Kolumbariumo išvaizdą koreguoja gamta

kolumbariumas sakiuose 1
Kol kas Šakių kapinėse naujai pastatytas kolumbariumas atrodo neestetiškai, nuo lietaus apibėgęs rūdimis, tačiau palaipsniui, anot projektuotojų, metalas pasikeis ir įgaus kitokią spalvą. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusią savaitę Šakių kapinėse pastatytas kolumbariumas, deja, gyventojų nenudžiugino. Ne vienam užkliuvo naujojo statinio išvaizda. Esant drėgnam orui ir palijus, metalas, iš kurio pagamintas kolumbariumas, tiesiog pasidengė rūdimis. Savivaldybės architektas tikina, kad statinys ateityje atrodys tinkamai.

Dar iki Vėlinių Šakių kapinėse esančiame laisvame plote prie pat vartų buvo rengiama vieta kolumbariumui.  

Apie kolumbariumo būtinybę savivaldybės administracija pradėjo kalbėti dar pernai, o šiemet jo įrengimui nusimatė ir lėšas. Pats kolumbariumas buvo pastatytas vos prieš savaitę. Tai trys su granito akmens durelėmis iš rūdinto plieno pagaminti statiniai, vadinamos spintos urnoms su mirusiųjų palaikų pelenais saugoti, jose iš viso yra 12 nišų.

Tačiau šiandien jau stovintis kolumbariumas Šakių kapinėse savo išvaizda atrodo ne itin patraukliai: metalas pasidengė rūdimis, rusva spalva pasidengė ir nišų durelės. Ne vienas kapinių lankytojas garsiai svarstė, jog į tokį statinį savo artimųjų urnos dėti tikrai nenorėtų, juolab kad vienas iš statinių dar ir nestabilus.

Šakių kapinėse įrengtas kolumbariumas kol kas vienintelis rajone. Jo įrengimas kainavo septynis tūkstančius eurų. Pasiteiravus rajono savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus architekto Manto Paketurio, projektavusio kolumbariumo vietą, šis tikino, kad statinys ateityje atrodys tinkamai.

„Leidžiam gamtai atlikti savo darbą. Rūdintas plienas, iš kurio pagamintos kolumbariumo konstrukcijos, turėtų apie milimetrą ar du parūdyti ir sustoti. Čia tokie savaiminiai procesai vyksta. Per penkis, šešis metus metalas pasidarys tamsios, pilkos spalvos. Žiūrėsim, ar ir paliksim tą savaiminį procesą, ar visgi metalas bus apipurkštas specialiu skysčiu, kuris sulaikys dabar vykstantį procesą“, – aiškino M. Paketuris.

Jis taip pat pridūrė, kad bus sutvarkyta ir viena šiuo metu nestabili kolumbariumo spinta.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.