Dviračių takų rajone lauksime dar labai ilgai

dviraciu tako irengimas
Rajono gyventojų nedžiugina Lietuvos automobilių kelių direkcijos paskelbta pėsčiųjų ir dviračių naujų takų įrengimo gyvenvietėse prioritetinė eilė, pagal kurią pirmasis objektas rajone yra takas į Bridžių kaimą, tačiau jis sąraše tik 278 vietoje, o pėsčiųjų ir dviračių tako iš Šakių į Zyplius sąraše iš viso nėra. D. Pavalkio nuotr.
 
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija) paskelbė pėsčiųjų ir dviračių naujų takų įrengimo gyvenvietėse prioritetinę eilę. Deja, šis sąrašas nedžiugina Šakių rajono gyventojų, nes pagal jį kai kurie svarbūs objektai į sąrašą neįtraukti, o kitų teks laukti labai ilgai.

Praėjusių metų gruodžio 14 d. paskelbusi prioritetų sąrašą ir įvardijusi kriterijus, kuriais remiantis bus vadovaujamasi įrengiant naujus pėsčiųjų ir dviračių takus, Kelių direkcija skelbia, kad naujais projektais ne tik siekia užtikrinti eismo saugą, bet ir prisidėti prie darnaus judumo skatinimo.

„Be to, viešai paskelbta kriterijais pagrįsta pėsčiųjų ir dviratininkų naujų takų gyvenvietėse įrengimo prioritetinė eilė leis skaidriai ir nuosekliai diegti saugesnę infrastruktūrą“, – pranešime spaudai skelbė VĮ Kelių direkcijos vadovas Remigijus Lipkevičius.

Čia pat buvo priduriama, kad naujojo projekto tempai priklausys ir nuo valstybinės reikšmės keliams skirtų lėšų, tad nėra visiškai aišku, po kiek per metus pasislinks eilėje surašyti objektai. Šakiečiams šis prioritetų sąrašas taip pat yra tikras nervų išbandymas, nes neaišku, kokiais kriterijais vadovaudamasi Kelių direkcija pasirinko objektus ir kodėl į šį sąrašą neįtraukti tie objektai, kurie mūsų rajonui yra svarbiausi. Pavyzdžiui, pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimas nuo Šakių į Lukšius, iki Zyplių dvaro. Apie šį objektą buvo kalbama jau seniai, to labai laukia rajono gyventojai, o ir rajono meras Edgaras Pilypaitis sako, kad ir yra svarbiausia, jog dviračių takais būtų apjungti dvarai, kitos rekreacinės rajono zonos.

„To, ko mes buvome prašę Kelių direkcijos, visiškai neatsižvelgta – pavyzdžiui, Šakių ir Zyplių dvaro sujungimas dviračių taku. Tai tokio objekto į tą sąrašą nėra įtraukta. Taip pat kitas svarbus objektas, kur buvo prašiusi ir Kidulių bendruomenė, kad būtų takas nuo Kidulių žiedinės sankryžos arba takas Sudarge link piliakalnių, kur baisus asfaltas nuo aikštelės. Kai kurie objektai net neįtraukti į tą sąrašą, ko mes prašėme“, – sako rajono meras E. Pilypaitis.

Iš viso naujai sudaryto prioritetinio plano sąraše yra patvirtinta 2 tūkst. 371 objektas, iš kurių yra ir 29 objektai iš mūsų rajono, kurie sudarys beveik 22 km ilgio naujai nutiestų pėsčiųjų ir dviračių takų.

„Bet ar mes pasieksime kažkokį proveržį dėdami pėsčiųjų takus ten, kur mažėja kaimai? Kai tuo tarpu turime tikrai lankomas turistines vietoves...“ – apgailestauja rajono vadovas.

Pirmutinis objektas iš mūsų rajono tame sąraše yra 278 vietoje, tai yra pėsčiųjų ir dviračių takas kelyje Šakiai–Bridžiai nuo 820 metro, kur žadama įrengti 644 metrus pėsčiųjų ir dviračių tako. Manoma, kad tai bus tęsinys to tako, kurį ruošiamasi įrengti šįmet savivaldybei įgyvendinant savo projektą, kada įvairiose miesto gatvėse atsiras daugiau pėsčiųjų ir dviračių takų, tarp jų ir Griškabūdžio gatvėje. Kitų objektų iš tų 29 lauksime dar ilgiau, o labiausiai nukentės didesnės gyvenvietės, tokios kaip Kriūkai ar Lukšiai, kur numatomi objektai pagal šią eilę yra labai labai toli. Pavyzdžiui, minėtas Kidulių bendruomenės prašymas įrengti pėsčiųjų ir dviračių taką, kuris jungtų Kidulius su Jurbarku, yra tik 525 eilėje. Kudirkos Naumiestyje pirmasis objektas įtrauktas tik 567 numeriu, o Kriūkų pirmasis objektas yra tik 611 sąraše. Tačiau dėmesio nestokojama mažiems objektams. Pavyzdžiui, kelyje Išdagai–Valakbūdis ketinama įrengti pėsčiųjų ir dviračių taką nuo 9 km 816 m iki 10 km 696 m, jo ilgis būtų 880 m. Tiesa, jis pagal sąrašą yra tik 977 eilėje. Taip pat šiame sąraše yra įtrauktas pėsčiųjų ir dviračių takas Degutinėje, kelyje Rupiniai–Griškabūdis–Kudirkos Naumiestis. Tiesa, šis objektas tik 1 tūkst. 192 vietoje, bet čia numatyta įrengti 135  metrus naujos infrastruktūros. Tokių gyvenviečių kaip Lukšiai pirmasis objektas sąraše atsiranda tik 985-oje vietoje, o tai reiškia, kad naujos infrastruktūros teks laukti dar labai ilgai.

Rajono meras E. Pilypaitis sako, jog su Kelių direkcija vyksta diskusija ir dar dėl kito labai svarbaus dalyko – dėl tilto per Šešupę Kudirkos Naumiestyje rekonstrukcijos, to prašoma taip pat jau seniai, nes tiltą verkiant reikia tvarkyti.

Tiek meras, tiek kiti savivaldybės atstovai tikisi, kad šį nueinančios Vyriausybės parengtą planą dabartinė Vyriausybė peržiūrės ir dar koreguos, nes jeigu prioritetai liks tokie, kaip dabar jame išdėstyti, tai gėrio mūsų rajonui teks laukti ilgai, o ir tas pats bus ne ten, kur jo labiau reikia.

Kelių direkcija skelbia, jog artimiausiu metu bus paskelbta kita tvarka, pagal kurią bus numatyti prioritetai jau esamų pėsčiųjų ir dviračių takų remontui. Tikėtina, kad šakiečių taip laukiamas pėsčiųjų ir dviračių takas į Zyplius atsiras šiame sąraše. Tik neaišku, kelintas jis bus pagal prioritetų eilę...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.