Retai pražystantis augalas vėl puošia bizieriečių sodybą

agava
Loretos Liudžiuvienės sodyboje jau antrą kartą pražydo egzotiškoji agava, sukrovusi net 27 žiedynus. Agavos mūsų šalyje žiedus sukrauna retai, todėl moters džiaugsmas suprantamas – pamatyti tokį reiškinį gali ne kiekvienas. D. Pavalkio nuotr.

Bizierių kaime (Šakių sen.) gyvenančiai Loretai Liudžiuvienei ši vasara ir vėl padovanojo stebuklą – pražydo jos puoselėjama agava. Tai jau antroji moters gėlyne pražydusi egzotinė gėlė, pirmoji pradžiugino didžiuliais žiedais 2019 metais.
 
Egzotinio augalo savininkė L. Liudžiuvienė stebisi, kad praėjus ketveriems metams, kai jos puoselėjamame gėlių darželyje pražydo pirma agava, šiemet kita gėlė prasiskleidė tuo pačiu metu, liepos 27 d., ir sukrovė taip pat  27 įspūdingus žiedynus, išsidėsčiusius ant šešių su puse metrų žiedkočio. Pokalbio metu moteris priminė, kad egzotiškas augalas įspūdingai žydi kartą gyvenime ir po žydėjimo nunyksta.

„O daugelis mano, kad pražydo ta pati agava“, – sako gėlių augintoja.

Moteris pasakojo, kad gėlė žiedkotį pradėjo leisti balandžio pabaigoje, dar žiemodama garaže po namu.

„Kai garaže bumburas netilpo, nešėm augalą į lauką maždaug gegužės pradžioje, prieš pat pavasario šalnas. Išgirdę apie šalnas, nuvažiavom į Šakių turgų, nusipirkom agroplėvelės, apvyniojom. Paskui išnešėm visus apklotus ir dar apdangstėm. Na, ir išsilaikė gėlelė mano“, – emocijų neslepia Loreta.

Pašnekovė pasakojo, kad ši agava pražydo po maždaug 35-erių augimo metų, anksčiau žydėjusi agava buvo 50-ies.

„Man žydinti agava – nuostabus ir ilgam įsimenantis reginys. Žiedai dar džiugins kurį laiką, tiesa, po truputį pradeda birti jau apatiniai žiedynai. Be abejo, sulaukiu ir lankytojų“, – sako Loreta pridurdama, kad agavoms ypač tiko šios vasaros karščiai.

Pasiteiravus apie šių augalų atsiradimo istoriją Loretos namuose, moteris sako, kad gėlė atkeliavo iš kaimynės Elės, o dabar gėlyne puikuojasi ir daugiau agavų.

„Bet visos jau daug mažesnės. Nemanau, kad aš sulauksiu šių gėlių žiedų...“ – šypsosi L. Liudžiuvienė.

Pasaulyje žinoma daugiau kaip 200 agavų rūšių. Jos auga pietinėje JAV dalyje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje, Meksikoje. Šioje šalyje plyti ištisos tekilinių agavų plantacijos. Nors agavos mūsų šalyje žiedus sukrauna retai, bet kartais tokių atvejų pasitaiko – šių metų kovą Kauno botanikos sode pražydo rekordinio žiedo dydžio šimtametė agava.

„Džiaugiuosi, kad iš keturių Lietuvoje žydėjusių agavų sulaukiau didžiulio žiedyno jau dviejų agavų“, – sako L. Liudžiuvienė.

Loreta gali pasidalinti ir egzotinių gėlių auginimo patirtimi. Ji sako, kad agavas auginti nėra sunku. Pasak pašnekovės, jos mėgsta saulėtas vietas. Pavasarį, po šalnų, vazoną verta išnešti į lauką, o rudenį, prieš šalnas, įnešti į vidų, be to, žiemą agavas reikia laistyti labai retai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.