Atsisakantiems dujų balionų – parama

Dar praėjusiais metais buvo skelbiama, kad Energetikos ministerija paruošė veiksmų planą, pagal kurį dalins paramą daugiabučių gyventojams,  atsisakiusiems dujų balionų. Pernai išdalinti pirmieji milijonai, o šįmet ministerija kviečia į antrą etapą, kuriame skirta 10 mln. eurų parama gyventojams, pakeitusiems dujinę viryklę į kitą alternatyvios energijos šaltinį.

Trijų ir daugiau aukštų daugiabučiuose namuose dujų balionai negalės būti naudojami nuo 2023 metų. Vyriausybė iš biudžeto paramai pernai skyrė 15 mln. eurų, o šįmet skirta jau 10 mln. eurų, parama vienam butui sieks 726 eurus su PVM (pernai gyventojai gavo po 600 eurų).
 
Ministerijos pateiktais duomenimis, Lietuvoje dar yra apie 1 tūkst. 500 daugiabučių namų, kuriuose maistui ruošti naudojami dujų balionai.

Šiais metais vienam butui skiriama parama paskirstoma taip: daugiabučių namų bendrųjų elektros arba dujų inžinerinių sistemų pertvarkymui, butų elektros arba dujų sistemos pertvarkymui, taip pat elektrinės arba dujinės viryklės įsigijimui.

Pirmieji kvietimai teikti paraiškas bus skelbiami vasario 26 d. ir priimami iki birželio 1 dienos.

Visi projektai bus vertinami iš karto po paraiškos pateikimo, todėl projektai bus pradėti įgyvendinti greičiau. Atranka galės būti baigta anksčiau, jeigu pagal priimtus sprendimus dėl projektų finansavimo ir pateiktas naujas paraiškas bus galima paskirstyti visą kvietimui teikti paraiškas skirtą lėšų sumą.

Šiais metais skirstant šią paramą buvo sumažinta administracinė našta ir atsisakyta skirstomųjų tinklų operatoriaus (ESO) tarpininkavimo surenkant iš daugiabučių namų atstovų paraiškas ir mokėjimo pranešimus. Šįmet patikėta Valstybinė energetikos reguliavimo tarybai iki šių metų vasario 26 d. peržiūrėti ir esant poreikiui atnaujinti sąrašus daugiabučių namų, iš kurių turi būti pašalinti dujų balionai.

Taip pat šiais metais numatyta kompensuoti daugiabučio namo atstovo administravimo išlaidas už darbus, susijusius su daugiabučių namų bendrųjų ir vartotojų inžinerinių sistemų pertvarkymu ir viryklių įsigijimu – 3 proc. nuo bendrų pertvarkymo darbų ir viryklių įsigijimui numatytų maksimalių finansavimo įkainių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.