350 atvejų (36 proc.), sumažėjo vaikų, kuriems buvo taikoma laikinoji globa. To  priežastys yra teikiamos koordinuotos paslaugos, kurios keičia šeimų elgesį, bei efektyviai veikiantis laikinosios priežiūros institutas. 2020 metais laikinai globojama buvo 850 vaikų“, – teigia pašnekovė ir toliau vardija, kad ir su nuolatine globa tendencijos išlieka panašios – 2020-aisiais nuolatinė globa (rūpyba) nustatyta aštuoniems, o 2019-aisiais – šešiems Šakių rajono vaikams.

Visoje šalyje pernai buvo įvaikinta 80 vaikų, rajone 2020 m. neįvaikintas nė vienas vaikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.