Paviešinęs informaciją apie mero elgesį, pats gavo kritikos rykščių

etika del skz
Gavusi rajono mero Edgaro Pilypaičio pareiškimą ir antradienį posėdžiavusi savivaldybės Etikos komisija nutarė išsamiau Tomo Skaizgirio elgesio netirti ir tyrimo nepradėti.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Tarp rajono mero Edgaro Pilypaičio ir opozicinės partijos bei savivaldybės Etikos komisijos nario Tomo Skaizgirio įsipliekė politinis gaisras – savo socialinėje paskyroje paviešinęs informaciją apie neva netinkamą mero elgesį, Etikos komisijos narys pats gavo rykščių – turėjo aiškintis kolegoms, kodėl taip pasielgė, ir pats vos išvengė elgesio svarstymo.

Istorija prasidėjo, kai sekmadienį savo „Facebook“ paskyroje T. Skaizgirys žmones pakvietė diskusijai ir paviešino informaciją bei vaizdo ir video medžiagą, kur Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje vyksta šv. Mišios, susirinkę žmonių, kurie, anot autoriaus, atėję pasiklausyti mero E. Pilypaičio giesmių ir vargonų skambėjimo. Taip pat įdėta nuotrauka, kurioje meras stovi prie bažnyčios be veido kaukės. Tuo viskas nesibaigia, tame pačiame T. Skaizgirio pranešime rašoma: „O ar rajono meras elgiasi pagal pareigas deramai, nežinau.. Prisistatyti nenorėjęs pilietis teigė, kad rajono vadovas nesilaiko karantino taisyklių jau vien nedėvėdamas kaukės žmonių susibūrimuose... O ką jau kalbėti apie rodomą pavyzdį visuomenei. Prakalbo ir apie galimai naudojamą spaudimą bažnyčios tarnautojams, ir galimai imamus „vokelius“ už vargonininko pareigas! Jaučiu pareigą pasidalinti ir manau, kad Meras tikrai neturėtų sudaryti net prielaidų !!! tokioms kalboms..“(kalba netaisyta – red. past.)

Teksto autorius klausia: jeigu jau bažnyčioje tokia laisva karantino tvarka, tai kodėl negalima leisti dirbti verslininkams? Po šia informacija užsiplieskė arši diskusija, o iš daugiau kaip 300 komentarų turinio buvo galima suprasti, kad tarp komentatorių vyksta ir partinė kova tarp „valstiečių“ ir konservatorių. Taip pat iš Gelgaudiškio kilęs kun. prof. dr. Rimas Skinkaitis intensyviai gynė tikinčiųjų ir bažnyčios teises, o pavieniai piliečiai liejo tulžį dėl karantino sąlygų laikymosi nevienodumo – ant kalnų čiuožinėjančius tikrina policija, o bažnyčios niekas netikrina. Komentarų turinys labiau panašus į tarpusavio rietenas nei į diskusiją. Beje, sureagavo ir pareigūnai, policijos atstovas Ramūnas Matonis taip pat parašė komentarą, jog žmonės apie karantino sąlygų nesilaikymą gali pranešti epolicija.lt.

Į šį T. Skaizgirio pranešimą sureagavo ir pats rajono meras – jau pirmadienį savivaldybės Etikos komisijai, kuriai, beje, priklauso ir T. Skaizgirys, parašė pareiškimą, kuriame prašoma įvertinti šį tarybos ir komisijos nario T. Skaizgirio akibrokštą per Valstybės politikų elgesio kodekse išdėstytus principus bei pateikti rekomendacijas tarybos nariams, siekiant panašių situacijų išvengti“. Todėl antradienį posėdžiavusiems Etikos komisijos nariams teko diskutuoti, ar T. Skaizgirio elgesys yra svarstytinas, o jam pačiam teko kolegoms dėl šio įrašo pasiaiškinti.

