Naujasis šaulių vadas sieks veiklos kokybės gerinimo

papeckys sauliai
Naujasis Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės vadas Egidijus Papečkys sieks, kad prie Lietuvos šaulių sąjungos prisijungtų daugiau jaunimo. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę rajone lankėsi naujasis Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės vadas Egidijus Papečkys ir vado pavaduotojas Laurynas Bernota. Susitikę su rajono vadovu Edgaru Pilypaičiu bei Švietimo, kultūros sporto skyriaus specialistu Gintaru Demeniumi aptarė bendradarbiavimo galimybes, vienas iš naujojo vadovo siekių – dar aktyviau įtraukti moksleivius į šaulių veiklą.

Susitikimo pradžioje rajono vadovas pasidžiaugė, kad mūsų šaulių organizacijos nariai aktyviai įsijungė reguliuojant atvykstančių srautus Covid-19 patikros punkte. Kaip pasakojo Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės vadas E. Papečkys, dažnai, prašant kariuomenės pagalbos, susiduriama su tam tikrais barjerais, o šauliai į tarnybą gali eiti iš karto.

Mūsų rajone jaunųjų šaulių būreliai vyksta per neformaliojo vaikų švietimo programas, svečias paminėjo, kad šiandien susiduriama jau ir su žmogiškaisiais resursais, kuomet sunku rasti būrelio vadovą. E. Papečkys kvietė mokyklų vadovus, mokytojus aktyviau įsijungti į šaulių veiklą, juolab kad yra finansuojama būrelių veikla. Tačiau, anot svečio, reikia tokių būrelių vadovų, kurie yra motyvuoti, kuriems yra įdomu ir nori dirbti su vaikais.

„Mums rūpi veiklos kokybė, noriu matyti žmones, dirbančius su vaikais, kurių požiūris atitinka tiek Šaulių sąjungos, tiek mūsų Valstybės lūkesčius ir poreikius. Kad tai nebūtų tik statistinis Šaulių sąjungos narių didinimas. Su vaikais reikia dirbti, juos sudominti. Jaunieji šauliai mokomi per keturių pakopų programą. Kai ateina 16-mečiai, po mėnesio pažiūri į tuos vaikus – jie tampa visai kiti, tai pasiekiam ne kažkokiu kariniu muštru, o vadovo asmeniniu pavyzdžiu“, – kalbėjo svečias pridurdamas, jog norėtųsi, kad ir jaunieji šauliai didžiuotųsi apsirengę šaulio uniforma, būtų matomi šventėse.

Naujasis organizacijos vadovas pasidalino Lenkijos šalies mokyklų pavyzdžiu.

„Mokykloje suformuojama viena klasė vaikų, kurie norėtų tęsti ir gilinti savo žinias, savo karjerą ateityje sieti su kariuomene, vidaus reikalų tarnyba. Uniformuota klasė, aišku, čia nebus karinio mokymo. Reikalinga čia ir diskusijos, nes galbūt ta uniforma kažką erzins, bet panašios kadetų mokyklos Klaipėdoje yra labai populiarios“, – planais dalijosi E. Papečkys.

Svečias trumpai apžvelgė ir Lietuvos Šaulių sąjungos istoriją, kuri siekia šimtmetį, kad jos kūrimosi pradžioje tai buvo nepolitinė organizacija, jos nariais buvo vien tik civiliai.

„Gal anksčiau į šaulių organizaciją žiūrėjo kaip į karinę. Dabar yra pakankamai istorikų darbų, kuriuose aiškiai parodoma, kaip tas šauliškumas lėmė ir partizaninį karą. Kada jis prasidėjo, likęs jaunimas matė šaulius ir jų veiklą, tautiškumo ir pilietiškumo ugdymą 1919–1940 m., kas buvo svarbu atsikuriančiai tautinei Valstybei“, – kalbėjo svečias.

Pasak E. Papečkio, 1989m. birželio 1 d. buvo oficialiai paskelbtas Šaulių sąjungos atkūrimas, o atkurdami organizaciją tais metais žmonės labai rizikavo.

„Kurį laiką šaulių organizacija buvo tarsi užribyje. Ateina 2014 metai, karas Ukrainoje, tuomet į organizaciją plūsteli žmonės, kaip atsakas į karą Ukrainoje“, – primena svečias.

Anot jo, šauliai jokio atlyginimo organizacijoje negauna, Valstybė finansuoja tik jaunųjų šauliukų veiklą. Todėl šauliai šiek tiek užsidirba saugodami kariuomenės objektus, iš rėmėjų lėšų. E. Papečkys pasakojo, kad Marijampolės šauliams kilo idėja už savo lėšas įrengti lazerinę mokomąją šaudyklą, joje ugdyti vaikų discipliną bei sportinius įgūdžius.

„Mes nerengiame vaikų kariais, bet supažindiname su karo tarnyba, ugdom pilietiškumą, patriotiškumą“, – pabrėžė E. Papečkys pridurdamas, kad į organizaciją ateina daug atsargos kariškių, pareigūnų, aktyviai dalyvauja merginos ir moterys.

Istorija besidomintis naujasis vadas paminėjo, kad labai stiprūs buvo Šakių šauliai prieš karą, viliasi, kad ir dabartiniai šauliai yra matomi ir nepalieka kažkokių negatyvių pėdsakų.

Jis žadėjo ir toliau raginti vaikus dalyvauti šaulių organizuojamose stovyklose, kuriose vaikai užauga  su visai kitomis vertybėmis. Pasidžiaugė, kad po kurio laiko sutinka vaikus jau su pasieniečio ar ugniagesio uniforma.

Kaip patikino rajono meras, ir ateityje savivaldybė ras galimybę skirti transportą šauliukų pavėžėjimui, naujasis vadas žadėjo šaulių veiklą populiarinti ir atvykti į miesto šventes.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.