Aptarė nuveiktus darbus ir nusibrėžė ateities gaires

koordinacine dediniene
Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių Viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė koordinacinei tarybai vadovauja vos metai, planuodama veiklas ateinantiems metams norėtų glaudesnio bendradarbiavimo su verslu, mokymų bei skatinti savanorystę. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Ketvirtadienį rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos nariai rinkosi į paskutinį šiųmetį posėdį, kurio metu gerąja patirtimi savo organizacijose pasidalino Šakių rajono sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos ir „Šakių Vilties“ vadovės, taip pat aptarti neįgaliųjų koordinacinės tarybos veiklos planai ateinantiems metams.

Posėdžio pradžioje apžvelgdamas prabėgusius metus rajono meras Edgaras Pilypaitis kalbėjo, kad šie metai buvo kupini iššūkių, tačiau ir ateinančiais metais savivaldybė ras galimybių prisidėti prie neįgaliųjų organizacijų vykdomų socialinių projektų.

Kokią veiklą vykdo Šakių rajono Sutrikusios psichikos žmonių globos bendrija, pasak bendrijos vadovės Antaninos Dobrovolskienės, visi galėjo pamatyti neseniai vykusio Tarptautinės žmonių su negalia dienos paminėjimo metu surengtoje parodoje – savo darbelius pristatė ir šios bendrijos nariai.

„Vykdėm įvairias neįgaliųjų užimtumo veiklas, taip pat prisidėjom prie rengiamų akcijų, skirtų paremti Ukrainai – rinkom žvakes. Mūsų bendrijos nariams labiausiai patinka meninių gebėjimų lavinimo veiklos. Džiaugiamės, kad mus pakvietė vaidinti kalėdiniame spektaklyje „Coliukė“. Tokia integracija yra labai svarbi“, – pasakojo A. Dobrovolskienė.

Posėdžio metu savo veiklą pristatė ir sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių Vilties“ gerąja darbo patirtimi pasidalino organizacijos vadovė  Roma Dėdynienė. Ji pasakojo, kad šiemet vykdė socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą, kurio metu vyko įvairios užimtumo veiklos būreliuose, buvo teikiama individuali pagalba neįgaliajam ar jo šeimos nariams bei kitos veiklos. Paslaugos buvo teikiamos 45 asmenims. Kito projekto („Sveikame kūne sveika siela“) metu užsiėmimai neįgaliesiems vyko baseine, treniruoklių salėje, dalyvauta sportinėse varžybose.

Pasak R. Dėdynienės, „Šakių Vilties“ nariai dalyvavo įvairiuose ne tik rajono, bet ir respublikiniuose renginiuose, sporto varžybose. Vyko į ekskursijas į Anykščius, Palangą bei kitur.

R. Dėdynienė rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinei tarybai vadovauja nuo šių metų pradžios, ji pasidžiaugė, kad gali ir dalyvauja įvairiuose mokymuose, kelia kvalifikaciją.

„Savo tarybos narius aktyvinu dalyvauti socialiniuose tyrimuose, kuriuos rengia VU socialinių mokslų katedra“, – pasakojo R. Dėdynienė.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė pasidžiaugė aktyvia rajono neįgaliųjų organizacijų veikla.

„Jūs nepaliekate to kaimo žmogaus vieno: vežate sergančius į dializes, į įvairias užimtumo veiklas. Manau, tos jūsų teikiamos paslaugos ar tiesiog bendravimas su vienišais žmonėmis yra neįkainojamos“, – kalbėjo D. Pilypaitytė.

Jau ne vienerius metus rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos nariu esantis Šakių neįgaliųjų draugijos pirmininkas Saulius Rakauskas nebuvo itin džiugiai nusiteikęs. Jis priminė, kad nuo 2023 m. nebelieka projektinio socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje finansavimo, paslaugas galės teikti tik akredituoti paslaugų teikėjai.

„Mes nepakonkuruosim su Socialinių paslaugų centru ar kitomis organizacijomis. Mes neturim tokių galimybių, tokios bazės. Manau, mūsų misija ir yra ne tų paslaugų teikimas, bet bendravimas su žmonėmis, jų suradimas ir ištraukimas iš vienatvės“, – svarstė S. Rakauskas.

Jis išsakė ir pastabų vasario mėnesį išrinktai naujai rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinei tarybai.

„Kėliau klausimą dėl rajono kurčiųjų, ar neina jų organizacijos atkurti. O norėtųsi...“ – kalbėjo S. Rakauskas.

Į tokią išsakytą pastabą R. Dėdynienė atsakė, kad galbūt iniciatyva ir poreikis burtis į organizaciją turėtų kilti iš pačių kurčiųjų tarpo. Be to, yra ir komunikacijos barjeras, nes rajone nėra gestų kalba kalbančio žmogaus.

S. Rakauskas įsitikinęs, kad Lietuvoje požiūris į neįgaliuosius vis dar yra stigmatizuotas. Taip esą yra todėl, kad trūksta visuomenės švietimo, pradėti reiktų nuo ugdymo įstaigų – darželių, mokyklų.

Posėdžiu metu R. Dėdynienė kvietė pagalvoti apie rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos veiklos planą ateinantiems dvejiems metams, kad būtų veiklų tęstinumas. Jos nuomone, labai aktualu neįgaliųjų organizacijų vadovams bei nariams kelti kvalifikaciją, taip pat norėtų glaudesnio nevyriausybinių neįgaliųjų organizacijų bendradarbiavimo su verslo sektoriumi, siūlė plėsti savanorystės veiklą.

Atsakydamas į S. Rakausko pastebėjimą, kad rajone trūksta pavėžėjimo paslaugų žmonėms, turintiems negalią, rajono meras informavo, kad savivaldybė žada dalyvauti bandomajame pacientų pavėžėjimo modelio projekte, kuris prasidėtų nuo 2023 m. liepos mėnesio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.