Rajono meras E. Pilypaitis komentuodamas šią situaciją iki Etikos komisijos posėdžio sakė:

„Visi valstybės tarnautojai, politikai, jeigu žino tam tikrus dalykus, ypač tokius, kurie turi nusikalstamos veikos poveikių, kaip tas pasakymas dėl „vokelių“, tai ir turi perduoti informaciją tam tikroms institucijoms. Toje medžiagoje nėra įrodyta, kad aš prie žmonių nedėviu kaukės, nors aš einu į bažnyčią su megztiniu, kuris yra aukštu kaklu, kad galėčiau jį užsitraukti ant veido, kai yra žmonių aplink. Kai išėjau iš bažnyčios, kada nėra žmonių, aš jį nusitraukiau, nes rasoja akiniai. Tačiau čia ne apie tai. Čia problema gilesnė, diskusijoje kito pasiekti norėta. Dėl tų „vokelių“ – tai jau rimtas kaltinimas, kuris meta šešėlį man, kaip tam tikras pareigas užimančiam žmogui. Bet jeigu tu nesi įsitikinęs (turi mintyje T. Skaizgirį – aut. past.), neturi įrodymų, tada peržengi ribas kaip tarybos narys, kuris peržengia Valstybės politiko elgesio principus.“

Meras patikino, kad jis kiekvieną sekmadienį eina į bažnyčią, o ar tai nufotografuota, nufilmuota būtent tą vasario 7 dieną, sekmadienį, sako nežinantis, nes jis dabar, kai šalta, kiekvieną sekmadienį eina taip apsirengęs. E. Pilypaitis sako, kad tai yra „eilinis kipišo kėlimas“ ir noras, kad jis įsiveltų į diskusiją viešoje erdvėje su politiniais oponentais, ir pabrėžia, kad provokacijoms nežada pasiduoti.

Antradienį posėdžiavusi Etikos komisija iš tiesų aštriai diskutavo apie šią situaciją, o labiausiai teko pačiam T. Skaizgiriui, kuris turėjo paaiškinti kolegoms, kodėl ir iš kur atsirado toks pranešimas bei dėl kai kurių komentavusių žmonių arba jiems pateiktų paties T. Skaizgirio atsakymų. Anot T. Skaizgirio, netiesa, kad jo susirūpinimas mero elgesiu ir „vokeliais“ yra netikras.

„Man rūpi situacija ir man reikia atsakymų ir dėl „vokelių“, ir dėl pandemijos“, – komisijos nariams aiškino T. Skaizgirys.

Beje, T. Skaizgirys aiškinosi kolegoms, kad ir pats ne vieną kartą ragino diskusijos dalyvius elgtis pagarbiai, nesikeikti ir neperžengti padoraus elgesio ribų, būti taktiškus.

„Aš netikiu dėl tų „vokelių“, manau, kad meras turi sveiko proto ir tuo neužsiimtų, turi pajamų ir jam tokio dalyko tikrai nereikia, bet turbūt pačiam merui reiktų nekaltinti mane už tą informaciją, o paaiškinti, kaip yra, žmonėms. Pačiam merui reiktų susirūpinti savo aplinka, nes į mane kreipėsi žmogus ne iš Liepalotų, o iš Gelgaudiškio. Meras turi rodyti pavyzdį kaip tarnautojas, kalbant apie pandemijos situaciją, aš norėjau atkreipti į tai dėmesį, o ne kažką įžeisti savo įrašu“, – aiškinosi kolegoms T. Skaizgirys.

Pradėję diskutuoti Etikos komisijos (kuriai vadovauja ir nuotolinį posėdį vedė Judita Ambrasienė) nariai, pirmiausiai puolė aiškintis, ar šiuo metu bažnyčioje gali rinktis žmonės ir vykti šv. Mišios.

Pasirodo, kad šv. Mišios bažnyčiose vyksta, o kas turi ateiti ir „išvyti žmones, atėjusius į jas“, lieka atviras klausimas. Anot komisijos narės Rimos Rauktienės, vyskupų konferencija yra uždraudusi šv. Mišias gyvai, bet iš pačių žmonių skundų, kurių sulaukusi ir ji pati, aiškėja, kad vienose rajono bažnyčiose šv. Mišios vyksta, o kitur katalikai atsitrenkia į užrakintas bažnyčios duris.

Tačiau Etikos komisijos narė Margarita Liukaitienė pastebėjo, kad reikia atskirti du dalykus, apie ką čia komisija turi diskutuoti: ar apie tvarką bažnyčiose, ar apie tai, kad į bažnyčią meras nuėjo be kaukės.

„Taip, meras pasielgė neatsakingai, jeigu jis buvo be veido kaukės, bet dar neatsakingesnis veiksmas buvo to žmogaus, kuris fotografuoja merą, bet neprieina ir nepaklausia mero, kodėl jis nusiėmė kaukę? Ne katalikas taip elgiasi. Kodėl ši diskusija buvo įkelta į socialinį tinklą, žinant, kad ten nebus racionalios diskusijos? Dėl „vokelių“ – jeigu yra faktai, tai prašome juos dėti ant stalo, o jeigu tų „vokelių“ nėra, tada aš jaučiu svetimą gėdą. Man, kaip skaitytojui to įrašo, kilo klausimas, ko siekiama ta diskusija. Jeigu mes norėjome atstatyti teisybę, tai šiuo atveju reikia kalbėti su meru, o ne apie merą“, – savo poziciją dėstė M. Liukaitienė.

Šiai komisijos narei pritarė ir dėl diskusijų socialiniuose tinkluose antrino ir kita komisijos narė – Dalija Černeckienė, kuri pritarė minčiai, kad kalbėtis politikams reikėtų akis į akį, o ne už akių vieniems apie kitus.

Komisijos narys Aivaras Kasparavičius sako, kad tikrai neetiška buvo skelbti informaciją dėl „vokelių“, jeigu nėra įrodymų. Tam pritarė ir kiti komisijos nariai, o dėl diskusijų visi sutarė, kad įsiplieskę komentarai buvo ne kas kita, o „varymas vienų ant kitų“.

Vėliau T. Skaizgirys pats pripažino komisijos nariams, kad socialiniai tinklai yra ne ta vieta, kur galima diskutuoti kultūringai, nors jis pritaria minčiai, kad diskusijoje gimsta tiesa.

Komisijos pirmininkė J. Ambrasienė sakė, jog girdint, ką ne kartą kalbėdamas pabrėžė T. Skaizgirys, kad jis įkeldamas tą įrašą siekė ne sukiršinti, o padiskutuoti su žmonėmis, be to, ne kartą buvo ištartas žodis „atsiprašau“, pasiūlė komisijos nariams balsuoti, ar verta svarstyti T. Skaizgirio elgesį. Taip pat komisijos pirmininkė siūlė pritarti mero prašymui visiems tarybos nariams rekomenduoti prisiminti politikų elgesio kodeksą. Taigi komisijos nariai vienbalsiai (nusišalino nuo balsavimo T. Skaizgirys) pritarė nepradėti svarstyti T. Skaizgirio elgesio ir pateikti tarybos nariams rekomendacijas. Tiesa, M. Liukaitienė paklausė, ar nevertėtų jų komisijai rekomenduoti T. Skaizgiriui atsiprašyti dėl nepagrįstos informacijos, o pats etikos sargas atsakė, kad jam atsiprašyti tikrai nėra sunku.

„Man nesunku, bet reikia turėti už ką atsiprašyti. O kas gali paneigti man, kad tų „vokelių“ nebuvo? Tą turi aiškintis atitinkamos tarnybos, o jeigu mane apgavo tas, kas mane informavo, tai ir aš paskleidžiau neteisingą informaciją. Ne toks mano tikslas buvo, nes diskusija turėjo būti aukštesnio lygio“, – kalbėjo politikas.

M. Liukaitienė patarė pagalvoti prieš ką nors viešai skelbiant, kad žmogus nebūtų pažemintas skelbiant apie jį galimai neteisingą informaciją, nes nusiprausti tą purvą, kuriuo yra apdrabstomas viešas asmuo, nėra taip paprasta. Jos nuomone, tą dalį apie „vokelius“ reikėjo perduoti Antikorupcijos komisijai vertinti, o ne skelbti be pagrįstų įrodymų.

Komijos pirmininkei paklausus, ar tikrai T. Skaizgirys atsiprašys visų, kuriuos įžeidė savo skelbta informacija, jis patikino, kad tai padarys ir be raginimų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.